Război în Ucraina, ziua 328. ONU: Operațiuni de salvare încheiate la Dnipro, unde numărul morților a ajuns la 45. Peste 7.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la invazia Rusiei. Ucraina cere arme Occidentului

17 ianuarie 2023, 07:31

CITIȚI ȘI:  Cum a dezertat și cum a fugit din Rusia un fost comandant al grupului de mercenari ruși Wagner. Andrei Medvedev cere protecție în Occident

ACTUALIZARE Un politician social democrat va fi noul ministru al Apărării din Germania, au confirmat surse guvernamentale de la Berlin. În vârstă de 62 de ani, Boris Pistorius va prelua mandatul de ministru al Apărării de la Christine Lambrecht, care a demisionat luni.

Principala misiune a politicianului social democrat este de a crește ajutorul militar acordat Ucrainei, potrivit presei de la Berlin.

ACTUALIZARE Ucraina a primit o primă tranşă de 3 miliarde de euro din pachetul de 18 miliarde prevăzute de Uniunea Europeană pentru anul 2023, a anunţat marţi preşedintele Volodimir Zelenski.

ACTUALIZARE Țările de Jos vor trimite un sistem de apărare antirachetă Patriot în Ucraina, a informat agenția olandeză de presă ANP, citându-l pe premierul Mark Rutte. Rutte se află în prezent la Washington, unde se  întâlnește cu președintele Joe Biden.

ACTUALIZARE Jurnalista ucraineană Miroslava Petsa a distribuit un clip cu un bărbat care declara că nepotul său de un an este îngropat sub dărâmăturile atacului rusesc de sâmbătă cu rachetă asupra unei clădiri rezidențiale din orașul ucrainean Dnipro.

Șase copii s-au numărat printre cei uciși în atac, potrivit autorităților locale. Numărul actual al morților este de 45. Cel puțin 19 persoane sunt încă dispărute.

ACTUALIZARE Numărul morților după atacul asupra blocului din Dnipro a ajuns la 45.

ACTUALIZARE La trei zile de la atacul cu rachete al rușilor la Dnipro, ministerul ucrainean al apărării a anunțat că operațiunile de căutare și salvare a posibililor supraviețuitori s-au încheiat. Bilanțul tragediei este dureros, cu peste 40 de decese și aproape 80 de răniți, între care numeroși copii.

ACTUALIZARE Oleh Synyehubov, guvernatorul Harkovului, a postat câteva imagini pe Telegram cu unitatea de învățământ avariată din Kupiansk, despre care spune că a fost lovită la ora locală 14.30 de o „rachetă S-300 inamică”. Imaginile au fost postate  pe rețelele de socializare.

ACTUALIZARE Rusia ar trebui să-şi oprească eforturile de a recruta sârbi online pentru a lupta alături de grupul ei paramilitar Wagner în Ucraina, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

ACTUALIZARE Omagiu pentru victimele atacului cu rachete al Rusiei asupra unei clădiri rezidențiale din orașul ucrainean Dnipro, la Moscova. Jurnalistul Matthew Luxmoore, de la Wall Street Journal, a postat imagini cu omagiul adus victimelor ucrainene, lângă statuia scriitoarei ucrainene Lesya Ukrainka, în centrul Moscovei.

ACTUALIZARE Într-o serie de postări pe Twitter, în ziua în care se împlinesc doi ani de la întoarcerea sa în Rusia, când a fost și arestat, opozantul rus Alexei Navalnîi a promis că nu se va preda „judecătorilor corupți, propagandiștilor mincinoși și escrocilor de la Kremlin”. Navalnîi, cel mai proeminent adversar al lui Vladimir Putin, a fost arestat la sosirea pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova pe 17 ianuarie 2021, după ce și-a revenit în Germania după ce fusese otrăvit cu Novichok, un agent neurotoxic de fabricație sovietică, într-o călătorie în Siberia în 2020. Navalnîi l-a acuzat pe Putin că se află în spatele atacului.

 

ACTUALIZARE Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că operațiunea de căutare și salvare în urma  loviturii rusești cu rachete, de sâmbătă,  asupra unui bloc de apartamente din orașul ucrainean Dnipro, a fost finalizată.

 

20 de persoane sunt încă dispărute și alte 79 de persoane au fost rănite, inclusiv 16 copii, potrivit autorităților locale, după ce clădirea a fost ruptă în două și partea din mijloc a fost transformată în moloz.


ACTUALIZARE Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat marţi că cel mai probabil economia rusă a înregistrat o contracţie de 2,5% în 2022, adăugând că aceasta performează mai bine decât se aşteptau majoritatea experţilor, transmite Reuters.

ACTUALIZARE Generalul Ben Hodges: Este posibil ca peninsula Crimeea să fie eliberată până la sfârșitul verii

ACTUALIZARE Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, s-a adresat liderilor politici şi oamenilor de afaceri prezenţi marţi în cadrul Forumului de la Davos, cu scopul de a obţine sprijin pentru ţara sa care va intra în curând în al doilea an de război.

ACTUALIZARE  Europa va continua să sprijine Ucraina ”atât timp cât va fi necesar” în faţa Rusiei, a promis preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs rostit marţi în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

ACTUALIZARE Rusia a anunţat marţi că va face „schimbări majore” în privinţa forţelor sale armate în perioada 2023-2026, angajându-se să-şi revizuiască structura militară, după lunile de eşecuri înregistrare pe câmpul de luptă din Ucraina, scrie Reuters.

Pe lângă reformele administrative, Ministerul rus al Apărării a afirmat că va întări capabilităţile de luptă ale forţelor sale navale, aerospaţiale şi de rachete strategice.

„Doar prin întărirea componentelor structurale cheie ale Forţelor armate este posibil să garantăm securitatea militară a statului şi să apărăm noile entităţi şi facilităţile critice ale Federaţiei Ruse”, a spus ministrul apărării, Serghei Şoigu.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a explicat că aceste schimbări au devenit necesare ca urmare a „războiului prin procură” desfăşurat în Ucraina de Occident, care trimite armament din ce în ce mai puternic în Ucraina pentru a o ajuta să reziste forţelor ruse.

ACTUALIZARE Expertii în securitate nucleară ai Agenției pentru Energie Atomică au început misiuni permanente la centralele din Ucraina. Scopul lor este de a monitoriza situația și de a oferi sprijin tehnic, dar și de a preveni un accident nuclear în urma unui atac.

ACTUALIZARE Primarul de la Dnipro spune că numărul morților din atac a ajuns la 44.

Numărul morților în urma loviturii cu rachete rusești asupra unui bloc de apartamente din orașul Dnipro din estul Ucrainei a crescut la 44, a declarat primarul Dnipro, Boris Filatov.

” Sunt deja 44 de morți”, a scris Filatov pe Facebook, care a adăugat că este la locul atacului de sâmbătă, relatează Reuters.

Autoritățile regionale au declarat marți că trupul unui copil a fost printre cele mai recente victime recuperate din dărâmături.

ACTUALIZARE Ministrul de externe al Finlandei a spus, marți, la Davos, că speră că se va lua decizia de a furniza Ucrainei tancuri Leopard, iar țara sa este gata să participe la livrări.

„Discuția este în desfășurare despre tancurile Leopard. Sper că această decizie va fi luată într-adevăr și Finlanda este cu siguranță gata să-și joace rolul în acest sprijin”, a spus Pekka Haavisto în marja Forumului Economic Mondial, relatează Reuters.

ACTUALIZARE Avioanele de supraveghere NATO urmează să sosească în România pentru a consolida flancul estic al alianței militare și pentru a ajuta la monitorizarea activității militare ruse, relatează Reuters. NATO a anunțat săptămâna trecută că va desfășura avioane de supraveghere Airborne Warning and Control System (Awacs) la București, unde vor începe zboruri de recunoaștere exclusiv peste teritoriul NATO.

ACTUALIZARE Consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici şi-a înaintat demisia marţi, după criticile aspre stârnite de afirmaţiile sale în care sugera că racheta rusească ce a ucis cel puţin 41 de oameni în oraşul ucrainean Dnipro a fost doborâtă de Ucraina, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE Federaţia australiană de tenis a interzis marţi drapelele Rusiei şi Belarusului la Australian Open, în urma unei solicitări a ambasadorului ucrainean, care a cerut să fie luate măsuri după ce steagurile respective au fost văzute în mulţime, informează AFP.

ACTUALIZARE
Cadavrul unui copil a fost găsit în moloz la Dnipro, ridicând numărul total de morți la 41

Salvatorii au găsit în această dimineață cadavrul unui copil în dărâmăturile clădirii rezidențiale lovite de Rusia în weekend, potrivit oficialilor ucraineni.

Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, a postat o actualizare pe Telegram pentru a spune:

La ora 09.46, cadavrul unui copil mort a fost găsit de sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale distruse la etajul 4. Un total de 41 de persoane au murit (inclusiv patru copii), 79 de persoane au fost rănite (inclusiv 16 copii) și 39 de persoane au fost salvate (inclusiv șase copii).

ACTUALIZARE Serviciile de urgență din Ucraina spun că 25 de persoane sunt încă dispărute după atacul de la Dnipro

Serviciile de urgență ale Ucrainei au anunțat că 25 de persoane rămân date dispărute după atacul cu rachetă din weekend asupra unui bloc rezidențial din Dnipro, care a ucis cel puțin 40 de persoane, inclusiv trei copii.

Într-un mesaj postat pe canalul său oficial Telegram, serviciul a transmis:

Dnipro: Până pe 17 ianuarie, 39 de persoane au fost salvate, inclusiv șase copii. 40 de persoane au murit, inclusiv trei copii. 79 de persoane au fost rănite, inclusiv 16 copii. Am primit 47 de sesizări de persoane dispărute, dintre care 18 persoane au fost găsite moarte, patru persoane au fost găsite în viață du rude, în spitale, 25 de persoane sunt în prezent căutate.

ACTUALIZARE Un presupus fost comandant al grupului mercenar rus Wagner a cerut azil în Norvegia, potrivit autorităților, după ce a părăsit organizația care joacă un rol central în unele dintre bătăliile majore ale conflictului, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE Biroul pentru drepturile ONU a declarat că a confirmat 7.031 de decese de civili în Ucraina, dar consideră că bilanțul efectiv al victimelor este „considerabil mai mare”, având în vedere  că nu sunt încă gata toate rapoartele, iar in unele zone nu este posibil accesul, deoarece au loc lupte intense.

„Majoritatea victimelor civile au fost înregistrate în urma folosirii armelor explozive cu efecte pe suprafață extinsă, inclusiv bombardamente de artilerie grea, sisteme de lansare multiplă de rachete, rachete și lovituri aeriene”, se arată într-un comunicat al OHCHR.

Cele mai multe decese ale civililor au fost înregistrate în zonele deținute de guvernul din Ucraina – 6.536, comparativ cu 495 înregistrate în zonele deținute de Rusia. OHCHR nu a atribuit responsabilitatea pentru decese.

Ucraina spune că numărul civililor uciși ar putea ajunge la zeci de mii. Ambele țări neagă că au vizat civili.

ACTUALIZARE Vladimir Putin i s-a plâns președintelui turc Recep Erdogan de livrările tot mai mari de armament din Occident în Ucraina. Liderul de la Kremlin a avut luni seară o nouă convorbire cu omologul său de la Ankara. Vladimir Putin a criticat ceea ce numește „linia distrugătoare adoptată de Kiev”. Între timp, la Londra, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat un nou pachet consistent de sprijin militar pentru Ucraina.

Sumarul ultimelor evenimente:

  • Sute de soldați ucraineni au început un antrenament complex cu americanii la o bază miliară din Germania. Învață cum să folosească blindatele Bradley, dar și alte echipamente donate de NATO. Încă 100 de soldați ucraineni sunt la Oklahoma, în SUA, sa afle cum funcţionează sistemul de apărare anti-aeriană Patriot.
  • Republica Moldova se află pe hărţile de război ale Federaţiei Ruse, iar riscurile sunt mari atât timp cât războiul continuă în Ucraina, susţin analişti moldoveni, consultaţi luni de Radio Chişinău.
  • Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, se pregăteşte pentru un război de uzură pe termen lung după ce şi-a dat seama că nu va putea prelua rapid controlul asupra Ucrainei, relatează luni publicaţia Ukrainska Pravda, citând Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), potrivit Agerpres.
  • Guvernatorul instalat de Rusia în oraşul Sevastopol din Crimeea a declarat luni că apărarea antiaeriană rusă a doborât zece drone în apropierea oraşului, în ceea ce al a numit un ”atac ucrainean eşuat”, potrivit Agerpres .
  • Veniturile bugetare ale Rusiei din petrol şi gaze au crescut anul trecut cu 28%, la 2.500 miliarde de ruble (36,71 miliarde de dolari), a anunţat luni vicepremierul Alexander Novak în timpul unei reuniuni guvernamentale transmisă de postul public de televiziune, transmite Reuters.
  • Rusia şi Ucraina negociază un amplu schimb de prizonieri de război, care ar putea cuprinde în total circa 1.000 de militari, dintre care 800 sunt ucraineni, a anunţat luni Ombudsmanul turc, Seref Malkoc, citat de Reuters.
  • Marea Britanie va trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina pentru a ajuta la respingerea invaziei Rusiei, a confirmat secretarul Apărării, Ben Wallace. Vorbind în Camera Comunelor, Wallace a declarat că Rusia a eșuat în a înfrânge voința poporului ucrainean și că a „reușit să piardă un număr semnificativ de generali și ofițeri comandanți”.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite