Amendamente pentru reforma pensiilor speciale. Vârsta de pensionare creşte eșalonat la 65 de ani, pensiile magistraților vor fi plafonate, mai multe categorii nu vor mai beneficia de pensie de serviciu

Vârsta de pensionare crește eșalonat până la 65 de ani pentru toate categoriile, inclusiv militari. Iar pensiile magistraților vor fi recalculate și plafonate. Coaliția de guvernare a bătut palma pe o serie de reforme în domeniul pensiilor speciale care au fost anunțate de premierul Nicolae Ciucă. O parte vor fi promovate prin amendamente la proiectul aflat în dezbatere la Senat, altele prin legi separate, inițiate de guvern.

29 Mai 2023, 20:04 (actualizat 29 Mai 2023, 21:18) Știrile TVR |

Vârsta de pensionare va crește până în 2035 pentru toate categoriile profesionale: se vor alinia astfel și pensiile speciale sau de serviciu cu sistemul public. Se modifică și baza de calcul a pensiilor de serviciu.

Tot eșalonat, începând de anul viitor, va crește de la media veniturilor pe 12 luni, la o medie pe 300 de luni. Se reajustează și procentul din baza de calcul: de la 80% la 65%. Această măsură nu se aplică însă magistraților, care sunt protejați de mai multe decizii ale Curții Constituționale.

Apar modificări și pentru pensiile speciale aflate deja în plată: componenta necontributivă care depășește salariul mediu brut pe economie, adică 6700 de lei, se va impozita cu 30%.

Mai multe categorii de personal nu vor mai beneficia de pensie de serviciu: este vorba de așa numitul personal asimilat din diverse instituții din justiție și diplomație.

Pentru magistrați, guvernul va elabora alte două legi separate: una prin care pensiile vor fi recalculate, pentru a elimina situațiile în care magistrații pensionați câștigă mai mult decât cei aflați în activitate și alta prin care pensiile vor fi plafonate la venitul net aferent bazei de calcul.

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, modificările legislative au fost discutate de ministrul Muncii cu reprezentanții Comisiei Europene și sunt necesare pentru ca România să beneficieze de 30 de miliarde euro alocate prin PNRR. Șeful guvernului susține că propunerile au fost convenite în coaliție și respectă deciziile Curții Constituționale.

CATEGORII ELIMINATE

- personalul de specialitate asimilat judecătorilor şi procurorilor

- personalul încadrat pe funcții de execuție în cadrul misiunilor diplomatice

- personalul asimilat funcționarilor publici parlamentari

CREŞTEREA VÂRSTEI DE PENSIONARE

- până la 65 de ani pentru militari, diplomaţi, personal auxiliar din instanţe

- se va face eşalonat, până în 2035

MODIFICAREA BAZEI DE CALCUL

de la 12 luni la 300 de luni, începând din 2024, eşalonat

SUPRAIMPOZITARE

30% pentru componenta necontributivă din pensie care depășește salariul mediu brut pe economie

PENSIILE MAGISTRAŢILOR

- nu vor mai fi actualizate odată cu creşterea salariilor magistraţilor aflaţi în activitate, ca în prezent

- recalcularea pensiilor în plată, pentru eliminarea inechităţilor faţă de cei aflaţi în activitate

- plafonarea pensiilor în plată la venitul net aferent bazei de calcul

REAJUSTAREA PROCENTULUI DIN BAZA DE CALCUL

- de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari

- excepţie magistraţii, protejaţi de deciziile CCR

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 30°C
IASI 30°C 30°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 32°C 28°C
BRASOV 31°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI