Anul viitor România va avea prima baterie de rachete Patriot. E singura opțiune pe care o are Armata Română - asigurările au venit de la ministrul Apărării. Adrian Țuțuianu susține că prima plată din contract se va face în noiembrie. În urmă cu două săptămâni, Departamentul Apărării din Statele Unite a anunțat că a aprobat vânzarea de rachete Patriot către România, sisteme de apărare anti-aeriană în valoare de aproape 4 miliarde de dolari.
Am discutat cu ministrul Apărării, domnia sa are un plan. Săptămâna viitoare îl vom aproba cumva, într-o structură mai restrânsă. Da, este un angajament ferm. Am pus 2% în bugetul Ministerului Apărării, dar nu i -am pus ca să-i avem acolo, ci să ne onorăm angajamentele pentru partenerii strategici, pentru NATO, de a face achiziții de banii aceia pentru întărirea capacității de apărare a României și evident a flancului estic al NATO. Banii vor fi cheltuiți pe ceea ce solicită ministrul Apărării, a declarat miercuri, prim-ministrul Mihai Tudose.
Fiind un acord guvern la guvern, nu va fi vorba de offset, însă partea română negociază fabricarea în ţară a unor subansamble. Imediat după ce Congresul va aproba tranzacţia, producătorii şi reprezentanţii României vor începe negocierile. Statele Unite vor trimite la Bucureşti 30 de reprezentanţi ai guvernului şi 40 ai producătorilor Lockheed Martin şi Raytheon.
Ministrul Apărării a anunţat şi continuarea programului F16 astfel încât, în următorii 5 ani, Forţele Aeriene Române să aibă 48 de aparate. Surse militare susţin că România negociază ca modernizarea celor 36 de aparate F16 să se facă în ţară. Forţele Aeriene Române au cumpărat până acum 12 aparate F16 modernizate, pentru care au plătit peste 600 de milioane de euro.
Într-un interviu acordat Televiziunii Române, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, declara că Impactul achiziționării de rachete Patriot de către România va fi unul profund iar acest lucru va contribui indirect "și la apărarea țărilor vecine și a întregii Alianțe NATO".