Corespondentul TVR la Moscova: Jurnaliștii străini nu au avut voie în Piața Roșie. Kremlinul ar urma să creeze un district federal cu regiunile anexate. Susținere pentru Putin doar în fața camerelor de filmat

30 septembrie 2022, 19:33

Corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea, relatează, la ora 21.00:

„Nu am reușit să văd cu ochii mei ce spuneau oamenii, pentru că noi, presa străină, nu am fost lăsați să participăm, abia acum am reușit să mă apropii de scena din Piața Roșie.

Ca o paranteză, o doamnă polițist venea în spatele meu și și-a cerut scuze, când a văzut că a intrat în cadru. Probabil că este o excepție ca o polițistă să vine să-și ceară scuze, știind cum acționează în timpul protestelor.

Revenind, acum o oră și ceva s-a terminat mitingul de susținere, datele oficiale oferite de Ministerul de Interne, în Piața Roșie au participat 180.000 de persoane. Credeți-mă, am epxeriența estimărilor, în Piața Roșie, mai multe de 40-50.000 de persoane nu au cum să încapă, mai ales că jumătate din Piața Roșie este ocupată cu scena și cu instalații auxiliare.

Lumea a început să plece chiar și înainte de a debuta concertul, chiar și înainte de a veni Vladimir Putin.

Am reușit să stau de vorbă cu câțiva oameni, mulți, când vedeau camera de luat vederi, se schimbau și aveau cam aceeași retorică,  spuneau că erau în favoarea cu anexarea celor patru regiuni, că îl susțin pe Vladimir Putin. S-a întâmplat ca, după ce am oprit camera, să se întoarcă și să-mi spună că nu e chiar așa, dar că „nu avem ce face”. Un bărbat mi-a spus că „bine, i-au întrebat pe oamenii din Ucraina, dar pe noi ne-au întrebat dacă suntem de acord?”. Una este retorica în fața camerelor și alta este ce discută oamenii, cu teamă, în particular.

Presa străină, din așa-numitele „statele neprietene”, nu a avut acces nici la Kremlin și nici în Piața Roșie.

Capii opoziției au fost anihilați de câțiva ani, toată presa e controlată de Kremlin, mobilizarea (pentru proteste, n.r.)  se poate face doar pe rețelele de socializare, precum canalele de Telegram, care sunt bine monitorizare de serviciile de securitate.

Săptămâna trecută, sâmbătă, când se stabilise un punct de întâlnire pentru proteste, Poliția era cu mult timp înainte și a „curățat” piața cu mult înainte ca cineva să aibă intenția să vină acolo și să protesteze. Așa este situația în capitala Rusiei.

Mai sunt proteste sporadice prin regiuni, prin republicile din Extremul Orient, dar acolo sunt cîteva zeci de persoane, care sunt imediat dispersate de forțele de poliție.”

CITIȚI ȘI:  Război în Ucraina, ziua 219: Zelenski: Ucraina „este pregătită pentru discuțiile cu Rusia, dar cu un alt președinte”. Putin, în Piața Roșie, după anexare: Vom spori nivelul de securitate al acestor zone. Victoria va fi a noastră

 

–-

Corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea, relatează pentru Telejurnalul orei 20.00:

„În urmă cu câteva minute, s-a terminat acel concert în Piașa Roșie și lumea a început să plece acasă. La ora 19.00, Vladimir Putin a făcut acea ieșire surpriză în mijlocul susținătorilor anexării celor patru regiuni din Ucraina, s-a arătat convins că victoria va fi de partea Rusiei, a promis că va face tot posibilul să ridice nivelul de trai în cele patru noi regiuni „alipite”, urmează procedura juridică în Consiliul Federației pentru legiferarea „alipirii” – anexarea celor patru regiuni.

Deocamdată, nu este oficial, sunt voci care spun că se va crea un nou district federal în sudul Rusiei și pare că acel district nou federal – e vorba de Crimeea și cele patru regiuni – va fi condus de Dmitri Rogozin”.

–-

În Piața Roșie din Kremlin, blocată încă de ieri, are loc un spectacol dedicat anexării de către Rusia a patru teritorii ucrainene.Corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea, relatează pentru Ora de Știri:

„Este destul de multă lume, mulți trec pe lângă Piața Roșie, de curiozitate să vadă ce se întâmplă. Cum era de așteptat, presa străină nu a avut acces nici la Kremlin, la ceremonia fastuoasă din sala Sf Gheorghe, dar nici la concertul din Piața Roșie. Motivația a fost că nu sunt acceptați jurnaliștii din statele „neprietene”.

Nici măcar nu a început propriu-zis concertul, că lumea a început să plece, asta denotă că mulți au fost aduși acolo ca să facă act de prezență.

Concertul nu a început, pot să vă dau un singur indiciu, care vă va spune destul de multe: în spatele meu, pe acoperișul muzeului din spate și pe acoperișul de la Kremlin, sunt niște lunetiști, asta înseamnă că vor asigura perimetrul președintelui Vladimir Putin, atunci când va ieși în Piața Roșie”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite