Mihai Tudose: Achiziția rachetelor Patriot, un angajament ferm. Prima plată se va face în noiembrie

26 iulie 2017, 12:25

Ministrul Apărării Adrian Țuțuianu a anunțat, miercuri, că prima plata pentru achiziția rachetelor Patriot se va face în noiembrie. Premierul, Mihai Tudose, a confirmat achiziția rachetelor și a declarat că săptămâna viitoare va aproba într-o structură restrânsă planul ministrului Apărării.

Am discutat cu ministrul Apărării, domnia sa are un plan. Săptămâna viitoare îl vom aproba cumva, într-o structură mai restrânsă. Da, este un angajament ferm. Am pus 2% în bugetul Ministerului Apărării, dar nu i -am pus ca să-i avem acolo, ci să ne onorăm angajamentele pentru partenerii strategici, pentru NATO, de a  face achiziții de banii aceia pentru întărirea capacității de apărare a României și evident a flancului estic al NATO. Banii vor fi cheltuiți pe ceea ce solicită ministrul Apărării, a declarat miercuri, prim-ministrul Mihai Tudose.

Răspunzând întrebărilor adresate de Adelin Petrișor despre înzestrarea Armatei, ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a arătat că pe lângă achiziția rachetelor Patriot, o să începem procedurile pentru achiziția sistemului de rachete HIMARS, cu precizarea că ele nu vor fi achiziționate în acest an și nu vom face plăți, vom începe să derulăm o procedură pentru achiziția de camioane pentru transportul soldaților – 173 de bucăți ne-am propus într-o primă etapă. (…) Vom discuta și negociem achiziția de transportoare blindate – nu tot ceea ce are nevoie Armata Română, pentru că e un efort pe mulți ani de zile. De asemenea, v-am spus că achiziționăm și vom plăti autobuze și microbuze. Este un contract subsecvent care se va semna zilele acestea.

Fiind un acord guvern la guvern, nu va fi vorba de offset, însă partea română negociază fabricarea în ţară a unor subansamble. Imediat după ce Congresul va aproba tranzacţia, producătorii şi reprezentanţii României vor începe negocierile. Statele Unite vor trimite la Bucureşti 30 de reprezentanţi ai guvernului şi 40 ai producătorilor Lockheed Martin şi Raytheon.

Ministrul Apărării a anunţat şi continuarea programului F16 astfel încât, în următorii 5 ani, Forţele Aeriene Române să aibă 48 de aparate. Surse militare susţin că România negociază ca modernizarea celor 36 de aparate F16 să se facă în ţară. Forţele Aeriene Române au cumpărat până acum 12 aparate F16 modernizate, pentru care au plătit peste 600 de milioane de euro.

Într-un interviu acordat Televiziunii Române, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, declara că Impactul achiziționării de rachete Patriot de către România va fi unul profund iar acest lucru va contribui indirect „și la apărarea țărilor vecine și a întregii Alianțe NATO”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă