Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Forumul Aspen: Evităm escaladarea. Lumea nu are nevoie de încă un război între NATO si Rusia

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a mulțumit, marți, americanilor și polonezilor pentru modul în care au tratat incidentul cu racheta care a explodat la granița dintre Polonia și Ucraina. "În mass media era foarte multă emoție și multe informații. Articolul 5: activare! Nu! Luăm lucrurile foarte în serios, ne întâlnim și evităm escaladarea. Lumea nu are nevoie de încă un război între Rusia și NATO!" a spus Mircea Geoană în cadrul evenimentului organizat de Institutul Aspen România.

29 Noiembrie 2022, 08:42 (actualizat 29 Noiembrie 2022, 20:24) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Declarații Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, în sesiunea de întrebări cu Edward Luce, editorialist la Financial Times:

- Lumea nu are nevoie de încă un război între NATO si Rusia

- NATO este singurul loc unde toți cei 32 vor avea cereri din partea industriei, iar ei trebuie să facă credit la bănci, să angajeze mai mulți oameni, pentru a avea o coerență și o predictibilitate.

- Trebuie să ne asigurăm că în acest an și în următorii - și nu este vorba doar de Ucraina, ci despre noi - trebuie să ne descurcăm mai bine cu propriul nostru stoc de armament. Este o nouă realitate de descurajare și apărare. Am organizat 3-4 întâlniri cu oameni din cadrul ministerelor de apărare care coordonează partea de achiziții, și vrem să ne asigurăm că cel puțin pentru o decadă avem claritate, care aduce predictibilitate, producție și profit.

- (Întrebare: Ce faceți dacă situația escaladează în acest război?) Noi în fiecare zi, 24 din 24, facem 3 lucruri împreună: 1) informații, elemente de apărare dar și descurajare pentru Rusia. Nu există niciun element de dubiu care să spună ca noi nu ne vom apăra fiecare centtimetru de pământ al Alianței. Facem asta în fiecare zi. 2) Apoi vom continua să sprijinim Ucraina – o obligație față de o națiune suverană care merită asta. 3) Și pentru a evita escaladarea între Rusia și NATO. Mulțumesc aliaților noștri polonezi și americani și laud propria organizație NATO pentru maniera foarte determinată în care au tratat acel incident, pentru că în mass media era foarte multă emoție și multe informații. Articolul 5: activare! Nu! Luăm lucrurile foarte în serios, ne întâlnim și evităm escaladarea. Lumea nu are nevoie de încă un război între Rusia și NATO!

- Eu aș da fiecărei națiuni suverane din Europa șansa de a visa. Nu a existat nici o mărire a UE care să nu fie precedată de o mărire a NATO. Pentru că noi aducem securitate și predictibilitate. Deci ar trebui să spunem clar pentru țărille din Balcanii de Vest și nu numai că, dacă sunt pregătite și ele și noi, pot veni alături de noi. Și cred că ăsta este spiritul Bucureștiului: fiecare națiune își poate autodetermina viitorul, să decidă unde doresc să fie. Noi aparținem vestului, Ucraina aparține vestului. Rusia a divorțat de Europa civilizată, Rusia a divorțat de lumea civilizată iar Ucraina va face parte din lumea civilizată. Vor face parte din noi, dintr-o Europă cu încredere, civilizată, acolo aparțin și Ucraina și Moldova și toate țările care merg pe acea cale. Acesta este spiritul Bucureștiului.

- Republica Moldova, care este specială pentru România și pentru NATO, pentru prima oară avem un ministru de externe al Moldovei care participă la întâlnirile noastre. În Constituție ei spun că ei sunt o țară neutră. Ei spun: Ne trebuie ajutor, ca să trecem printr-o perioadă dificilă. NATO ăși face datoria, Moldova va putea face parte din spațiul european și NATO și ar putea să-i acorde acea perspectivă europeană, precum în cazul Ucrainei și Georgiei. Cred că fiecare națiune ar trebui să-și poată decide propria cale, noi respectăm asta. Ei nu văd neutralitatea ca pe un element de slăbiciune. Neutralitatea se schimbă în Europa, Finlanda și Suedia au decis după zeci de ani de neutralitate să renunțe la acea neutralitate. Elveția are o neutralitate extrordinar de puternică, deci este vorba de a avea această arhitectură, în care nu discutăm doar despre securitate.

CONTEXT

"Ediţia din 2022 are loc în contextul războiului din Ucraina, care a afectat lumea întreagă, atât din punct de vedere economic, cât şi al securităţii. Efectele acestuia sunt resimţite puternic în ce priveşte: preţurile din energie, lanţurile de aprovizionare, industria de apărare, preţurile de consum. Efectele umanitare ale războiului reprezintă principala problemă. (...) Nu se anticipează că activitatea militară se va încheia curând, iar durata războiului nu va face decât să adâncească multiplele crize. Deşi dificilă, nu este prematură o discuţie despre reconstrucţie, care să implice stabilizarea Ucrainei şi a regiunii, ca o condiţie prealabilă pentru acţiuni viitoare", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Institutului Aspen.

Printre cei care iau cuvântul în cadrul evenimentului sunt anunţaţi: secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, ministrul turc al afacerilor externe, Mevlut Cavusoglu, ministrul ceh al afacerilor externe, Jan Lipavsky, ministrul canadian al afacerilor externe, Melanie Joly, vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

Evenimentul este organizat de Institutul Aspen România şi German Marshall Fund of the United States, cu susţinerea NATO, fiind cofinanţat de Uniunea Europeană şi USAID.

În cadrul evenimentului se lansează și publicația „O lume în schimbare – O nouă arhitectură europeană” (" A World in Flux, Towards a New European Architecture"), o colecție de reflecții și opinii despre contextul actual și evoluția dorită a Europei, soluții necesare și posibile pentru ieșirea ei din criză și dezvoltarea ulterioară.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI