Brexit, start oficial. Premierul britanic Theresa May: Nu părăsim Europa, vom rămâne un partener al UE

29 martie 2017, 08:26

Marea Britanie a invocat, miercuri, Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care dă startul negocierilor pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană.

ORA 14:30 Theresa May, discurs în Parlament privind activarea Articolului 50:

„Va fi un parteneriat cu UE, chiar dacă ne despărțim. Poate, acum mai mult decât niciodată, lumea are nevoie de valorile liberal-democratice ale Europei. Nu părăsim Europa, vom rămâne un prieten apropiat, un aliat, un partener al UE. Nu vom respinge valorile sale (…) Este în interesul Marii Britanii și al UE să facem această despărțire într-o manieră onestă, în interesul ambelor părți, astfel încât să nu avem de suferit nici noi, nici UE, din punct de vedere economic”, a spus premierul Theresa May.

„Donald Tusk, președintele Consiliului European: Brexit ne face, pe cei 27 rămași în Uniunea Europeană, mai hotărâți și mai uniți”

„Votul nostru pentru a părăsi UE nu este un vot împotriva acestor valori europene. Ca stat european, noi vom continua să susținem aceste valori ale UE. Vom continua să fim un partener de nădejde al lor, vom continua să cumpărăm bunuri și servicii din UE, în măsura în care se va putea”, a adăugat Theresa May.

Vom proteja drepturile fiecărui cetățean european”

„Vom controla migrația și vom continua să îi atragem pe cei mai buni, mai ales în zona educației, iar sistemul nostru de imigrație să servească intereselor naționale. În ceea ce-i privește pe cetățenii europeni care trăiesc deja în Regatul nostru – este foarte clar în scrisoarea noastră – statutul lor va fi stabilit pe durata negocierilor, dar vor rămâne pe teritoriul Regatului. Vom proteja drepturile fiecărui cetățean, inclusiv ale celor care sunt din UE și trăiesc, deocamdată, în Regat (…) În lunile care vor veni, eu, personal, în numele Regatului Unit al Marii Britanii, voi face tot posibilul ca toți cetățenii din Marea Britanie, dar și cei care sunt cetățeni ai UE să simtă că Regatul este casa lor. Voi negocia pentru fiecare cetățean din Regat”, a mai spus Theresa May.

„Efectul Brexit în Educație. Finanțarea nu este o problemă pentru românii care sunt deja studenți, din 2018 nu se știe ce se va întâmpla”

„Am ambiții mari pentru Marea Britanie”

„Vrem să ne asigurăm că vom continua să încheiem acorduri comerciale cu statele europene, chiar dacă nu mai suntem membri ai UE. Este nevoie să colaborăm cu UE în mai multe domenii. Vom sprijini UE în lupta împotriva terorismului și a crimei organizate. Toate aceste lucruri vor fi stabilite în procesul care va dura doi ani”, a mai declarat Theresa May în fața parlamentarilor.

„Planul nostru este ambițios pentru Marea Britanie: să nu mai fim dependeți de un vot. Vrem o UE puternică și sigură, dar vrem și o Mare Britanie la fel de sigură și puternică. A venit timpul să ne reunim forțele. Este un moment în care trebuie să dăm formă unei Marii Britanii puternice. Haideți să ne unim forțele, haideți să muncim împreună și să privim viitorul cu optimism și speranță! Noi putem să facem viitorul mai bun și putem să facem din acest moment un succes!”, a conchis premierul britanic.

Discursul integral al premierului britanic poate fi urmărit în materialul video.

ORA 13:00 Documentul a ajuns oficial la Bruxelles. Ambasadorul Marii Britanii pe lângă UE, Tim Barrow, a sosit la sediul Consiliului European, unde îi va înmâna personal lui Donald Tusk scrisoarea de notificare privind Brexitul.

Jurnaliștii au venit de la primele ore în fața sediului Reprezentanței Marii Britanii pentru a surprinde pas cu pas toate evenimentele acestei zile istorice.

În același timp, Londra a convocat o ședință a Guvernului înante de a informa Parlamentul că Marea Britanie inițiază oficial divorțul de UE.

„Acesta e momentul în care începem paşii oficiali de ieşire din Uniunea Europeană.  Dar este şi momentul în care ne depăşim diviziunile, problemele din trecut şi ne concentrăm pe obţinerea celui mai bun aranjament posibil pentru viitoarea relaţie a Marii Britanii cu Uniunea Europeană”, a spus ministrul britanic al Finanțelor, Philip Hammond.

Premierul britanic va ține, în această după-amiază, un discurs cheie în Camera Comunelor privind declanșarea procedurilor de negociere. Prima reacție anunțată la Bruxelles după primirea Scrisorii va fi a lui Donald Tusk, președintele Consiliului European.

În 48 de ore va fi lansat și ghidul de negociere privind Brexitul.

Procesul va dura doi ani, perioadă în care ar trebui reglementate, între altele, situațiile legate de drepturile cetățenilor europeni din Regat, ale britanicilor din UE, piața unică și factura Brexit.

Londra se desparte oficial de UE

ORA 10:00 Despre consecințele ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană a vorbit, miercuri dimineață, într-o Ediție Specială, jurnalistul TVR Loara Ștefănescu.

„Odată cu ieșirea Marii Britanii vom vedea dacă va fi sau nu un declin al limbii engleze în UE, pentru că, teoretic, nu ar mai fi limbă oficială, ceea ce s-ar putea să aibă unele consecințe în plan educațional și cultural„, a explicat Loara Ștefănescu.

„Efectul Brexit în Educație. Finanțarea nu este o problemă pentru românii care sunt deja studenți, din 2018 nu se știe ce se va întâmpla”

ORA 08:00 Theresa May a semnat scrisoarea care va declanşa astăzi Brexitul. Guvernul de la Londra a dat publicităţii fotografia oficială cu momentul semnării.

Premierul Theresa May va susţine un discurs în faţa parlamentarilor britanici, în care le va anunţa activarea oficială a Brexitului. Documentul care activează Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona va fi fi remis în cursul zilei de astăzi preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk. Vor începe apoi doi ani de negocieri pentru a stabili condiţiile în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană.

Viaţa în Marea Britanie s-a scumpit, pe fondul devalorizării. Taxele locale, produsele alimentare s-au scumpit. Preţul la carne s-a dublat, de la 5,5 lire a ajuns la peste 10 lire, a transmis de la Londra corespondentul TVR Felix Totolici.

Guvernul României promite să negocieze la sânge drepturile românilor din Marea Britanie. Deocamdată, nimeni nu ştie dacă vor fi sau nu reintroduse vizele pentru această ţară. Cum se va implica România în negocieri am aflat de la ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

„Planul guvernului pentru Brexit. Ministrul de Externe promite să apere drepturile românilor din Regat”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite