Jens Stoltenberg: Aliații NATO oferă sprijin fără precedent, aceștia vor asigura și ajutor non-letal, precum combustibil și generatoare

29 noiembrie 2022, 14:51 (actualizat 5 decembrie 2023, 11:36)

NATO nu este parte a războiului, dar va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la finalul primei zile a reuniunii miniştrilor de externe din ţările aliate, desfăşurată la Palatul Parlamentului din Bucureşti.

România găzduieşte la Palatul Parlamentului, reuniunea şefilor diplomaţiilor din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice, primul eveniment la nivel înalt al NATO într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei, după agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Președintele României, Klaus Iohannis a susținut o declarație la începutul reuniunii.

„Suntem în locul potrivit, la momentul potrivit! Şi suntem mai uniţi ca niciodată. Este în interesul nostru ca Putin să nu câştige, aşa că NATO va oferi în continuare sprijin Ucrainei.

Sunt cele mai importante mesaje transmise de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg şi de Antony Blinken, şeful diplomaţiei americane prezenţi la Bucureşti, la reuniunea miniştrilor de externe din ţările Alianţei.

Sunt și invitaţi din ţările care vor să se alăture NATO, plus din Republica Moldova. Reuniunea este expresia cea mai directă a mesajului „NATO este aici!”, acolo unde este nevoie!

La finalul reuniunii de marți secretarul general al NATO a susținut o conferință de presă.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg: Singura manieră de a obține pacea este să ne asiguram că agresorul nu câștigă

– Miniştrii de externe din NATO tocmai au încheiat discuţii substanţiale despre războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei şi despre sprijinul nostru pentru Ucraina

– Forțele armate ucrainene au făcut progrese senificative eliberând teren, în același timp mari părți din Ucraina rămân sub ocupație, iar forțele Rusiei încă păstrează trupe numeroase.

– Rusia folosește rachete și drone pentru a ținti rețele energetice. Putin transformă  iarna într-o armă.

– Încercă să ne convingă să nu sprijinim Ucraina

– NATO nu face parte din acest din acest conflict.

– Aliații NATO oferă sprijin fără precedent, aceștia vor finanața și ajutor non-letal, precum combustibil și generatoare, să ajute Ucraina să reducă consecințele războiului asupra rețelelor energetice

– Aștept să discutăm sprijinul pentru Ucraina cu ministrul Dmitro Kuleba mai târziu în seara aceasta

– În ședință am abordat și aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei. Ucraina are dreptul să-și aleagă propria cale.

– Trebuie să acordăm sprijin imediat pentru a se proteja în fața de agresiunii ruse

– Anul viitor întâlnirea miniștrilor afacerilor externe va fi în Norvegia.

–  Acum ne concentrăm pe ce este nevoie ca Ucraina să se apare și să își repare infrastructura energetică.

– Ajutăm Ucraina să treacă de la arme din epoca sovietică la cele de standarde NATO.

– Singura manieră de a obține acea pace este să ne asiguram că agresorul nu câștigă. Acesta e un război de agresiune, o invazie cu atacuri continue asupra civililor.

– Să folosești iarna ca armă este un război cu consecințe grave asupra civililor.

– Cea mai bună cale să obținem pacea în Ucraina este să sprijinim Ucraina, iar Vladimir Putin să înțeleagă că nu poate obține victoriile sale pe câmpul de luptă.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, la reuniunea NATO de la Bucureşti: Avem nevoie de apărare antiaeriană, transformatoare şi generatoare

Stoltenberg: NATO nu e parte din conflict, dar ne asumăm că vom susţine Ucraina cât timp va fi necesar

Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a reiterat în deschiderea reuniunii, că NATO nu este parte din conflict, dar că Alianța își asumă că va susţine Ucraina cât timp va fi necesar. El a mulţumit României pentru găzduirea reuniunii NATO, menţionând că este vorba despre o întâlnire importantă, în contextul războiului din Ucraina.

Stoltenberg a lăudat curajul militarilor ucraineni care țin piept atacurilor rușilor.

Ultimele pierderi ale Rusiei, inclusiv retragerea din Herson, arată curajul incredibil al forţelor ucrainene. De asemenea, arată susţinerea pe care noi o acordăm şi modul în care aceasta ajută pe câmpul de luptă. Susţinerea noastră pentru Ucraina trebuie să continue. Armata rusă încă are capacităţi uriaşe şi foarte multe trupe. Strategia lor este să lase Ucraina pe întuneric şi în frig în iarna aceasta”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Secretarul general al Alianţei a mai spus că Alianța va continua să facă tot ce poate pentru a apăra fiecare centimetru de stat aliat.

Klaus Iohannis a făcut declarații la începutul reuniunii miniștrilor de externe:

  • Prezența dumneavoastră pe Flancul Estic al NATO, în apropierea țărmului Mării Negre, este extrem de relevantă și de oportună. Aceasta transmite un mesaj puternic de unitate aliată, solidaritate și angajament strategic. De asemenea, aceasta arată că valorile libertății și ale păcii rămân fundamentale pentru Alianța noastră.
  • De la momentul aderării la NATO, România a fost un aliat responsabil și activ, devotat principiilor Alianței. Am fost un contribuitor implicat în misiunile și operațiunile NATO, precum și un promotor și furnizor neclintit de securitate și stabilitate în regiunea noastră, și nu numai.
  • România este mândră să găzduiască, pentru a doua oară, un eveniment NATO la nivel înalt, după Summitul din 2008. Aceasta este prima reuniune ministerială de externe pe care o găzduim și prima întrunire NATO găzduită de un stat aliat de pe Flancul Estic după declanșarea războiului împotriva Ucrainei.
  • Agenda acestei reuniuni abordează cele mai urgente și mai relevante subiecte actuale pentru NATO și pentru securitatea noastră colectivă. Într-adevăr, în ultimele nouă luni, războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei a avut implicații profunde pentru securitatea europeană și euroatlantică, provocând suferințe imense poporului ucrainean, afectând economiile statelor și cauzând o criză alimentară și energetică globală.
  • Drept răspuns, Alianța noastră și aliații au adoptat o poziție fermă și unitară. De asemenea, am adoptat decizii istorice pentru consolidarea, fără precedent, a descurajării și apărării noastre, pentru a ajuta Ucraina să se apere și pentru a-i sprijini pe partenerii noștri cei mai vulnerabili să își crească reziliența.
  • În acest context, apreciez faptul că Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina au fost invitate să ni se alăture în cadrul unei sesiuni a acestei reuniuni ministeriale, și că domnul ministru Kuleba va participa, de asemenea, la reuniune în cursul acestei seri.
  • Doresc să subliniez că este pentru prima dată când Republica Moldova participă la o reuniune ministerială a NATO și suntem bucuroși că această premieră are loc la București.
  • Întrucât ne pregătim pentru Summitul NATO din 2023, din Lituania, în perioada imediat următoare ne revine responsabilitatea comună de a implementa integral deciziile adoptate la Madrid, cât mai curând posibil, în special pe cele care privesc postura de pe Flancul Estic, inclusiv de la Marea Neagră. Cu această ocazie, doresc să transmit profunda recunoștință a României către toți aliații care au decis dislocarea de trupe pe teritoriul nostru.
  • Marea Neagră are o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică – așa cum este deja prevăzut în Noul Concept Strategic. Trebuie să continuăm să monitorizăm cu atenție evoluțiile și să promovăm o abordare și mai strategică în regiune.
  • În același timp, România rămâne un susținător puternic al politicii ușilor deschise. Suntem încrezători că Finlanda și Suedia, aflate astăzi ca invitate la masa noastră, vor deveni membre în curând. Totodată, credem că ușa NATO trebuie să rămână deschisă în viitor și altor parteneri, inclusiv Ucraina și Georgia, așa cum a fost decis la Summitul de la București, în 2008, chiar în această clădire.
  • Sunt încrezător că această ministerială va fi o etapă importantă în consolidarea zonei euroatlantice de securitate și stabilitate, în beneficiul tuturor cetățenilor noștri.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fstiri.tvr.ro%2Fposts%2Fpfbid0Rywvf2X1WTvsZGL37DmtngkWSqSczngbZdH3xnDCN5MTxWmzx4iszKWeZPWr4qBnl&show_text=true&width=500

În marja reuniunii au avut loc întâlniri la nivel înalt, în urma cărora participanţii la ministeriala NATO au făcut declarații. Mesajul comun al acestora a fost că Alianţa va sprijini Ucraina în perioada următoare.

Stoltenberg: Avem nevoie să sprijinim Ucraina

Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a subliniat că Ministeriala de la Bucureşti este „oportunitatea de a repeta un mesaj clar din partea aliaţilor, inclusiv România”, că Ucraina este susţinută. „Susţinem dreptul ucrainenilor de a se apăra şi trebuie să continuăm să acordăm sprijin atât militar, cât şi umanitar şi internaţional”, a spus Stoltenberg.

Secretarul de stat Antony Blinken, conferință cu Bogdan Aurescu

„Reuniunea de la Bucureşti reprezintă o expresie a solidarităţii aliate cu statele Flancului Estic, precum şi a angajamentului NATO de a continua susţinerea pentru Ucraina şi de a sprijini celelalte state partenere din regiune, precum Republica Moldova şi Georgia”, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, gazda Ministerialei.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a fost primit marți dimineață la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis.

Antony Blinken a avut apoi o întâlnire bilaterală în marja participării la Reuniunea miniştrilor de externe ai statelor membre NATO cu secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg

Antony Blinken: NATO este mai puternică și mai unită decât în orice alt moment de care îmi aduc aminte și fac asta de aproape 30 de ani

  • Prezența dumneavoastră pe Flancul Estic al NATO, în apropierea țărmului Mării Negre, este extrem de relevantă și de oportună. Aceasta transmite un mesaj puternic de unitate aliată, solidaritate și angajament strategic. De asemenea, aceasta arată că valorile libertății și ale păcii rămân fundamentale pentru Alianța noastră.
  • De la momentul aderării la NATO, România a fost un aliat responsabil și activ, devotat principiilor Alianței. Am fost un contribuitor implicat în misiunile și operațiunile NATO, precum și un promotor și furnizor neclintit de securitate și stabilitate în regiunea noastră, și nu numai.
  • România este mândră să găzduiască, pentru a doua oară, un eveniment NATO la nivel înalt, după Summitul din 2008. Aceasta este prima reuniune ministerială de externe pe care o găzduim și prima întrunire NATO găzduită de un stat aliat de pe Flancul Estic după declanșarea războiului împotriva Ucrainei.
  • Agenda acestei reuniuni abordează cele mai urgente și mai relevante subiecte actuale pentru NATO și pentru securitatea noastră colectivă. Într-adevăr, în ultimele nouă luni, războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei a avut implicații profunde pentru securitatea europeană și euroatlantică, provocând suferințe imense poporului ucrainean, afectând economiile statelor și cauzând o criză alimentară și energetică globală.
  • Drept răspuns, Alianța noastră și aliații au adoptat o poziție fermă și unitară. De asemenea, am adoptat decizii istorice pentru consolidarea, fără precedent, a descurajării și apărării noastre, pentru a ajuta Ucraina să se apere și pentru a-i sprijini pe partenerii noștri cei mai vulnerabili să își crească reziliența.
  • În acest context, apreciez faptul că Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina au fost invitate să ni se alăture în cadrul unei sesiuni a acestei reuniuni ministeriale, și că domnul ministru Kuleba va participa, de asemenea, la reuniune în cursul acestei seri.
  • Doresc să subliniez că este pentru prima dată când Republica Moldova participă la o reuniune ministerială a NATO și suntem bucuroși că această premieră are loc la București.
  • Întrucât ne pregătim pentru Summitul NATO din 2023, din Lituania, în perioada imediat următoare ne revine responsabilitatea comună de a implementa integral deciziile adoptate la Madrid, cât mai curând posibil, în special pe cele care privesc postura de pe Flancul Estic, inclusiv de la Marea Neagră. Cu această ocazie, doresc să transmit profunda recunoștință a României către toți aliații care au decis dislocarea de trupe pe teritoriul nostru.
  • Marea Neagră are o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică – așa cum este deja prevăzut în Noul Concept Strategic. Trebuie să continuăm să monitorizăm cu atenție evoluțiile și să promovăm o abordare și mai strategică în regiune.
  • În același timp, România rămâne un susținător puternic al Politicii Ușilor Deschise. Suntem încrezători că Finlanda și Suedia, aflate astăzi ca invitate la masa noastră, vor deveni membre în curând. Totodată, credem că ușa NATO trebuie să rămână deschisă în viitor și altor parteneri, inclusiv Ucraina și Georgia, așa cum a fost decis la Summitul de la București, în 2008, chiar în această clădire.
  • Sunt încrezător că această ministerială va fi o etapă importantă în consolidarea zonei euroatlantice de securitate și stabilitate, în beneficiul tuturor cetățenilor noștri.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fstiri.tvr.ro%2Fposts%2Fpfbid0Rywvf2X1WTvsZGL37DmtngkWSqSczngbZdH3xnDCN5MTxWmzx4iszKWeZPWr4qBnl&show_text=true&width=500

Stoltenberg: Avem nevoie să sprijinim Ucraina

Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a subliniat că Ministeriala de la Bucureşti este „oportunitatea de a repeta un mesaj clar din partea aliaţilor, inclusiv România”, că Ucraina este susţinută. „Susţinem dreptul ucrainenilor de a se apăra şi trebuie să continuăm să acordăm sprijin atât militar, cât şi umanitar şi internaţional”, a spus Stoltenberg.

Secretarul de stat Antony Blinken, conferință cu Bogdan Aurescu

„Reuniunea de la Bucureşti reprezintă o expresie a solidarităţii aliate cu statele Flancului Estic, precum şi a angajamentului NATO de a continua susţinerea pentru Ucraina şi de a sprijini celelalte state partenere din regiune, precum Republica Moldova şi Georgia”, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, gazda Ministerialei.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a fost primit marți dimineață la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis.

Antony Blinken a avut apoi o întâlnire bilaterală în marja participării la Reuniunea miniştrilor de externe ai statelor membre NATO cu secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg

Antony Blinken: NATO este mai puternică și mai unită decât în orice alt moment de care îmi aduc aminte și fac asta de aproape 30 de ani

CUVINTE CHEIE

alianţa nord-atlanticăambasada suaantony blinkenbogdan aurescudiplomaţiejens stoltenbergklaus iohannisministerul afacerilor externeministri de externe natoministrul afacerilor externemircea geoanănatonicolae ciucăparteneriat strategicparteneriat strategic suareuniune nato bucurestireuniunea ministerială nato bucurestireuniunea miniştrilor de externe ai natosecretarul de stat antony blinkensecretarul general al nato jens stoltenbergsefii diplomatiilorsefii diplomatiilor natosummit natosummit nato bucureştisummit nato ministri de externesummit vilnius

Articole pe aceeaşi temă

• Putin cere urgentarea integrării juridice a regiunilor ucrainene recent anexate

• Nota de plată pentru criza energetică din Europa a trecut de 700 de miliarde de euro

• Politico: Prietenii Kremlinului din ceruri. Sateliții UE care împrăştie propaganda rusă

• Antony Blinken: NATO este mai puternică și mai unită decât în orice alt moment de care îmi aduc aminte și fac asta de aproape 30 de ani

• Plenul Parlamentului se reunește luni, 5 decembrie, pentru a vota propunerea de revocare a lui Nicolae Bădălău din funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi

• Putin și suprimarea artei protestatare. Un istoric a descoperit un document despre o anumită perioadă din viața președintelui rus

ŞTIRILE ZILEI

Antony Blinken și Bogdan Aurescu

Secretarul de stat Antony Blinken, conferință cu Bogdan Aurescu: Puține națiuni înțeleg mai bine decât România de ce este dreptul tuturor națiunilor de a-și menține respectată integritatea teritorială

Jens Stoltenberg la Palatul Parlamentului

Reuniunea miniştrilor de Externe NATO. Stoltenberg: Avem nevoie să sprijinim Ucraina. Vedem că Putin încearcă să folosească iarna ca pe o armă de război. Da, așteptăm atacuri asupra Ucrainei, nu putem spune câte

Olena Zelenska la Conferința Aspen

Olena Zelenska la Forumul Aspen: Rusia este ea însăși teroristă, s-a scufundat în întuneric pentru atât de mult timp, încât caută să împrăștie acest întuneric și altora

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Forumul Aspen: Evităm escaladarea. Războiul nu are nevoie de încă un război între NATO si Rusia

Antony Blinken la București

Secretarul de stat american, primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Ministeriala NATO de la București – decizii suplimentare în consolidarea posturii de descurajare și pentru apărarea pe Flancul Estic

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg, la Forumul Aspen: NATO este aici și NATO este vigilentă. Ca răspuns al invaziei rusești, am dublat numărul grupurilor de luptă de la 4 la 8

A început reuniunea miniştrilor de Externe NATO. Klaus Iohannis: Credem că ușa Alianței trebuie să rămână deschisă în viitor și altor parteneri, inclusiv Ucraina și Georgia

abuz sexual

Explozie a numărului de abuzuri sexuale în Filipine. ONU: 1 din 5 copii filipinezi este expus riscului de exploatare sexuală

Vladimir Putin

Putin cere urgentarea integrării juridice a regiunilor ucrainene recent anexate

Antony Blinken: NATO este mai puternică și mai unită decât în orice alt moment de care îmi aduc aminte și fac asta de aproape 30 de ani

CELE MAI NOI DIN CRAWL

http://www.agerpres.ro/widget/agerpres?categories=politica,justitie,eveniment,social,cultura,regionale,economic,sport-intern,politica-externa,life,educatie-stiinta,jocurile-olimpice-2018,sanatate,culte,administratie,mediu,viata-parlamentara,documentare,declaratia-zilei,stirile-zilei,revista-presei,interviu,reportaj,cybersecurity,unic-in-europa,romania-colorata,mondorama,romania-in-lume,stiintatehnica,planeta,zig-zag,sport-extern,economic-extern,geopolitical-futures,foto,fotoreportaj,imaginile-lunii,fotografia-zilei,ar-agerpres,news,documentar-agerpres,tanar-de-romania,interviuri

StirileTVR.RO PE FACEBOOK

http://www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fstiri.tvr.ro&width&height=290&colorscheme=light&show_faces=true&header=true&stream=false&show_border=true

METEO – 29 Noiembrie 2022

AZIMAINE
BUCURESTI6°C 6°C 
IASI3°C 4°C 
CLUJ4°C 4°C 
CONSTANTA10°C 7°C 
CRAIOVA5°C 5°C 
BRASOV6°C ¨C23C4°C ¨C24C

Vezi toate informatiile meteo

ARHIVĂ ȘTIRI

PrevNextIanFebMarAprMaiIunIulAugSepOctNoi201720182019202020212022

LuMaMiJoViSaDu
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă