Surse: Liviu Dragnea i-a cerut demisia lui Sorin Grindeanu, premierul a refuzat. Conducerea PSD decide miercuri soarta Guvernului

13 iunie 2017, 09:34

Liviu Dragnea i-a cerut premierului demisia, spun mai multe surse, doar că Sorin Grindeanu consideră că nu are niciun motiv să plece din fruntea guvernului. De partea lui stau tocmai adversarii lui Liviu Dragnea.

Potrivit unor surse, miniştrii şi-au pregătit deja demisiile, dar totul se va tranşa mâine, într-o şedinţă a conducerii PSD. De altfel, tot pe surse s-a aflat că doar câţiva miniştri, printre care Carmen Dan, Petre Daea şi Olguţa Vasilescu, au primit note de trecere la evaluare.

Conducerea PSD va avea pe masă două evaluări ale miniştrilor: una făcută de Liviu Dragnea. cealaltă, de premierul Sorin Grindeanu. Şi va trebui să decidă cui dă dreptate.

Guvernul Grindeanu poate să cadă fie prin demisia premierului, fie dacă parlamentul îi retrage sprijinul printr-o moţiune de cenzură.

ORA 23.30 Analistul politic Ion Bogdan Lefter a comentat situația din PSD, la Ora de Știri.

ORA 21.06 La această oră are loc o întâlnire a liderilor PSD, nu se știe unde, în care se caută soluții pentru ieșirea din această criză, transmite Andreea Dumitrescu, pentru emisiunea România 9.

ORA 16:00 Potrivit informațiilor noastre, o parte dintre miniștri și-au semnat demisiile și sunt gata să vină cu ele în Comitetul Executiv al PSD de mâine pentru a-l determina și pe premierul Sorin Grindeanu să facă acest lucru, a transmis corespondentul TVR Andreea Dumitrescu de la Palatul Parlamentului.

Și premierul a făcut o evaluare proprie a Cabinetului și a activității acestuia, pe care, cel mai probabil, o va prezenta liderului PSD, Liviu Dragnea, într-o întâlnire în această seară.

ORA 14:00 Trei miniștri – punctaj maxim la evaluare. Evaluarea dă, până în acest moment, doar trei miniștri ca având un punctaj aproape maxim: ministrul Agriculturii, Petre Daea, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și ministrul de Interne, Carmen Dan, potrivit corespondentului TVR Andreea Dumitrescu.

Întâlnire secretă Grindeanu – Dragnea

Liviu Dragnea ar fi avut o întâlnire secretă cu Sorin Grindeanu și alți câțiva lideri ai PSD la sediul PSD din Băneasa. Premierul ar fi refuzat să își dea demisia și i-a transmis șefului său pe linie de partid că e nevoie de stabilitate și să continue măsurile asumate prin programul de guvernare.

Întâlnirea a avut loc târziu în noapte, la sediul PSD din Băneasa. Atunci liderul PSD, Liviu Dragnea, i-ar fi cerut demisia premierului Sorin Grindeanu și nu ar fi prima oară când a făcut acest lucru. În opinia lui Sorin Grindeanu, schimbarea Guvernului ar duce la o criză politică. Însă, liderul PSD Liviu Dragnea susține că atunci când românii au votat, au votat un program de guvernare și nu o persoană și schimbarea Guvernului nu ar duce la o criză politică, a transmis corespondentul TVR Andreea Dumitrescu.

Reacții în interiorul PSD

Există critici chiar din partid pentru acest demers al conducerii PSD. Fostul premier Victor Ponta spune că schimbarea Guvernului ar fi o mare greșeală și că acest lucru ar pune din nou toate cărțile în mâinile președintelui Klaus Iohannis.

„Eu susțin Guvernul PSD și susțin să nu ne facem de râs. Guvernul este al României, nu e nici al Teleormanului, nu e pe persoană fizică. Guvernul trebuie să facă treabă pentru România”, a spus Victor Ponta.

„Mi-aș dori îmbunătățirea relației dintre autoritățile locale și Guvern. Eu nu cred că dacă – în ipoteza în care un ministru va fi remaniat sau Guvernul, în integralitatea sa, va pleca – nu cred că este din cauza faptul că primarul general a semnalat niște lucruri. Eu cred că evaluare este mult mai amplă”, a declarat Gabriela Firea, primarul Capitalei.

„Klaus Iohannis așteaptă decizia PSD. Scenariile opoziției după o eventuală demitere a lui Sorin Grindeanu”

În contextul refuzului premierului de a-și da demisia, există mai multe scenarii vehiculate în PSD: unul ar fi acela de a cere demisia mai multor miniștri din Cabinetul Grindeanu, forțându-l pe premier să facă același lucru. Mai există posibilitatea depunerii unei moțiuni de cenzură împotriva propriului guvern – variantă puțin probabilă, după spusele președintelui PSD, Liviu Dragnea.

„Știu că am trecut evaluarea. De fapt, nu am avut niciun fel de emoție”, a afirmat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

„Eu, dacă partidul îmi va cere să îmi dau demisia, eu îmi voi da demisia”, a spus ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea.

„În momentul în care se termină această evaluare, avem de trecut mâine prin ședința Comitetului Executiv și în momentul acela se vor anunța concluziile de către președintele partidului”, a declarat ministrul Turismului, mircea Titus Dobre.

„Nimeni nu iese la pensie de pe scaunul de ministru. Iar, pentru mine, evaluarea este un lucru absolut normal”, a spus și ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

Este evident că va avea loc o remaniere miercuri, după Comitetul Executiv al PSD. Rămâne de văzut dacă în fruntea miniștrilor care vor fi remaniați se va afla și premierul Sorin Grindeanu. Majoritatea liderilor din partid susțin retragerea sprijinului politic pentru Sorin Grindeanu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite