Dan Barna, după întâlnirea cu președintele Iohannis: A fost o întâlnire formală, nu s-au discutat soluții. În parlament asistăm la un abuz asupra democrației, noua majoritate Cîțu-Ciolacu blochează moțiunea

7 septembrie 2021, 13:16

„Din păcate – şi sunt dezamăgit din cauza asta – s-a dovedit a fi o întâlnire formală. Spun, o întâlnire benignă, în care am trecut în revistă istoricul acestei crize generate miercurea trecută şi am exprimat foarte clar poziţia USR PLUS, conform căreia ieşirea din criză se poate realiza foarte rapid, printr-un nou premier, propus de partenerul PNL din coaliţie şi continuarea coaliţiei. Cam aici s-a terminat partea de conţinut a dialogului pe care l-am avut cu preşedintele. Nu s-a prezentat vreo soluţie, nu s-au analizat scenarii. A fost o întâlnire mai degrabă formală, în care am trecut în revistă situaţia”, a precizat liderul USR PLUS.

Întrebat care a fost răspunsul preşedintelui Iohannis, la solicitarea USR PLUS ca Florin Cîţu să nu mai deţină funcţia de premier, Dan Barna a arătat că a fost adus în discuţie congresul PNL: „Răspunsul a fost legat de acest congres al PNL, care din păcate blochează o ţară întreagă. Vom mai reveni la discuţii în perioada următoare, vedem ce se mai întâmplă.”

Copreşedintele USR PLUS exclude ipoteza retragerii demisiilor din partea miniştrilor USR PLUS:  „Demisiile au fost anunţate ieri seară şi depuse în această dimineaţă la Cabinetul premierului, în deplină asumare şi în deplină responsabilitate. Acest cabinet Florin Cîţu a expirat. Rolul de premier pentru România al lui Florin Cîţu a expirat, dintr-un motiv foarte simplu: nu are competenţa necesară să conducă această coaliţie. Nu ne jucăm cu demisiile. Nu suntem un partid care face bambilici cu demisii depuse şi retrase. Aceste demisii sunt depuse legal, olograf – aşa cum am văzut că este aşteptarea echipei Florin Cîţu din PNL – aşteptăm ca ele să fie procesate. Cele 45 de zile au început să curgă.”

Barna a adăugat că, în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis i-a spus că va accepta demisiile miniştrilor USR PLUS atunci când le va primi.

În ce priveşte o eventuală demisie a secretarilor de stat sau a prefecţilor, Barna a arătat că aceştia nu sunt votaţi de Parlament.

„Este dreptul şi atributul premierului să decidă cum îşi structurează Cabinetul. Miniştrii – cei care au fost votaţi de Parlament, cei care constituie structura politică a Cabinetului – şi-au înaintat demisiile tocmai pentru că am spus că vom merge până la capăt şi am făcut acest lucru”, a afirmat Dan Barna.

Liderul USR PLUS a subliniat că „blocarea” moţiunii de cenzură reprezintă un „abuz asupra democraţiei, fără precedent” în istoria României şi că aceasta trebuie supusă votului.

„Faptul că noua majoritate, Cîţu-Ciolacu blochează dreptul la moţiune de cenzură al unor parlamentari – un lucru despre care Curtea Constituţională a spus în repetate rânduri că este un drept definit explicit, un drept constituţional care este încălcat în mod grosier în aceste zile – arată că, într-adevăr, avem în momentul de faţă o majoritate Cîţu-Ciolacu (…) care ucide, prin fiecare neprezentare la şedinţa Biroului Permanent, statul de drept din România”, a susţinut Barna.

Întâlnirea dintre preşedintele Klaus Iohannis şi vicepremierul demisionar Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, care a avut loc la Palatul Cotroceni, s-a încheiat după peste o jumătate de oră de discuţii.

Luni, şeful statului a avut o întâlnire şi cu premierul Florin Cîţu pe tema crizei guvernamentale.

În cursul zilei de marţi vicepremierul Dan Barna şi miniştrii USR PLUS şi-au depus demisiile la Guvern.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă