Reuniunea miniştrilor de Externe NATO. Stoltenberg: Avem nevoie să sprijinim Ucraina. Vedem că Putin încearcă să folosească iarna ca pe o armă de război. Da, așteptăm atacuri asupra Ucrainei, nu putem spune câte

29 noiembrie 2022, 11:05

La scurt timp de la aceste declarații, Jens Stoltenberg a deschis la Palatul Parlamentului lucrările reuniunii miniștrilor de Externe din NATO.

El a fost întâmpinat la Palatul Parlamentului de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Stoltenberg a subliniat că Putin atacă cu și mai multă brutalitate.  „Avem nevoie să sprijinim Ucraina, pentru că vedem că Putin încearcă să folosească iarna ca pe o armă de război”, a declarat Stoltenberg înainte de lucrări.

Jens Stoltenberg: „Ceea ce am observat de la invazia brutală a președintelui Putin în Ucraina este că el eșuează în acest plan. Răspunde cu și mai multă brutalitate, atacă infrastructura de gaz, liniile electrice, încercând să îi văduvească pe ucraineni de utilități de bază, apă, electricitate, lumină, încălzire. Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina pentru că ceea ce vedem este că președintele Putin încearcă să folosească iarna ca armă de război, ceea ce cauzează o suferință extremă asupra poporului ucrainean. Aliații NATO furnizează ajutor fără precedent și vor continua să facă asta, să sprijine Ucraina, inclusiv prin a-i ajuta să-și reconstruiască infrastructura de gaz și electrică”.

Astăzi va avea loc o întâlnire cu ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

Mesajul este că clar trebuie să facem mai mult – pe de o parte să ajutăm Ucraina să repare infrastructura distrusă, dar să adresăm și atacurile în sine – prin furnizarea sistemelor multiple de apărare aeriană, a explicat secretarul general al NATO. Printre preocupările aliaților se numără și grija ca sistemele deja livrate Ucrainei – majoritatea la standarde NATO – să fie în stare de funcționare perfectă, cu piese de schimb și muniția necesară.

Trebuie să ne asigurăm că armele furnizate pot doborî rachete și drone rusești, a declarat Stoltenberg.

„Putem să așteptăm mai multe atacuri, din păcate, pentru că președintele Putin eșuează lamentabil”, a adăugat secretarul general al NATO.

Faptul că ei au trebuit să renunța la teritorii din est și sud – este un semn de slăbiciune, un semn că Rusia eșuează.

Potrivit lui Stoltenberg, rușii atacă ținte civile, orașe pentru că nu sunt capabili să câștige teritorii. „Da, așteptăm atacuri – nu putem spune câte”, a declarat Stoltenberg, rărtspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști.

„Războiul de agresiune al preşedintelui Putin este un eşec”, a declarat Stoltenberg marți dimineață, la Forumul Aspen. „Iar el răspunde cu mai multe acte brutale – vedem valuri de atacuri cu rachete lansate în mod intenţionat asupra civililor şi infrastructurii civile, care lovesc case, spitale şi reţele de electricitate”, a completat Stoltenberg.

VEZI și Forumul Aspen a început astăzi la București. Jens Stoltenberg: NATO este aici și NATO este vigilentă. Ca răspuns al invaziei rusești, am dublat numărul grupurilor de luptă de la 4 la 8

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite