Jens Stoltenberg, la Forumul Aspen: NATO este aici și NATO este vigilentă. Ca răspuns al invaziei rusești, am dublat numărul grupurilor de luptă de la 4 la 8

"NATO este aici, NATO este vigilentă şi pregătită să apere fiecare centimetru al teritoriului aliaţilor. Acţiunile NATO sunt de prevenţie şi de păstrare a păcii." Este mesajul şefului Alianţei, transmis în deschiderea reuniunilor de la Bucureşti. Dezbaterile, organizate de Institutul Aspen, unul dintre cele mai mari şi influente organizaţii din domeniul studiilor de securitate, au orientat ideile discutate apoi şi la întâlnirea miniştrilor de externe din țările aliate: războiul ruso-ucrainean şi provocările Chinei, aflate într-o continuă ascensiune.

29 Noiembrie 2022, 07:18 (actualizat 29 Noiembrie 2022, 20:47) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Declarații Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO:


- România este un aliat puternic și valoros și-mi amintesc asta în fiecare zi. Excelentul vostru secretar adjunct al Alianței îmi amintește în fiecare zi despre contribuția pe care România o aduce Alianței Nord-Atlantice.

- Miniștrii de externe ai Alianței se întâlnesc în București ca răspuns al invaziei rusești în Ucraina, în apropiere de granițele României, încălcând toate regulile.

- Este un moment critic al securității în regiune. Și transmitem un mesaj important: NATO este aici, NATO este vigilentă și NATO este gata să apere fiecare centimetru de pământ al Alianței.

- Ca răspuns al invaziei ruse în Ucraina, am crescut nivelul capacității de pregătire al trupelor și am dublat numărul grupurilor de luptă de la patru la opt, incluzând și pe cel din România, trimis de Franța.

- Într-adevăr, cu toții plătim un preț pentru invazia Rusiei din Ucraina. Prețul nostru este în bani, al Ucrainei este în sânge. Și dacă îl lăsăm pe Putin să câștige, cu toții vom plăti un preț mai mare, mulți ani de-acum înainte. Pentru că lecția învățată de președintele Putin și de toți liderii totalitariști este că ei își pot atinge scopurile folosind agresiunea. Și vor avea imboldul de a folosi mai multă agresiune. Asta va face lumea noastră mai periculoasă, iar pe mulți dintre noi, mai vulnerabili. De aceea este în interesul nostru pe termen lung al securității să sprijinim Ucraina.

- Nu putem trai în pace dacă dușmanul câștigă. Vom continua să susținem Ucraina cu militarii noștri.

- Mesajul nostru din București este că NATO va continua să fie alături de Ucraina atât timp cât va trebui. Noi nu vom da înapoi.

- Miniștrii de externe din NATO se vor întâlni cu omologii lor din Ucraina, Georgia, Moldova și Bosnia-Herțegovina, pentru a le transmite sprijinul nostru.

- Miniștrii NATO vor discuta și despre amenințările Chinei. Vom continua să facem afaceri cu China, dar trebuie să fim conștienți de amenințări.

ACTUALIZARE Forumul ASPEN a început. Florin Pogonaru, vicepreședinte al Institutului Aspen din România, deschide dezbaterile.

--------------------------------------------------------------------

"Ediţia din 2022 are loc în contextul războiului din Ucraina, care a afectat lumea întreagă, atât din punct de vedere economic, cât şi al securităţii. Efectele acestuia sunt resimţite puternic în ce priveşte: preţurile din energie, lanţurile de aprovizionare, industria de apărare, preţurile de consum. Efectele umanitare ale războiului reprezintă principala problemă. (...) Nu se anticipează că activitatea militară se va încheia curând, iar durata războiului nu va face decât să adâncească multiplele crize. Deşi dificilă, nu este prematură o discuţie despre reconstrucţie, care să implice stabilizarea Ucrainei şi a regiunii, ca o condiţie prealabilă pentru acţiuni viitoare", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Institutului Aspen.

Printre cei care vor lua cuvântul în cadrul evenimentului sunt anunţaţi: secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, ministrul turc al afacerilor externe, Mevlut Cavusoglu, ministrul ceh al afacerilor externe, Jan Lipavsky, ministrul canadian al afacerilor externe, Melanie Joly, vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

Evenimentul este organizat de Institutul Aspen România şi German Marshall Fund of the United States, cu susţinerea NATO, fiind cofinanţat de Uniunea Europeană şi USAID.

În cadrul evenimentului se lansează și publicația „O lume în schimbare – O nouă arhitectură europeană” (" A World in Flux, Towards a New European Architecture"), o colecție de reflecții și opinii despre contextul actual și evoluția dorită a Europei, soluții necesare și posibile pentru ieșirea ei din criză și dezvoltarea ulterioară.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 0°C
IASI 2°C -2°C
CLUJ 2°C -7°C
CONSTANTA 4°C -1°C
CRAIOVA 7°C 0°C
BRASOV 2°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI