Laura Codruța Kovesi a obținut cele mai multe voturi în Comisia LIBE, în procedura de selecție a unui procuror-șef european! Candidatul francez a obținut cu 4 voturi mai puțin

27 februarie 2019, 09:15

ACTUALIZARE 13.00 „Noi am avut opțiunea pentru candidatul francez, datorită CV-ului impresionant al candidatului francez, domnul Bohnert. Are o experiență vastă. Domnul Bohnert a avut și o prestanță bună ieri și cred că el va fi într-un final, în urma negocierilor, dar nu mă pot antepronunța”, a declarat Pavel Emilian, europarlamentar PSD.

Monica Macovei, europarlamentar independent: „Mă bucur pentru doamna Kovesi, mă bucur pentru România, mă bucur pentru toți românii. (…) Ce să mai dovedească femeia asta? Ce să mai dovedească doamna Kovesi? da, e cea mai bună (…) împotriva lobby-ului care s-a făcut foarte intens, după cum ați văzut, că ați fost aici, și ieri lobby-ului care s-a făcut foarte intens de către socialiști și de către PSD”.

Ludovic Orban, președintele PNL: „Condamn ferm atitudinea de sabotaj care a fost realizată de coaliția majoritară PSD-ALDE, care au trădat România și au orchestrat o campanie de denigrare prin dezinformare la nivelul Parlamentului European”.

ACTUALIZARE 12.32 Laura Codruța Kovesi a obținut 26 de voturi, iar candidatul francez Jean-François Bohnert 22 de voturi. Andres Ritter a obținut un singur vot.

Un vot a fost anulat.

Voturile au fost numărate de Monica Macovei, Maria Grapini, Judith Sargentini și Roberta Metsola.

Acum voi trimite o scrisoare Conferinței Președinților, pentru a spune care este rezultatul votului (…) Pe baza mandatului Conferinței Președinților, voi intra în negocieri cu Consiliul, pentru a ajunge la un acord pentru numirea noului procuror-șef european„, a anunțat președintele Comisiei LIBE, Claude Moraes.

Procurorul-șef european, care va conduce Parchetul European (EPPO), va fi numit de comun acord de către Parlamentul European și Consiliu.

Conferința Președinților va confirma etapele următoare din acest proces pe 7 martie, înainte de negocierile cu Consiliul.

Parchetul European, care se așteaptă să fie operațional în 2020, va fi un birou independent, însărcinat cu investigarea, urmărirea și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Lista infracțiunilor va putea fi extinsă în viitor, pentru a include, de exemplu, activități teroriste.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante.

Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.

ACTUALIZARE 12.28 Votul în Comisia LIBE s-a încheiat.

ACTUALIZARE 09.00 Au mai rămas câteva ore până când parlamentarii europeni vor alege candidatul pentru funcția de procuror șef al Uniunii Europene, o funcție nou înființată, dar deosebit de importantă, a transmis Cătălin Deacu, jurnalist TVR, pentru Telejurnal matinal.

La ora 11.00, ora Belgiei, ora 12.00, ora României, vom avea un vot final în Comisia de Justiție, un vot decisiv. Marți seară a fost un vot consultativ.

În Comisia pentru Control Bugetar (CONT), Laura Codruța Kovesi a obținut cele mai multe voturi, 12, urmată de candidatul francez Jean-François Bohnert, cu 11 voturi. Procurorul german Andres Ritter a obținut un singur vot.

VEZI AICI cum au decurs audierile din Comisiile reunite pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) și buget (CONT)

„Deși aseară a fost doar un vot consultativ, totuși a fost un vot foarte, foarte important. Să nu uităm că acest vot a avut loc după o audiere comună a Comisiei de Control Bugetar, împreună cu Comisia pentru Justiție, comisia care va vota astăzi. În ce măsură acest vot va conta rămâne de văzut. Parlamentarii din Comisia pentru Control Bugetar au votat secret. Din informațiile noastre, mai mult parlamentarii din țările vestice sunt cei care o susțin pe Laura Codruța Kovesi, și mai puțin cei din țările estice, care au urmat, într-un fel, poziția guvernului român”, a precizat Cătălin Deacu.

Din informațiile obținute de Știrile TVR, și miercuri va fi tot un vot secret. Procedura a fost aleasă în detrimentul unui vot, unei decizii a șefilor grupurilor parlamentare, tocmai pentru a oferi libertate deplină europarlamentarilor să aleagă în cunoștință de cauză.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite