Consiliul JAI a respins aderarea României la Schengen. Austria a votat împotriva României, iar Olanda, împotriva Bulgariei. Croația a fost acceptată

Negocieri în Consiliul JAI
Negocieri în Consiliul JAI
8 decembrie 2022, 07:35

Au fost ore de discuții tensionate înainte ca miniștrii de Interne din țările Uniunii să voteze Da pentru Croația, în unanimitate, și Nu pentru România și Bulgaria, prin opoziția Austriei și a Olandei. Ministrul de Interne al Cehiei a făcut primele declarații: a felicitat în primul rând Croația și a încurajat România și Bulgaria, că va veni și vremea lor. Fără să precizeze însă vreo dată.

Ministrul ceh de Interne, Vít Rakušan: Mulţumesc pentru colaborarea perfectă pe care am avut-o cu colegii din România şi Bulgaria şi îmi pare foarte rău că nu am reuşit ca aderarea celor două ţari să fie un succes al preşedinției cehe.

Și comisarul european pentru Interne Ylva Johansson, care a monitorizat atent porcesul de pregătire a țărilor aspirante la Schengen, și-a luat angajamentul să sprijine în continuare România și Bulgaria.

Comisarul european pentru Afaceri Interne Ylva Johansson: V-aş minţi dacă nu v-aş spune că sunt dezamagită, şi împărtăşesc această dezamăgire cu cetăţenii din România şi Bulgaria. Chiar am crezut că astăzi se va lua această decizie. Este ziua dezamăgirii, dar vom avea grijă să facem următorii paşi. Sunt convinsă că vom reuși să aducem România și Bulgaria în Schengen în acest mandat și asta va fi prioritatea mea.

Cei doi oficiali europeni nu au dat însă un orizont de timp pentru reevaluarea României și Bulgariei. Se va întâmpla cât mai curând posibil, au precizat, dar nu există încă o dată. Ylva Johansson nu a dat mari șanse ca la summitul european din decembrie șefii de stat și de guvern din Uniune să schimbe decizia de astăzi în favoarea României și Bulgariei.

ACTUALIZARE Premierul Ciucă: Regretăm şi nu înţelegem poziţia inflexibilă arătată de Austria. Decizia rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte

ACTUALIZARE Europarlamentarul PSD Victor Negrescu: Nu am reușit decuplarea de Bulgaria, era singura variantă care ne permitea să fim în Spațiul Schengen. Nu a fost, poate, suficient de bine prezentată

ACTUALIZARE Declarații de la Bruxelles:


Vit Rakušan, ministrul ceh de Interne: Croația este noul membru al Schengen. România și Bulgaria sunt pregătite pentru a fi membre Schengen. Sunt convins că vremea lor va sosi curând. Noi și președinția cehă îi vom sprijini pe această prioritate. Mulțumesc colegilor din România și Bulgaria, ne pare extrem de rău, îi vom sprijini în continuare. Și cu siguranță dorim să avem și o definiție a priorităților președinției suedeze, ei vor prezenta propriile priorități, iar noi și președinția cehă îi vom sprijini special pe acest tip de prioritate, și anume mărirea Schengen pentru România și Bulgaria, care să reprezinte și realitatea factuală a priorităților noastre.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson: Bun venit, cetățeni din Croația! Cetățeni din România și Bulgaria, voi aveți dreptul să intrați în Schengen. Sunt dezamăgită. Este clar că nu suntem uniți când este vorba de situația României și Bulgariei, iar acest lucru mă întristează. Pentru mine, ca și comisar, este prioritatea cea mai stringentă, să mă asigur că România și Bulgaria vor intra cât mai curând.

Îmtrebată de jurnaliştii români dacă problema aderării României şi Bulgariei la Schengen ar putea ajunge în cele din urmă pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare, ea a declarat că ar fi surprinsă dacă s-ar întâmpla acest lucru, dar a precizat că susţine orice demers pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

ACTUALIZARE Votul împotrivă al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria sunt la pachet. Olanda ar fi explicat în minuta ședinței că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar împotriva intrării Bulgariei, potrivit unor surse TVR Info.

ACTUALIZARE Europarlamentarul Dragoș Pâslaru anunță că Austria a votat împotriva aderării României, iar Olanda – împotriva aderării Bulgariei. Astfel, cum cele două țări erau „la pachet” în privința votului, cererea lor a fost respinsă.

 

 

Dragoș Pîslaru, europarlamentar REPER: Olanda a avut un vot împotriva componetei legate de Bulgaria. Și Austria – s-a concretizat votul său negativ. Deci de aici mergem la Consiliul European și vom discuta la un nivel nu al miniștrilor de Interne, ci al șefilor de stat. Poziția mea este că ar trebui să ne mobilizăm să vedem ce avem de făcut și cum avem de făcut.

ACTUALIZARE Europarlamentarul Dragoș Pâslaru anunță că a fost acceptată intrarea Croației în Schengen.

ACTUALIZARE Ministrul german de Interne Nancy Faeser a declarat, la intrarea în ședința Consiliului: „Vom sprijini Croația, România și Bulgaria, pe toate trei”.

ACTUALIZARE România /Schengen. Predoiu: Preşedintele Comisiei LIBE susţine aderarea României

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut o întrevedere, joi, cu preşedintele Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne – LIBE a Parlamentului European, Juan Fernando Lopez Aguilar, care a exprimat atât susţinerea sa, cât şi forului pe care îl conduce pentru aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen.

ACTUALIZARE Mizele intrării României în spațiul Schengen. Ar dispărea controalele la granițe, iar costurile pentru transportul de mărfuri s-ar reduce

ACTUALIZARE Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a refuzat să dea declarații presei din România și Bulgaria, ignorând echipele de televiziune ale celor două țări, înaintea Consiliului JAI care se desfăşoară la Bruxelles.

Acesta a făcut declarații pentru presa austriacă și a declarat că va vota împotriva aderări României și Bulgariei la Schengen.

ACTUALIZARE Mesaje de susținere pentru România înaintea Consiliului JAI

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas a reiterat mesajul pe care Comisia Europeană l-a transmis în ultimele zile, şi anume că „Bulgaria, Croaţia şi România sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru a se alătura Schengen”. „Au făcut ceea ce le-am cerut să facă. Au făcut chiar mai mult decât ceea ce le-am cerut să facă”, a insistat el.


Ministrul ceh de interne: sperăm că vom avea o decizie si pentru România și Bulgaria astăzi

ACTUALIZARE Ministrul ceh de interne, Vit Rakusan: declarații înaintea reuniunii Consiliului JAI: Vom discuta și despre Ucraina și despre agresiunea rusească. Trebuie sa fim pregătiți și pentru următorul val de migranți din Ucraina.

Cred ca Croatia va adera la Schengen, speram ca vom avea o decizie si pentru România și Bulgaria astăzi, nu va fi ușor, vor fi dezbateri pe parcursul întregii zile, dar sunt sigur că vom avea o decizie astăzi, după 10 ani in care nu s-a făcut nimic, iar cum președinția cehă este la câțiva pași de acest obiectiv, a spus ministrul ceh de externe.

Lucian Bode: Azi, aici, România va solicita un singur lucru:  respect

ACTUALIZARE Ministrul român de Interne, Lucian Bode, a făcut declarații:

– România se comportă ca un stat Schengen de 11 ani, investind în resurse umane, în echipamente, tehnologii, din păcate România nu a beneficiat și de drepturile care i se cuveneau  ca stat membru Schengen, practic pierderile sunt incomensurabile.

– aderarea la Schengen este o aspirație firească legitimă a cetățenilor români

– le mulțumesc românilor pentru răbdarea de care au dat dovadă

–  Azi, aici, România va solicita un singur lucru:  respect

– cetățenii României își doresc să trăiască, să se dezvolte într-un spațiul sigur, prosper

– Mandatul meu este unul clar și simplu: Voi solicita dezbatere și vot pentru aderarea României la spațiul Schengen.

-Argumentele sunt cunoscute și susținute de președinția cehă, de Comisie, de majoritatea statelor cu excepția Austriei

– Sunt încrezător pentru un rezultat pozitiv, în sensul unui vot pentru aderare şi ridicarea controalelor de la frontieră de la 1 ianuarie 2023

_____________

În momentul în care se va supune la vot, Austria va fi exclusă, fiind singura țară care se opune prin veto aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Negocieri se poartă până în ultimul moment, inclusiv noaptea trecută au avut loc discuții în încercarea de convinge că România merită să fie în Schengen.

Ministrul de Interne, Lucian Bode se află la Bruxelles unde poată discuții.

Uniunea Europeană susține aderarea României, dar Austria vrea o amânare a aderării, aducând ca argument fenomenul migrației cu care această țară se confruntă.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer a vorbiit despre cei 75.000 de migranți ilegali din Austria care nu au fost înainte înregistrați în nicio altă țară UE.

În marja Consiliului JAI va avea loc mai întâi o reuniune a Consiliului Schengen, programat la ora locală 10:00 (11:00, ora României), după care Consiliul JAI propriu-zis va avea loc de la ora locală 12:25 (13:25, ora României).

Intrarea în Spațiul Schengen ar elimina controlul la frontiere.

Spațiul Schengen include 26 de țări: 22 din Uniunea Europeană și 4 din afara acesteia, Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein

Cele 26 de țări membre Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria.

Citește și România-Schengen/ Eugen Tomac: Cancelarul austriac ”a respins orice argument raţional”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite