Reforma pensiilor speciale a ajuns în comisiile de specialitate din Camera Deputaților, dar este contestată de Opoziție

30 mai 2023, 14:10

Reprezentanții coaliției de guvernare susțin că amendamentele asumate și prezentate de liderii PNL și PSD respectă angajamentele din PNRR și principiile recomandate de Comisia Europeană și Banca Mondială.

Reprezentanții USR acuză însă guvernul că promovează de fapt un proiect de salvare a pensiilor speciale: pensiile în plată nu sunt afectate, iar principiul contributivității va ajunge să fie pus în practică abia peste 20 de ani.

Parlamentarii AUR sunt îngrijorați de eliminarea unor categorii profesionale dintre beneficiarii de pensii speciale, așa numitul personal asimilat magistraților și diplomaților.

Potrivit amendamentelor asumate de coaliție, vârsta de pensionare crește eșalonat până la 65 de ani pentru toate categoriile, până în 2035. Componenta de necontributivitate din pensiile speciale care depășește salariul mediu brut pe țară va fi impozitată cu 30%. Prin legi separate, pensiile magistraților vor fi recalculate și plafonate.

––––––––––––––––

Se dorește o eliminare a pensiilor speciale, dar se merge și pe impozitare, mai degrabă, vor fi impozitate cu 30% veniturile care nu sunt pe partea de contributivitate, aici vorbim despre ceea ce este peste salariul mediu brut pe economie, a transmis Alina Sorocean, pentru Telejurnal.

Prin aceste amendamente pe care PSD și PNL le-au depus chiar ieri la legea care elimină pensiile speciale, se majorează și vârsta la care se pot pensiona.

Va crește și vechimea minimă, eșalonat, de la 15 la 25 de ani.

Astăzi se va lucra în Comisia de muncă pe proiectul de lege.

Deputații abia săptămâna viitoare vor da raport și-l vor băga în plen.

 

 

CITIȚI ȘI:

Amendamente pentru reforma pensiilor speciale. Vârsta de pensionare creşte eșalonat la 65 de ani, pensiile magistraților vor fi plafonate, mai multe categorii nu vor mai beneficia de pensie de serviciu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite