Șeful diplomației europene: Solicităm Rusiei să deblocheze porturile. Blocada cerealelor este o crimă de război

Cereale Ucraina
Cereale Ucraina
20 iunie 2022, 11:01

„Solicităm Rusiei să deblocheze porturile. Este de neconceput, inimaginabil că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina, în timp ce în restul lumii oamenii suferă de foame”, a declarat Borell presei, potrivit Reuters.

„Este o adevărată crimă de război, așa că nu îmi pot imagina că va mai dura mult”, a spus oficialul european la o întâlnire a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene la Luxemburg.

„Sancţiunile impuse de UE nu îi interzic Rusiei să exporte produse agricole şi seminţe, nici să le cumpere, cu condiţia ca persoanele sau entităţile sancţionate să nu fie implicate” în aceste operaţiuni, a precizat şeful diplomaţiei europene

„Rusia trebuie să înceteze să se joace cu foametea în lume”, a avertizat la rândul ei şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna. „Rusia trebuie să înceteze să blocheze porturi ale Ucrainei şi să înceteze să distrugă infrastructurile de stocare (de cereale) din Ucraina”, a adăugat oficialul francez, potrivit AFP.

„Europenii îi vor ajuta pe ucraineni pe termen lung. Ei îi vor acorda (Ucrainei) sprijin politic, umanitar şi militar. Rusiei i se trimite un mesaj şi trebuie să înţeleagă acest lucru”, a mai spus Colonna.

„Franţa susţine în mod ferm eforturile secretarului Naţiunilor Unite şi rolul Turciei în încercarea de a se ajunge la un acord între Rusia şi Ucraina” pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina pe Marea Neagră, a adăugat ea. „A lăsa cerealele blocate este periculos pentru stabilitatea din lume”, a atenţionat şefa diplomaţiei franceze.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite