Secretarul de stat american, primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Ministeriala NATO de la București - decizii suplimentare în consolidarea posturii de descurajare și pentru apărarea pe Flancul Estic

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a fost primit marți dimineață la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis.

29 Noiembrie 2022, 10:56 (actualizat 29 Noiembrie 2022, 13:36) | Mihaela Carpea |

StirileTVR.ro vă prezintă pas cu pas principalele evenimente ale Reuniunii ministeriale NATO de la București și declarațiile oficiale.

"Cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii substanțial cu privire la contextul regional complex, marcat de exacerbarea efectelor economice, sociale și umanitare ale continuării agresiunii Rusiei în Ucraina și, respectiv, la măsurile luate pentru implementarea deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, adoptate în timpul Summitului Alianței de la Madrid", se arată într-un comunicat al Administrației prezidențiale.

"Președintele României a exprimat aprecierea pentru rolul asumat de Președintele SUA, Joseph R. Biden, și de Administrația de la Washington pentru asigurarea unității în cadrul comunității transatlantice și realizarea unei coordonări strânse între liderii transatlantici și globali în vederea gestionării situației de securitate din vecinătatea țării noastre, cu impact asupra securității euroatlantice. În context, Președintele Klaus Iohannis a adresat mulțumiri pentru suplimentarea recentă a prezenței militare americane în România, în scopul consolidării posturii de descurajare pe Flancul Estic al Alianței și ca măsură suplimentară de asigurare a securității țării noastre și a întregii regiuni", se arată în document.

Președintele României a evocat caracterul istoric al deciziilor luate de aliați la Summitul de la Madrid și a apreciat necesitatea implementării imediate și cuprinzătoare, iar reuniunea ministerială de la București reprezintă un pas important în pregătirea unor decizii suplimentare cu privire la consolidarea posturii de descurajare și apărare pe întreg Flancul Estic, inclusiv la Marea Neagră, la viitorul Summit de la Vilnius.

"În cadrul discuțiilor, au mai fost abordate subiecte privind continuarea sprijinului aliaților pentru Ucraina, context în care Secretarul de Stat Antony Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru demersurile consistente și multidimensionale ale României, atât prin acordarea de asistență directă, sprijin pentru refugiați, respectiv pentru tranzitul de cereale, dar și prin coordonarea eforturilor internaționale în sprijinul țării vecine.  Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea continuării sprijinului partenerilor pentru Republica Moldova, ocazie cu care a evocat impactul substanțial al conflictului din Ucraina și a prezentat măsurile de sprijin adoptate de România în domeniile critice, cu accent pe sectorul energetic", a transmis Administrația prezidențială.

De asemenea, a fost abordat subiectul crizei energetice actuale și a fost evaluat stadiul proiectelor bilaterale strategice în sectorul energetic, în special a celor din domeniul nuclear civil, "care vor permite României să fie un furnizor de securitate energetică în regiune".

"În cadrul discuțiilor, Președintele Klaus Iohannis și Secretarul de Stat Antony Blinken au reiterat interesul comun de a lucra împreună pentru înregistrarea de progrese concrete în ceea ce privește accederea României în programul Visa Waiver", se arată în finalul comunicatului remis Știrilor TVR.

Secretarul de stat american Antony Blinken, premierul Nicolae Ciucă și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, au vizitat marți dimineață, la Ateneul Român, expoziţia "Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic", un eseu fotografic, tematic, care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice şi culturale dintre poporul român şi cel american.

Antony Blinken a rememorat la Ateneul Român momentul vizitei președintelui Clinton în România, când a fost lansat Parteneriatul strategic. "Un moment în care poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea aflată în căutarea libertății", a declarat Antony Blinken.

Secretarul de stat american a participat alături de oficialii români la un scurt moment artistic pe scena Ateneului.

Șeful executivului, Nicolae Ciucă, a subliniat că Antony Blinken a fost în staff-ul președintelui Bill Clinton, la București, acum 25 de ani.

"Parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol", a declarat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a mulțumit SUA pentru prezența militarilor americani pe teritoriul României și pentru dedicarea pentru întărirea Flancului Estic al NATO.

Premierul a vorbit despre cooperarea în domeniul energetic cu SUA, amintind de reactoarele de tip SMR care vor fi amplasate la Doicești.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI