Efectul Brexit în Educație. Finanțarea nu este o problemă pentru românii care sunt deja studenți, din 2018 nu se știe ce se va întâmpla

29 martie 2017, 11:12

Dragoș studiază dreptul la Universitatea Cambridge. Este în primul an și ca să-și acopere taxele de școlarizare a făcut un împrumut de studii garantat de guvernul britanic.

„A acoperit 100%. A fost în jur de 9.000 de lire, suma maximă. În anii următori, probabil, taxa va fi indexată cu rata inflației și atunci nu știu dacă o să mai acopere în întregime”, spune Dragoș Alexandru, student la Facultatea de Drept, Universitatea Cambridge.

Acum, finanțarea nu este o problemă pentru românii care sunt deja studenți în Marea Britanie sau care vor începe cursurile la toamnă. Guvernul britanic a dat asigurări că nu vor fi schimbate taxele şi conditiile pentru împrumuturi.

„Înca de a doua zi după votul din 23 iunie am primit e-mail de la Universitate în care ni s-au garantat în continuare drepturile și faptul că vom primi în continuare banii de la stat pentru a continua studiile”, spune Robert Moisuc, student în anul II la Universitatea din Portsmouth.

Din 2018 nu se știe ce se va întâmpla.

Taxele pentru studiile de licență sunt în jur de 9.000 de lire pe an, în timp ce pentru cursurile de master variază între 4.000 și 14.000 de lire pe an. Creditele de studii se rambursează după studii și doar atunci când absolventul are venituri suficiente. Dacă aceste facilități financiare vor fi eliminate în următorii ani, numărul studenților români care aplică pentru universitățile din Marea Britanie, cel mai probabil, va scădea considerabil.

Vom vedea în ce măsură finanțarea din partea Guvernului Marii Britanii va fi asigurată în continuare. Guvernul actual a lansat chiar o ofertă de burse foarte avantajoase pentru studenții care să rămână în România să facă doctorat, să facă cercetare. Și cred că asta ar trebui încurajat, a spus ministrul Educației, Pavel Năstase.

O pistă pe care o recomand oricărui student este de a avea în vedere granturile de mobilitate, pe care le poate accesa orice student înregistrat la o universitate din România și care dorește să studieze pentru un semestru sau un an în Marea Britanie – urmând să fie parte din Erasmus Plus, spune Dan Lazea, lector universitar la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București.

În prezent, peste 8000 de români studiază în Marea Britanie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite