Parlamentul European o va susține pe Laura Codruța Kovesi la negocierile cu Consiliul Uniunii Europene, pentru funcția de procuror-șef european

7 martie 2019, 09:12

ACTUALIZARE: Parlamentul European o nominalizează pe Laura Codruța Kovesi pentru ocuparea funcției de procuror-șef european, potrivit unui comunicat al Grupului Verzilor, care are un membru în echipa de negociatori.

ACTUALIZARE: Echipa de negociere cu Consiliul pentru poziția de procuror șef al Parchetului European va fi formată din trei persoane: Claude Morales (S&D, Marea Britanie), președintele comisiei LIBE Ingeborg Grassle (PPE, Germania), președinta comisiei CONT Judith Sargentini (Verzi, Olanda), vicepreședinta comisiei LIBE.

________________________

Cei trei vor avea mandat clar să o susțină la negocieri pe Laura Codruța Kovesi.

De partea cealaltă, din partea Consiliului, la negocieri va participa o echipă formată din trei ambasadori ai UE, din partea Finlandei, Croației și Portugaliei, țările care vor prelua președinția rotativă, după terminarea mandatului României.

Aceștia vor negocia lista de candidați care îl are în frunte pe francezul Jean – Francois Bohnert.

Însă, reprezentanții Parlamentului European au de partea lor argumentul că Laura Codruța Kovesi a fost prima opțiune a unei comisii de experți în drept din Uniunea Europeană.

Laura Codruţa Kovesi a ieşit pe primul loc pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European după votul din Comisia de Libertăţi şi Justiţie (LIBE). Kovesi a primit 26 de voturi. Comisia de Buget  (CONT) a plasat-o tot pe primul loc pe fosta şefă a DNA, la numai un vot distanţă de contracandidatul din Franţa.

În comisia COREPER, formată din ambasadorii țărilor membre pe lângă Uniunea Europeană, Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe poziția a doua, după candidatul francez Jean-Francois Bohnert.

Acum, propunerea votată în Comisia LIBE va face obiectul unei negocieri între Consiliul și Parlamentul European. Numai după o înțelegere între cele două organisme va fi stabilit procurorul-șef european.

Laura Codruța Kovesi a obținut cele mai multe voturi în Comisia LIBE, în procedura de selecție a unui procuror-șef european! Candidatul francez a obținut cu 4 voturi mai puțin

Audierile din Comisiile reunite pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) și buget (CONT) au avut loc marți seara

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite