Violențe extreme la mitingul diasporei din 10 august. Jandarmii explică de ce au intervenit în forță. Filmul evenimentelor

11 august 2018, 19:05

Sute de oameni, printre care şi 35 de jandarmi, au fost răniţi şi câteva zeci au ajuns la spitale. O femeie-jandarm a fost rănită după ce, împreună cu un coleg, a fost prinsă de huligani şi bătută crunt.

A fost furată şi o armă.

Jandarmii au precizat că intervenţia lor a fost pe deplin justificată şi aprobată de Prefectul Capitalei.

Incidentele in Piata Victoriei au început după prânz. Dar protestul a degenerat în lupte de stradă seara, după ce manifestanții au rupt cordoanele jandarmilor și grupuri de agitatori au început să se bată cu forțele de ordine.

Într-o ambuscadă, doi jandarmi au rămas prinși în mulțime și au fost luați la bătaie. Cel mai grav a fost rănită o femeie jandarm. În busculadă, i-a fost sustrasă și arma. Iar cazul e cercetat de procurori.

La ora 23.11, jandarmii au primit aprobare de la prefectul Capitalei să riposteze dur. Au folosit gaze lacrimogene, grenade cu fum iritant și tunul cu apă. Și, printr-o intervenție în forță, au dispersat mulțimea din Piața Victoriei.

Grupurile de huligani au fugit pe străzile adiacente, unde au incendiat mobilier stradal și copaci ornamentali.

Sute de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, peste 90 de persoane au ajuns la spital, din cauza folosirii gazelor lacrimogene și a loviturilor încasate. Medicii de pe ambulanțele SMURD aflate în Piața Victoriei au intervenit non stop.

Mulți protestatari au acuzat jandarmeria că a făcut exces de forță și a intervenit nejustificat.

Au fost și jurnaliști străini care au avut de suferit. Cameramanul televiziunii publice austriece susține că a fost bruscat de forțele de ordine.

Reprezentanții Jandarmeriei au explicat că folosirea forței e ultima soluție. Și că au intervenit cu gaze lacrimogene și tunul cu apa din cauză că au fost atacați. Au explicat și de ce nu i-au izolat pe agitatori.

Inițial, ministrul de Interne a refuzat să comenteze afirmațiile celor care au acuzat Jandarmeria că a folosit violentă împotriva demonstranților pașnici. Dar a revenit cu explicații.

Au fost întocmite 8 dosare penale și 33 de persoane au fost duse la poliție. Au fost aplicate 23 de sancțiuni în valoare de 17 mii de lei. Forțele de ordine încă îl caută pe individul care a furat pistolul femeii jandarm rănite.

Parchetul militar cercetează însă și modul în care s-a desfășurat intervenția forțelor de ordine. Anchetatorii vor aduna inclusiv plângerile depuse la secțiile de poliție.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite