Război în Ucraina |Lupte grele” au loc în direcția orașului Liman. Infrastructura feroviară din Dnipropetrovsk, grav avariată. Olena Zelenska lansează un program național de sprijin psihologic

Drapelurile Estoniei și Ucrainei
Drapelurile Estoniei și Ucrainei
24 mai 2022, 06:10

ACTUALIZARE 06.50 Estonia și-a transferat o treime din bugetul său militar către Ucraina în trei luni de război.  Este una dintre cele mai mari contribuții dintre cele oferite de țările care ajută Ucraina, a spus consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

ACTUALIZARE 06. 40 Rusia a deportat 232.000 de copii din Ucraina din 24 februarie. Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Volodymyr Zelensky, a declarat, citând surse rusești, că peste 2.000 de copii exilați sunt fie orfani, fie separați de părinții lor.

ACTUALIZARE 06.35 Rachetele rusești au lovit infrastructura feroviară din Dnipropetrovsk, provocând pagube grave, a declarat Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale . „O zi tulbure cu alarme nesfârșite”, a spus Reznichenko pe Telegram. ”Rachetele au lovit infrastructura feroviară din districtele Pavlograd și Synelnykiv. Există daune grave la calea ferată și liniile aeriene. Nu este clar când ne vom relua circulația acolo.” Forțele ruse au vizat infrastructura feroviară a Ucrainei într-o încercare aparentă de a întrerupe aprovizionarea forțelor ucrainene.

ACTUALIZARE 06.30 Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale Donețk din regiunea Donbas din estul Ucrainei, a raportat „lupte grele” în direcția orașului Liman, unde rușii au presat o ofensivă în ultimele zile. „În direcția orașului Liman, sunt lupte grele”, a spus Kyrylenko. „În ultimele 12 ore, în rândul populației civile, s-a înregistrat un mort și patru persoane au fost rănite”. Kyrylenko a spus că alte câteva orașe — Avdiivka, Sviatohorsk, Bakhmut și Soledar — au fost supuse bombardamentelor puternice sau atacurilor cu rachete și bombe. Guvernatorul militar regional a raportat în ultimele zile bombardamente grele rusești pe toată linia frontului regiunii, forțele ruse încercând să avanseze în mai multe zone.

ACTUALIZARE 06.15 Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a anunțat luni că lansează un program național de sprijin psihologic, având în vedere criza de sănătate mintală și șocul din Ucraina.

„Niciun ucrainean, adult sau un copil nu poate fi sigur că se va trezi mâine”, a spus Zelenska într-o declarație video postată pe rețelele de socializare. „Toate lucrurile pe care le-au trăit ucrainenii în timpul ocupației, pe front, la adăposturile anti-bombe, sub bombardamente, în străinătate, au nevoie de vindecare, la fel ca și rănile fizice.”

Guvernul ucrainean va dezvolta „rapid” programul de sprijin pentru sănătatea mintală în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății, potrivit declarației sale.

„Războiul Rusiei a arătat orori pe care nu le-am fi putut imagina”, a spus Zelenska.

„OMS se angajează să protejeze cele mai importante drepturi ale omului – la viață și sănătate. Acum, ambele sunt încălcate în Ucraina.” Ea a adăugat că țara intenționează să dea un exemplu pentru a consolida sprijinul global pentru bunăstarea psihologică a supraviețuitorilor războiului.

ACTUALIZARE 06.10 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat luni, la încheierea celei de-a doua reuniuni a Grupului de Contact al Ucrainei, că 20 de țări „au anunțat noi pachete de asistență în materie de securitate” pentru țară. Danemarca a fost de acord să ofere Ucrainei un lansator Harpoon și rachete pentru „a ajuta Ucraina să se apere. coasta sa.” De asemenea, Republica Cehă a fost de acord să trimită „sprijin substanțial” Ucrainei, inclusiv „o donație recentă de elicoptere de atac, tancuri și sisteme de rachete”, a declarat Austin într-o conferință de presă la încheierea întâlnirii. „Alții au prezentat noi angajamente pentru antrenamentul Armatei Ucrainei și susținerea sistemelor sale militare”, a adăugat Austin. Un total de 47 de țări au participat la cea de-a doua întâlnire a grupului de contact, a declarat generalul Mark Milley, președintele Statului Major Comun.

ACTUALIZARE 06.05 Președintele Vladimir Putin a declarat luni că economia rusă „rezistă impactului sancțiunilor” în ciuda perspectivelor economice sumbre pentru țară după invazia Ucrainei din 24 februarie. „În ciuda tuturor dificultăților, economia rusă rezistă impactului sancțiunilor și îi rezistă destul de bine”, a spus Putin într-o întâlnire cu președintele belarus Alexandru Lukașenko în stațiunea Soci, la Marea Neagră.

  • Metroul din Harkov va funcționa din nou, după ce timp de 3 luni a fost folosit ca adăpost de cei care au fugit de bombardamentele rusești, relatează CNN, care îl citează pe primarul orașului, Igor Terehov.
  • Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, a declarat că Moscova analizează o propunere de plan de pace venită din partea Italiei pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.

„Am primit-o recent și o studiem (propunerea, n.r), le-a spus Rudenko reporterilor, potrivit The Guardian, care citează agențiile ruse de presă preluate de AFP.

Oficialul rus a adăugat că nu au avut loc discuții între Rusia și Italia și a spus că partea rusă va face comentarii ulterior.

La ora actuală, avem peste 13.000 de cazuri (în curs de investigare) doar cu privire la crimele de război’, a spus Venediktova într-un interviu pentru Washington Post.

‘La această categorie au fost comunicate suspiciuni referitoare la 49 de persoane împotriva cărora am deschis dosare penale pentru crime de război’, a afirmat Venediktova în cadrul deschiderii luni a expoziţiei Russia War Crimes House în clădirea care a fost timp de mai mulţi ani ‘casa Rusiei la Davos’, unde în prezent se desfăşoară Forumul Economic Mondial.

Venediktova a precizat că în dosarul de bază împotriva Federaţiei Ruse figurează peste 600 de suspecţi.

  • Noile autorităţi pro-ruse din regiunea ucraineană Herson, ocupată de Moscova, au adoptat luni rubla rusă ca monedă oficială în paralel cu grivna ucraineană, relatează AFP

Oficiali locali şi ruşi au vorbit totuşi despre posibilitatea ca întreaga regiune să fie anexată într-un final la Rusia.

Oraşul Herson, apropiat de Crimeea anexată de Moscova în 2014, a fost primul oraş important ocupat, la 3 martie, de ruşi de la începutul ofensivei pe care ei au declanşat-o împotriva Ucrainei la 24 februarie.

În interviu, Kirilo Budanov, șeful direcției principale de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că tentativa de asasinat a avut loc în februarie, la începutul invaziei ruse.

Conform oficialului ucrainean, liderul de la Kremlin ar fi fost atacat de persoane din regiunea Caucazului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite