Lucian Bode, înainte de JAI: România se comportă ca un stat Schengen de 11 ani. Vom accepta orice compromis în interesul ţării

”Voi solicita dezbatere și vot pentru aderarea României la spațiul Schengen” a declarat ministrul de Interne Lucian Bode, înainte de începerea reuniunii Consiliului JAI, la Bruxelles. Ministrul a precizat că este încrezător în privința unui rezultat pozitiv al votului care se va da în cadrul Consiliul Justiţiei şi Afacerilor Interne cu privire la accederea României în spațiul de liberă circulație.

08 Decembrie 2022, 09:13 (actualizat 08 Decembrie 2022, 14:53) Știrile TVR |

Declarațiile ministrului Lucian Bode: România se comportă ca un stat Schegen de 11 ani, dar practic România nu se bucură de beneficiile spațiului Schengen. Aderarea la Schengen este o aspirație firească, legitimă a cetățenilor români. Le mulțumesc românilor pentru răbdarea de care au dat dovadă.

"România va solicita un singur lucru - respect. (...) Azi, mandatul meu este unul foarte clar: voi solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la Schengen. (...) Argumentele României sunt arhicunoscute şi sunt susţinute de Preşedinţia cehă, de Comisia Europeană şi majoritatea statelor membre, cu excepţia Austriei. (...) Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România - un vot pentru aderare azi şi ridicarea controalelor de la frontieră de la 1 ianuarie 2023", a precizat Lucian Bode.

El a spus că va încerca să aibă o discuţie cu omologul austriac înainte de reuniune.

"Aici toate lucrurile se negociază, toate pot avea la un moment dat un compromis şi orice compromis în interesul României îl vom accepta. În acest moment, noi intrăm la dezbatere şi vot cu propunerea de aderare împreună - România şi Bulgaria. În funcţie de poziţionările fiecărui stat membru, (...) lucrurile pot evolua într-o direcţie sau alta, (...) cum am spus mandatul meu e să susţin aderarea României la spaţiul Schengen şi vot astăzi", a precizat Lucian Bode.

El a arătat că până la 1 ianuarie România este în măsură să pregătească frontiera externă Schengen, aşa cum cer toate reglementările în domeniu.

"Practic, dacă proiectul de decizie aflat pe ordinea de zi s-ar adopta, aşa cum este el prevăzut astăzi, cu ridicarea frontierelor terestre începând cu 1 ianuarie şi ridicarea frontierelor aeriene începând cu 26 martie, România este pregătită să intre în spaţiul Schengen cu ridicarea controalelor la frontieră, aşa cum prevede această decizie, pentru că am discutat şi am prezentat în toate forurile tehnice, am prezentat scenariile prin care relocăm resurse umane, tehnică, capabilităţi de pe frontiera de vest, pe frontiera de est, respectiv pe frontiera cu Serbia", a mai declarat ministrul român.

Bode a subliniat că România a pornit pe drumul către aderarea la Schengen împreună cu Bulgaria, însă interesul României este mai presus de orice.

"Acum, legat de ce şanse sunt să intrăm separat - noi am pornit pe acest drum împreună cu Bulgaria, am fost evaluaţi împreună cu Bulgaria, suntem într-un parteneriat cu Bulgaria şi într-o relaţie de bună vecinătate cu ei. Noi ne dorim să intrăm împreună, dar interesul României este mai presus de orice. România trebuie să fie membră a spaţiului Schengen începând cu anul 2023", a subliniat Bode, care a adăugat că "mandatul României este ferm".

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene se reuneşte astăzi şi mâine, la Bruxelles, pentru a discuta, între altele, despre intrarea în spaţiul Schengen a României, Croației şi Bulgariei. Miniştrii afacerilor interne din statele membre vor urmări să adopte decizii în această privinţă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI