EXCLUSIV Ministrul Apărării: Vom înzestra Armata cu ce e necesar la nivelul tehnic cel mai bun din piață. Producție și în România

4 august 2017, 23:25

„În general, s-a creat impresia că Armata României cumpără numai lucruri proaste și că industria națională nu are nimic de câștigat din asemenea operațiuni, a declarat ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, referindu-se la intențiile de achiziții recent anunțate.

Industria națională de apărare – o radiografie, provocări

„Sunt 2 săptămâni de când avem discuții foarte intense – 2, 3 pe săptămână și la nivel de grupuri de lucru, dar și la nivel de ministru, ca să dăm greutate acestor discuții, în cadrul cărora am putut stabili cam ce ne poate livra industria națională de apărare”, a dezvăluit ministrul.

„Aici avem două categorii de societăți: sunt unele care au o dezvoltare bună, nu înregistrează datorii nici la bugetul de stat, nici la bugetele locale, au înregistrat profit consistent pe ultimii ani de zile și o creștere constantă a numărului de locuri de muncă. Livrează și pentru nevoile interne ale apărării, dar și pentru piața de export, prin ROMARM sau ROMTEHNICA. Există și societăți care se află într-o situație economică mai dificilă, sau societăți care nu au dotarea tehnică necesară pentru a produce la nivelul actual de așteptare din partea beneficiarului care este Armata”.

S-au inițiat mai multe parteneriate, cu societăți comerciale cu capital străin din țări membre NATO, care au experiență în industria de apărare.

La uzina Automecanica de la Moreni s-a înființat o societate mixtă cu grupul german Rheinmetall AG.

„Sunt discuții ca Uzina Mecanică București să intre într-un parteneriat cu o firmă care are acționariat american – General Dynamics”, a adăugat ministrul.

Există de asemenea discuții pentru IAR Craiova, pentru o fabrică de la Cugir și pentru alte societăți.

Aerostar Bacău, societate privată cu capital românesc,  participă de asemenea la multe programe.

Achiziția rachetelor Patriot – etape și oportunități

Adrian Țuțuianu:(…) Intenționăm un lucru, pentru că am văzut și aici foarte multe abordări – ca industria românească să fie parte a acestui proiect. Am verificat puțin ce fac alte state din NATO în relația aceasta cu Patriot-ul, vă dau exemplu Germania – sunt firme germane care produc anumite componente. Polonia are și ea o firmă care este implicată în acest proiect. Au fost identificate în industria națională din România posibilități de colaborare cu producătorii acestor rachete și sunt convins că vom găsi soluția ca anumite componente să fie produse în România. Angrenarea industriei naționale în acest proiect este importantă pentru că înseamnă tehnologie de vârf, înseamnă dezvoltare economică, înseamnă locuri de muncă, taxe și impozite„.

„Este vorba de un acord guvern la guvern. Noi suntem astăzi într-o situație intermediară – avem o aprobare a Departamentului de Stat, este nevoie de o aprobare a Congresului Statelor Unite ale Americii. După aprobarea Congresului Statelor Unite vom trece la discuții, discuții avansate, pentru că sigur că știm cam ce vrem, legat de configurația tehnică la ceea ce primim și apoi, sigur, discuții pe componenta financiară. Este o valoare estimată care a fost vehiculată în presă de 3,9 miliarde de dolari, dar lucrurile acestea nu sunt pentru o zi sau pentru un an, ele sunt eșalonate pe mai mulți ani”, a detaliat ministrul Apărării.

Chestiunile financiare nu sunt definitivate, dar există prevedere bugetară pentru această achiziție. Guvernul va face anul acesta o primă plată, „undeva în octombrie-noiembrie„.

„Nu cumpărăm rachete la mâna a doua, cumpărăm cea mai bună configurație existentă astăzi pe piață”, precizează Adrian Țuțuianu.

Aceste rachete au un rol defensiv, nu ofensiv, sunt mijloace de apărare extrem de utile din perspectiva nevoilor pe care le avem aici, în proximitatea flancului estic al Alianței, și pornim de la împrejurarea că ele reprezintă și mijloace de descurajare. Deci și de apărare, dar și de descurajare a unui potențial agresor‘, a adăugat Adrian Țuțuianu.

De ce cumpărăm rachete Patriot?

Primul motiv: situația de securitate din zonă, care ne obligă să avem mijloace de apărare adecvate.

„În al doilea rând, rachetele aflate în dotarea Armatei Române astăzi sunt depășite fizic, sunt depășite moral, cele mai multe dintre ele sunt de producție sovietică și nu avem nici resursele necesare modernizării, plus că se pune o problemă de compatibilitate”, explică ministrul.

„În al treilea rând, acordul nostru cu guvernul american pornește de la Parteneriatul strategic pe care îl avem cu SUA și ca să spun ceva mai pe înțelesul tuturor, să avem în vedere și cine intervine, la o adică, dacă România se află într-o situație de criză de securitate”.

Ministrul Adrian Țuțuianu a evocat recentul exercițiu Saber Guardian, care a arătat că Statele Unite ale Americii „sunt de departe cel mai bun partener al nostru”.

„Noi intrăm într-un club care nu-i foarte mare, al țărilor care dispun de asemenea mijloace defensive de apărare”.

Durata de utilizare a sistemului este de 30 de ani.

Decizii pe termen scurt

„Pregătim pentru una din ședințele de guvern din următoarele 2 săptămâni un proiect nou de hotărâre de guvern care să privească achiziția de corvete, să privească modernizarea fregatelor și să compatibilizeze sistemele de rachete utilizate de aceste mijloace de apărare, a anunțat ministrul Apărării.

Cele 3 hotărâri de guvern vor fi promovate în luna august.

„Și aici interesul guvernului României este de a folosi cât mai mult industria românească de apărare sau industrie civilă. Adică ne dorim ca aceste mijloace să fie, cel puțin în parte, integrate în producție în România”, a subliniat din nou Adrian Țuțuianu.

Înzestrarea Armatei 2017-2026

„Programele prioritare pe care le avem în derulare sunt deja aprobate de Parlament din luna mai. Suntem acum în stabilirea procedurilor de achiziție publică și stabilirea capabilităților tehnice pe care trebuie să le îndeplinească (…) Ședința CSAT-ului a stabilit care este etapizarea derulării acestor programe și a altora care nu sunt de mărimea a peste 100 de milioane, în așa fel încât în 2026 Armata Română să se afle într-o situație cu mult mai bună decât astăzi”.

Programele majore, esențiale pentru efortul de apărare:

  • corveta multi-funcțională
  • sistemul de instalații mobile de lansare rachete anti-navă
  • transportorul blindat pentru trupe 8X8 și 4X4
  • sistemul C4I cu capabilități de integrare ISTAR
  • sisteme de rachete  sol-aer cu bătaie mare
  • sistemul integrat de arme SHORAD
  • sistemul de lansator multiplu de rachete cu bătaie mare.

Acestor programe majore li se adaugă programe în derulare, cum este cel de avion multirol. România are în acest moment 9 avioane F-16, iar anul acesta vom mai primi încă 3.

„Ne-am propus ca, în perioada următoare, până în 2021-2022, să achiziționăm încă 36 de avioane multirol”, subliniază ministrul. În acest program mai sunt cuprinse elicopterele de transport, nevoile de asigurare cu muniții, nevoile de înzestrare pe diferite categorii de forțe din cadrul armatei.

Scrisoare de intenție semnată la guvern pentru achiziționarea de elicoptere de atac de la Bell Helicopter. Producție în România

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă