Sindicaliștii din Educație au protestat din nou în stradă. ”Nu vrem pensii speciale, vrem salarii normale”

29 martie 2023, 07:15

Sute de sindicalişti din invăţământ au pichetat Palatul Victoria cerând guvernanţilor rezolvarea problemelor salalizării din sistem. Cadrele didactice vor sporuri pentru condiţii de muncă, salarii mai mari şi indexarea veniturilor cu rata inflaţiei anuale.

Nu vrem pensii speciale, vrem salarii normale’, este unul dintre mesajele transmise de angajaţii din invăţământ care au ieşit în stradă.

Salariile sunt foarte mici, condițiile de muncă așa cum sunt, cheltuielile de zi cu zi nu putem să le mai facem față.

Nu este normal ca noi să ne cumpăram cretă dn banii noștri, nu este normal să nu avem bani să ne cumpăram coli pentru imprimantă.

În Mureş şi Hunedoara profesorii au cerut și investiţii în învăţământ.

Este foarte foarte complicată situația, trebuie umblat la acest aspect. În primul rând stimularea financiară a tinerilor

Nu se poate învățământ de calitate, fără profesori motivați.

Solicitările profesorilor au ajuns până la guvern, unde liderii de sindicat s-au întâlnit cu ministrul Educaţiei, cu premierul şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor.

Ministrul Ligia Deca a precizat că prevederile prind creşterea salariilor profesorilor debutanţilor vor fi mutate în legea salarizării.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Aceasta decizie s-a luat pentru a exista o unitate legislativă pentru a nu avea o prevedere care să vizeze direct grila salarială într-o lege specială. Ideea ar fi ca legea salarizării unitare să includă toate elementele necesare pentru ca, în cazul nostru, personalul din învățământ să fie motivat special. Rămâne angajamentul politic ca pentru debutanți salariul să plece de la salariul mediu pe economie.

Sindicaliștii nu considera că aceasta este o soluție.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, Marius Nistor: Cred că învăţământul este o prioritate naţională, aşa cum sănătatea a fost o prioritate pe Legea 153, aşa trebuie să fie şi învăţământul.  În momentul de faţă nu se poate merge nici pe promisiuni, pentru că oamenii sunt sătui de promisiuni.

Cadrele didactice anunță proteste şi în zilele următoare și spun că, dacă solicitările lor nu vor fi luate în calcul, s-a putea ajunge chiar la grevă generală în luna mai.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite