Război în Ucraina. Ucraina face primul pas spre statutul de candidată la UE şi adoptă ratificarea Convenției de la Istanbul. Rusia ameninţă Lituania

20 iunie 2022, 07:46

ACTUALIZARE 17.48 Fostul președinte rus, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că Moscova ar trebui să aștepte până când americanii „dau  înapoi” și imploră să poarte discuții de reducere a armelor nucleare. Președinte din 2008 până în 2012, Medvedev a semnat un nou tratat de reducere a armelor nucleare cu Barack Obama,  prelungit cu cinci ani până în 2026, notează The Guardian.

Într-o postare pe  Telegram, Medvedev scrie că nu au niciun rost discuții cu SUA privind reducerea armelor nucleare: „Acum totul este o zonă moartă. Nu avem nicio relație cu Statele Unite acum. Sunt la zero pe scara Kelvin.”

ACTUALIZARE 16.51 Noul șef al armatei britanice, mesaj intern: Trebuie să fim pregătiți pentru a ne confrunta cu Rusia pe câmpul de luptă.

Noul general de vârf al armatei Marii Britanii spune că invadarea Ucrainei de către Rusia a schimbat perspectivele pentru armata britanică, care trebuie să fie capabilă să lupte alături de aliați și gata să învingă Rusia pe câmpul de luptă. Generalul Patrick Sanders a spus într-un mesaj către trupe că amploarea amenințării ruse „demonstrează că am intrat într-o nouă eră a insecurității”.

ACTUALIZARE 16.15 Ungaria și-a oferit teritoriul ca posibilă rută pentru exporturile de cereale ucrainene din cauza întreruperii rutelor obișnuite prin Marea Neagră cauzată de invazia Rusiei, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.  Potrivit Reuters, Szijjarto, care a făcut propunerea în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE, a mai spus că nu se așteaptă la nicio întrerupere a aprovizionării cu gaze rusești către Ungaria.

ACTUALIZARE 15.55 Au fost auzite explozii în orașul Odesa, din sudul Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al administrației regionale, citat de The Kyiv Independent.  Exploziile au fost precedate de sirene de raid aerian. Nu au apărut informații oficiale.

ACTUALIZARE 15.30 De ce s-a pus Viktor Orban scut în fața Patriarhului Kirill? Explicațiile unei cercetătoare.

De ce Viktor Orban, prim-ministrul unui stat neortodox, îl sprijină atât de fervent pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, principalul aliat al lui Putin în războiul împotriva Ucrainei?  Unii observatori caută răspunsul în mentalitățile conservatoare ale lui Viktor Orban și ale patriarhului Kirill, care susțin valorile tradiționale, scrie în The Moscow Times dr. Daniela Kalkandjieva, cercetătoare în istoria religiilor din cadrul Universității din Sofia.

ACTUALIZARE 14.45: Curtea ucraineană interzice partidul Platformă de opoziție legată de Kremlin „Pentru viață”, scrie The Kyiv Independent. Instanța a decis interzicerea partidului și confiscarea tuturor bunurilor acestuia. Partidul a fost condus de Viktor Medvedchuk, aliat apropiat al dictatorului rus Vladimir Putin, acuzat în prezent de trădare.

Este al unsprezecelea partid pro-rus care a fost scos în afara legii în Ucraina după invazia Rusiei.

ACTUALIZARE 14.23: Editorul laureat al premiului Nobel pentru pace al ziarului independent rus Novaya Gazeta își scoate la licitație medalia, veniturile fiind destinate ajutorării copiilor strămutați de războiul din Ucraina, scrie The Guardian.

Dmitri Muratov a condus unul dintre ultimele instituții media independente majore care au criticat guvernul lui Vladimir Putin, după ce alții fie au închis, fie și-au blocat site-urile în urma invaziei Ucrainei. În martie, a anunțat că suspendă operațiunile pe durata războiului, după ce a devenit o crimă să informezi orice despre conflictul care deviază de la linia guvernamentală.

ACTUALIZARE 14.00: Parlamentul ucrainean a votat cu 259 de voturi „pentru” şi 8 „împotrivă” pentru ratificarea Convenției de la Istanbul. Convenția, care vizează combaterea violenței domestice și a violenței împotriva femeilor, a fost semnată pentru prima dată de Ucraina în 2011. Mai multe grupuri religioase şi conservatoare din Ucraina s-au opus anterior ratificării Convenţiei, din cauza termenului „gen” folosit în document. Tatificarea este văzută de unele state membre ca o condiție prealabilă pentru statutul de candidat al Ucrainei la UE.

ACTUALIZARE 13.50: Însărcinatul cu afaceri lituanian a fost chemat la Ministerul de Externe al Rusiei, unde i s-a spus că „dacă tranzitul mărfurilor către regiunea Kaliningrad nu este restabilit complet în viitorul apropiat, Rusia își rezervă dreptul de a acționa pentru a-și proteja interesele naţionale”, scrie Nexta.

ACTUALIZARE 13.31: Fostul director al forțelor speciale britanice a spus că Marea Britanie trebuie să se „pregătească pentru război” ca un mijloc de descurajare împotriva Rusiei, scrie The Guardian.

Comentariul generalului Adrian Bradshaw a venit după ce noul șef al armatei britanice, generalul Patrick Sanders, le-a spus trupelor că trebuie să se pregătească „să lupte din nou în Europa”.

„Ideea este că, pregătindu-ne în mod corespunzător pentru război, construind o descurajare cu adevărat solidă, vom opri războiul. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a arătat că este pregătit să-și asume riscul de a se deda la un război deschis în Europa”, a spus Adrian Bradshaw, la BBC Radio 4.

ACTUZALIZARE 13.00: „Decizia Lituaniei de a bloca regiunea Kaliningrad este fără precedent și o încălcare a absolut orice”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, scrie Nexta.

ACTUALIZARE 12.32: Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și aliat de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin, spune, într-o postare pe Telegram, că relația dintre SUA și Rusia este la „zero Kelvin”.

„Ca persoană care a avut o relație directă cu START-3 și a semnat-o în 2010, consider că momentul pentru noi negocieri este cel mai inoportun. Nu avem relații cu SUA acum. Sunt la zero Kelvin. Și nu trebuie să le dezghețați astăzi. Și încă nu este nevoie să negociezi cu ei. Lasă-i să alerge sau să se târască și să ceară asta. Și îl apreciază ca pe o favoare specială”, a spus Dmitri Medvedev, vorbind despre perspectiva unor negocieri ulterioare privind tratatele nucleare.

ACTUALIZARE 12.10: Forțele ruse au reușit să cucerească orașul Metelkine, la est de orașul strategic Severodonețk, a declarat luni un oficial regional. „Din păcate, în prezent nu controlăm Metelkine în apropierea centrului regional”, a declarat Serhiy Haidai, șeful administrației militare regionale din Luhansk.

Forțele ruse și-au intensificat utilizarea artileriei și a loviturilor aeriene pentru a viza pozițiile ucrainene din Severodonețk și din jurul lor, în timp ce lupta pentru orașul strategic continuă să se prelungească, a adăugat Haidai.

Context: Severodonețk se află în inima Donbasului, o mare regiune industrială din estul Ucrainei, care elocul unor lupte sporadice din 2014, când separatiștii susținuți de ruși au preluat controlul asupra a două teritorii – autodeclaratele republici populare Donețk și Lugansk.

Săptămâna trecută, Haidai a spus că forțele ruse controlează cea mai mare parte din Severodonețk, adăugând că „situația rămâne dificilă”.

Declarațiile sale au venit în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că lupta pentru oraș ar putea determina rezultatul războiului din estul țării. „Severodonetsk rămâne epicentrul confruntării din Donbas. Aceasta este o bătălie foarte aprigă, foarte dificilă. Probabil una dintre cele mai dificile de-a lungul acestui război. În multe feluri, acolo se decide soarta Donbasului nostru.”, a spus Zelenski atunci.

ACTUALIZARE 11.38: Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai zeloși propagandiști ai Kremlinului, a avut un acces de furie la adresa ministrului britanic de Externe, Liz Truss.

Enervat de includerea Patriarhului Kirill pe lista de sancțiuni a Londrei, Vladimir Soloviov a „executat-o” pe șefa diplomației britanice în emisiunea sa de pe Rusia-1. Cuvinte grele au răsunat în studio. Soloviov a numit-o pe Liz Truss „creatură analfabetă”.

ACTUALIZARE 11.13: Germania spune că sprijină Polonia și România în adaptarea căilor ferate pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale blocate în Ucraina din cauza blocadei maritime ruse, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock.

„Șinele de cale ferată trebuie modernizate, avem nevoie de vagoane de marfă potrivite, iar guvernul german lucrează la asta cu mulți alți actori. Este clar că, în cele din urmă, cu siguranță nu vom reuși să scoatem toate cerealele, dar dacă chiar reușim să eliberăm o parte din ele, pe diferite rute, atunci acest lucru va ajuta, deoarece ne confruntăm cu o provocare globală”, a spus ea reporterilor la sosirea la o întâlnire cu omologii săi din Uniunea Europeană la Luxemburg.

ACTUALIZARE 10.38: Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că, duminică, prin punctele de frontieră au intrat în România 108.095 de persoane, dintre care 9.231 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 15,2% faţă de ziua precedentă).

ACTUALIZARE 10.26: Blocarea de către Rusia a exportului de milioane de tone de cereale ucrainene este o crimă de război, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, informează Reuters.

„Solicităm Rusiei să deblocheze porturile. Este de neconceput, nu ne putem imagina că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina, în timp ce în restul lumii oamenii suferă de foame. Aceasta este o adevărată crimă de război, așa că nu îmi pot imagina că va dura mult mai mult”, a spus el la o întâlnire a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene la Luxemburg.

ACTUALIZARE 09.06: Operațiunile terestre și aeriene tactice ale Rusiei au rămas concentrate pe sectorul central Donbas în weekend, arată cel mai recent raport de informaţii al Ministerului Apărării din Regatul Unit.

  • În conflictul de până acum, forțele aeriene ruse au avut performanțe slabe. Eșecul acestora de a furniza în mod constant atacuri aeriane este probabil unul dintre cei mai importanți factori din spatele succesului foarte limitat al campaniei Rusiei.
  • Rusia nu poate câștiga deplină superioritate aeriană și rareori a pătruns în spatele liniilor ucrainene.
  • De ani de zile, o mare parte din antrenamentul de luptă aerian din Rusia a fost foarte probabil cel mai puternic scenariu, conceput pentru a impresiona oficialii înalți mai degrabă decât pentru a dezvolta inițiativa dinamică în rândul echipajelor aeriene.

ACTUZALIZARE 08.21: Germania a declarat că va limita utilizarea gazelor naturale pentru producerea de energie electrică, pe fondul îngrijorărilor cu privire la posibilele lipsuri cauzate de o reducere a aprovizionării din Rusia, scrie The Guardian.

Germania se bazează pe Moscova pentru cea mai mare parte a gazului său, dar spune că încearcă să-și umple instalațiile de stocare a gazelor și să elimine treptat importurile de energie din Rusia pentru a se pregăti pentru iarna următoare, când se teme că Rusia, care a redus livrările în ultimele zile, ar putea reduce sau chiar opri complet proviziile.

ACTUALIZARE 08.00: Miniștrii de externe ai Uniunii Europene vor discuta, astăzi, la o întâlnire care are loc în Luxemburg, modalitățile prin care să transfere milioane de tone de cereale blocate în Ucraina din cauza Rusiei care nu lasă să plece nimic prin portul de la Marea Neagră, scrie The Guardian.

Ucraina este unul dintre cei mai importanți furnizori de grâu la nivel global, dar transporturile sale de cereale s-au blocat și peste 20 de milioane de tone au fost prinse în silozuri de când Rusia a invadat țara și i-a blocat porturile.

UE sprijină eforturile Națiunilor Unite de a negocia un acord de reluare a exporturilor maritime ale Ucrainei în schimbul facilitării exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte, dar asta ar avea nevoie de unda verde a Moscovei.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore

  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, crede că Rusia își va intensifica atacurile în această săptămână, avertizând partenerii europeni că și ei ar trebui să fie pregătiți pentru o creștere a ostilităților, în timp ce Kievul așteaptă o decizie cu privire la aderarea sa la UE. Avertizarea vine în urma unei recomandări a Comisiei Europene de a acorda Kievului statutul de candidat pentru aderare – o lovitură diplomatică pentru Moscova. „Într-o astfel de săptămână, ar trebui să ne așteptăm la o activitate ostilă mai mare din partea Rusiei. Și nu numai împotriva Ucrainei, ci și împotriva altor țări europene. Ne pregătim. Noi suntem gata. Avertizăm partenerii”, a spus el. Liderii europeni urmează să se întâlnească săptămâna aceasta pentru a-şi anunţa decizia finală cu privire la cererea de aderare rapidă a Ucrainei.
  • Occidentul trebuie să se pregătească să continue să sprijine Ucraina într-un război care ar putea dura ani de zile, a avertizat șeful NATO. Secretarul general Jens Stoltenberg a spus că costurile războiului sunt mari, dar prețul de a lăsa Moscova să-și atingă obiectivele militare este și mai mare. Premierul britanic Boris Johnson a avertizat, de asemenea, despre un conflict pe termen mai lung. Și nou-numitul șef al armatei britanice a spus că Regatul Unit și aliații trebuie să fie capabili să câștige un război la sol cu Rusia.
  • Parlamentul Ucrainei a votat în favoarea interzicerii muzicii rusești în mass-media și în spațiile publice. Interdicția nu se va aplica tuturor muzicii rusești, ci se referă mai degrabă la muzica creată sau interpretată de cei care sunt sau au fost cetățeni ruși după 1991. Artiștii care au condamnat războiul Rusiei în Ucraina pot solicita o scutire de la interdicție. Importul de cărți din Rusia și Belarus va fi, de asemenea, interzis conform legislației.
  • Un paramedic ucrainean care a filmat victime în timpul bătăliei pentru portul Mariupol a fost eliberat după trei luni de captivitate în Rusia. Președintele Volodimir Zelenski nu a oferit detalii când a anunțat eliberarea Iuliei Payevska, care este mai cunoscută sub porecla Tayra. El a spus doar că a fost eliberată și e deja acasă. Presa rusă a încercat să o înfățișeze drept o naționalistă extremistă, o descriere respinsă de familie și prieteni. Imaginile pe care le-a scos ilegal din Mariupol au arătat-o pe Tayra și colegii săi medici care îngrijeau soldați răniți atât ucraineni, cât și ruși.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite