Conferinţă de presă a Jandarmeriei despre violenţele de la miting. Ordinul de intervenţie în forţă a fost primit de la prefectul Capitalei

11 august 2018, 10:14

„Am văzut persoane extrem de violente – 452 de oameni au fost asistaţi medical, dintre care 70 au fost transportate la spital, între ei fiind şi 11 jandarmi. (…) Spuneam că autorităţile nu vor tolera astfel de atitudini şi nu vor sta pasive. Ne-am stabilit efectivul pentru a interveni gradual, în raport de violenţe”, a declarat Militaru.

El a susţinut că intervenţia Jandarmeriei a fost pur justificată.

Potrivit reprezentantului Jandarmeriei, la ora 23.00 prefectul Capitalei a emis ordinul ca Jandarmeria să intervină în forţă. Din acel moment şi până la ora 02.00 s-au luat măsuri astfel încât să fie evacuată zona, a spus purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Române.

Peste 450 de persoane, dintre care 35 de jandarmi, au avut nevoie de îngrijiri medicale, în urma violenţelor care s-au produs, vineri seară, la mitingul din Piaţa Victoriei, a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru.

Potrivit acestuia, 70 dintre cele 452 de persoane au fost transportate la spital, iar 11 dintre ele sunt jandarmi.

„Printre ei se află şi colega noastră bătută cu bestialitate, al cărei diagnostic de prezentare la unitatea militară a fost de suspiciune fractură de coloană cervicală”, a afirmat Militaru.

„Am văzut multe titluri care insinuau că jandarmii şi-au abandonat colegii. Nimic mai fals. Ce s-a întâmplat cu exactitate la acel moment va rezulta în urma verificărilor pe care noi le facem de fiecare dată în urma unor misiuni de amploare. Jandarmii nu-şi abandonează camarazii şi sunt dispuşi să-şi sacrifice viaţa, au demonstrat-o în nenumărate rânduri în teatrele de operaţii. Dincolo de intervenţiile dificile de aseară, de departe, cea mai dificilă intervenţie a fost să explicăm părinţilor colegei noastre că fata lor s-ar putea să rămână paralizată pe viaţă”, a spus locotenent colonel Marius Militaru.

Femeia ce făcea parte din forţele de ordine ale Jandarmeriei şi care a fost lovită de mai mulţi protestatari a fost internată la Unitatea Primire Urgenţe a Spitalului Floreasca, cu un traumatism – suspiciune de fractură la coloana cervicală, informează Jandarmeria Română. Ea a fost prinsă în mulţime alături de un alt coleg jandarm, fiind loviţi de mai mulţi protestatari. Alţi protestatari au intervenit, însă, şi au făcut scut, pentru a-i apăra pe cei doi jandarmi.

Reprezentanţii instituţiei precizează şi că o singură armă a fost furată de la femeia-jandarm lovită vineri seară de mai mulţi protestatari prezenţi la mitingul din Piaţa Victoriei, MAI fiind mobilizat pentru identificarea celui vinovat. Cazul a fost preluat de procurori.

„Intervenția în cadrul unei mase mari de oameni este uneori dificilă. Nu poți extrage cu penseta niște indivizi. Am fost nevoiți să facem niște breșe. Ne-am izbit și de o reticență a majorității oamenilor”.

„Structurile MAI sunt mobilizate pentru identificarea persoanelor care au sustras o armă individuală. Vorbim de o singură armă, pentru că au fost vehiculate foarte multe informaţii – trei arme, apoi au fost vehiculate de două. E vorba de o singură armă care a fost sustrasă de la colega noastră, care a fost pusă la pământ şi lovită cu bestialitate. Cazul a fost preluat de către parchetul competent. Facem în continuare apel la toţi cetăţenii care au imagini sau informaţii să anunţe de urgent poliţia română”, a declarat locotenent colonel Marius Militaru, şef comunicare Jandarmeria Română, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute sâmbătă seară.

În Piaţa Victoriei, vineri seară au existat, în mod repetat, ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine.

Protestatarii au forţat gardurile, au aruncat în acelaşi timp şi cu pietre, sticle şi alte obiecte către jandarmi, iar aceştia au intervenit cu spray-uri, gaze lacrimogene şi, ulterior, şi cu tunuri de apă.

„Dispozitivele pe care noi le-am adaptat la miting au fost eminamente defensive, au fost acţiuni reactive în momentul în care forţele de ordine au fost atacate. De asemenea, jandarmii din teren au avut la dispoziţie mijloace individuale de protecţie, tunuri de apă şi alte dotări. (…) Este evident că blocarea bruscă a circulaţiei, când numărul de oameni nu era atât de mare încât să impună lărgirea perimetrului pentru desfăşurarea protestului, urmată de încercarea de rupere a cordonului de jandarmi, în repetate rânduri, a fost o acţiune premeditată. Tot ce a urmat ulterior susţine această afirmaţie. Provocările s-au succedat cu o anumită ritmicitate, ceea ce a impus o ripostă”, a mai spus Marius Militaru.

“Se anunță și astăzi proteste, continuăm să-i avertizăm pe cei care doresc să participe să fie receptivi la ce transmitem noi, pentru că se expun unor riscuri. Persoanele care doresc să manifeste civilizat să se delimiteze de persoanele violente, să facă pasul înapoi când li se cere acest lucru” au mai precizat reprezentanții Jandarmeriei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite