Europarlamentarul PSD Victor Negrescu: Nu am reușit decuplarea de Bulgaria, era singura variantă care ne permitea să fim în Spațiul Schengen. Nu a fost, poate, suficient de bine prezentată

8 decembrie 2022, 16:53

Victor Negrescu, europarlamentar PSD:

– Nu am reușit decuplarea, acesta reprezintă principalul eșec, era singura variantă care ne permitea nouă să fim în Spațiul Schengen la începutul anului viitor, dacă reușeam decuplarea. Această variantă nu a fost, poate, suficient de bine prezentată, nu s-a venit cu alternative credibile. Dar în același timp a existat o opoziție foarte clară cu privire la decuplare din partea Austriei, dar și a altor state membre care au refuzat să considere cele două state ca având un parcurs diferit pe aderare.

Citește și:

Consiliul JAI a respins aderarea României la Schengen. Austria a votat împotriva României, iar Olanda, împotriva Bulgariei. Croația a fost acceptată

Reacții după ce Austria și Olanda au blocat aderarea României și Bulgariei la Schengen. „Suntem în fața unui eșec, atât al României, cât și al Europei”

Premierul Ciucă: Regretăm şi nu înţelegem poziţia inflexibilă arătată de Austria. Decizia rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte

– Problema decuplării nu s-a pus în mod oficial, a fost discutată doar la nivel informal. În sensul acesta, cred că, din punct de vedere tehnic, noi trebuia să venim cu o alternativă viabilă în această privință în dialog cu președinția Consiliului, președinția cehă, puteam să venim la masa discuțiilor cu un proiect alternativ de rezoluție pentru țara noastră.

– Româia poate din nou să solicite ca acest punct să fie din nou discutat pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare, pentru asta trebuie să facem formal această solicitare. Din partea Cehiei și din partea președintelui Consiliuluoi European înțeleg că există disponibilitate, iar Comisia Europeană vrea să meargă până la capăt cu noi, inclusiv în această discuție, la nivelul șefilor de stat și de guvern. O perspectivă pozitivă a șefilor de stat și de guvern poate schimba decizia din JAI și poate să cinducă la un Consiliu de Justoție și Afaceri Interne extraordinar până la finalul anului care să permită aderarea României la Spațiul Schengen nu la începutul anului, ci mai degrabă la finalul anului viitor.

– Consider că este eșecul dreptei politice europene care nu a reușit să vină cu o poziție comună cu privire la susținerea aderării României la Spațiul Schengen. Alții au reușit. Premierul croat a reușit să-l convingă pe cancelarul de dreapta austriac pentru a susține extinderea Spațiului Schengen și noi nu am reușit, la nivelul familiei politice de dreapta.

– Sunt dezamăgit de incapacitatea noastră de a identifica noi soluții, să folosim toate mijloacele europene, trebuie o abordare profesionistă și sper ca de-acum înainte să nu mai facem doar poze frumoase la Bruxelles, ci să avem o abordare coerentă pe temele importante pentru țară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite