Putin și suprimarea artei protestatare. Un istoric a descoperit un document despre o anumită perioadă din viața președintelui rus

Au apărut noi informații despre primii ani de viață profesională ai lui Vladimir Putin ca ofițer KGB, relatează Meduza.

29 Noiembrie 2022, 14:04 (actualizat 29 Noiembrie 2022, 14:10) Știrile TVR |
În imagine, mesajul de pe zidul Cetății Petru și Pavel: „Puteți crucifica libertatea, dar sufletul uman nu poate fi încătușat” / FOTO: Meduza

Un istoric din Sankt-Petersburg a descoperit un document care arată că Putin a participat la investigarea unuia dintre primele cazuri de artă protestatară din URSS.

În 1976, la vârsta de 23 de ani, Putin a ajutat la percheziționarea locuinței unui artist care a pictat sloganul „Puteți crucifica libertatea, dar sufletul uman nu poate fi încătușat” pe zidul Cetății Petru și Pavel din Sankt-Petersburg. Doi artiști au făcut închisoare pentru această acțiune.

La acea dată, Putin era locotenent în KGB.

Anchetatorii au percheziționat locuința artistului, Oleg Volkov, iar raportul lor menționează numele lui Putin. Astăzi, documentul se găsește în arhivele Muzeului de Istorie Politică. Istoricul din Sankt-Petersburg Konstantin Șolmov a găsit documentele și a postat o fotografie a raportului pe rețelele de socializare pe 21 noiembrie, dar abia pe 27 noiembrie, când politicianul local Boris Vișnevski a scris și el despre acest lucru, descoperirea lui Șolmov a început să primească o atenție largă.

Vișnevski a precizat că acum există dovezi definitive că Vladimir Putin a participat la acest caz.

Sloganul „Puteți crucifica libertatea, dar sufletul omului nu cunoaște cătușe!” a apărut pe un perete al Cetății Petru și Pavel, cu fața spre râul Neva, în dimineața zilei de 3 august 1976. Era o zi de marți, iar artiștii sovietici Iuli Rîbakov și Oleg Volkov, care încercau de câteva luni să organizeze o expoziție stradală a lucrărilor lor la cetate, au făcut inscripția.

Artiștilor le-a luat 15 minute pentru a scrie sloganul folosind vopsea albă și role de vopsea. Inscripția avea o lungime de 42 de metri, iar fiecare literă avea o înălțime de 120 de centimetri. Rîbakov și-a amintit mai târziu că el și Volkov au mers pe jos până la Podul Palatului după ce au terminat pentru a vedea mai bine lucrarea lor.

Rîbakov a spus că ofițerii KGB care au fost trimiși să picteze peste inscripție au trebuit să se apropie de zidul fortăreței în bărci de cauciuc. „În acea dimineață, Neva s-a ridicat atât de mult încât era imposibil să ajungi la inscripție pe uscat. Agenții au fost nevoiți să se apropie în bărci de cauciuc, să intre în apă cu cizme de cauciuc și să se descurce cu ceva.” El spune că ofițerii KGB au acoperit inscripția cu capace de sicriu luate dintr-un atelier din cetate, ceea ce a concentrat și mai mult atenția asupra sloganului.

Jurnalistul austriac Herwig Höller scrisese în publicația rusă de artă și cultură Colta că lucrarea lui Rîbakov și Volkov se deosebea de alte graffiti-uri sovietice „prin mărimea, poezia și plasarea sa punctuală în contextul literar-istoric”. Höller a spus că „alegerea locației - o fostă închisoare - și a cuvintelor «libertate» și «încătușare», au făcut posibilă interpretarea inscripției ca o aluzie la versul lui Pușkin: «În adâncurile minelor siberiene / Păstrează-ți mândra răbdare»”.

Potrivit raportului găsit la Muzeul de Istorie Politică, Vladimir Putin și alți ofițeri KGB au percheziționat casa lui Oleg Volkov la o lună după ce artiștii au pictat inscripția, pe 7 septembrie 1976. Raportul despre percheziție a fost scris câteva zile mai târziu, pe 13 septembrie, când Rîbakov și Volkov au fost arestați.

Ei au fost acuzați de huliganism și de deteriorarea proprietății de stat și a monumentelor istorice și arhitecturale. Rîbakov a fost condamnat la șase ani de închisoare. Volkov a primit șapte ani.

Patruzeci de ani mai târziu, pe 3 august 2016, sloganul „Puteți crucifica libertatea, dar sufletul uman nu poate fi încătușat” a apărut din nou în Sankt-Petersburg, de data aceasta fără semnul exclamării. Timofei Radia, un artist din Ekaterinburg, l-a însemnat pe digul Pirogovskaia, unde a rezistat câteva ore. Rîbakov a declarat: „Ei bine, pot spune doar că [inscripția] nu și-a pierdut relevanța. Salutările mele noilor autori”.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 0°C
IASI 2°C -2°C
CLUJ 2°C -7°C
CONSTANTA 4°C -1°C
CRAIOVA 7°C 0°C
BRASOV 2°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI