Război în Ucraina, ziua 193 | Instituții medicale și de învățământ din Nikolaev, lovite de rachete rusești

4 septembrie 2022, 08:23

ACTUALIZARE 21.20 Scholz promite Ucrainei că Germania nu va ceda în susţinerea sa; marş al diasporei ruse la Koln

ACTUALIZARE 18.30 Ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a părăsit duminică definitiv Rusia, a anunţat într-un comunicat reprezentanţa diplomatică americană, susţinând că motivul plecării sale este încheierea mandatului.

”Ambasadorul în Federaţia Rusă, John J. Sullivan, şi-a încheiat mandatul ca reprezentant al SUA şi a părăsit astăzi Moscova’
‘, a transmis ambasada, potrivit AFP.

John Sullivan a fost numit ambasador la Moscova în decembrie 2019.

”După plecarea sa (din Rusia), el va pune capăt carierei sale în funcţia publică, desfăşurată timp de patru decenii şi sub cinci preşedinţi americani”, adaugă acelaşi comunicat.

(w620) John Sull

În vârstă de 62 de ani, Sullivan a fost secretar de stat adjunct în preşedinţia lui Donald Trump şi a ocupat mai multe funcţii înalte în ministerele Justiţiei, Apărării şi Comerţului.

Conducerea ambasadei SUA la Moscova a fost preluată de Elizabeth Rood, care va fi însărcinat cu afaceri.

Plecarea lui John Sullivan survine într-un moment când relaţiile ruso-americane trec prin cea mai gravă criză de la terminarea Războiului Rece. De când Rusia a atacat Ucraina la sfârşitul lunii februarie, Washingtonul a introdus sancţiuni economice dure contra Moscovei şi a oferit Kievului un ajutor militar substanţial, constând în arme moderne şi informaţii despre trupele ruse.

Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a afirmat vineri că SUA se află în pragul de a deveni parte a conflictului din Ucraina.

„Am avertizat în mod repetat Statele Unite despre posibilele consecinţe dacă SUA continuă să inunde Ucraina cu arme şi se implică în alte tipuri de sprijin direct pentru Kiev. În consecinţă, se pun singuri într-o stare apropiată de ceea ce se poate numi a fi parte în conflict. Frontiera subţire care desparte SUA de a deveni parte în conflict nu trebuie să fie pentru forţele înverşunate anti-ruse o iluzie că totul va rămâne la fel odată ce această frontieră va fi trecută”, a declarat Riabkov într-un interviu acordat postului rus Rossiya-24, citat de TASS.

ACTUALIZARE 17.30 Fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a acuzat duminică Germania că duce un ”război hibrid” împotriva Rusiei, el justificând sistarea livrărilor de gaze ruseşti către Germania prin comportamentul ”inamical” al acesteia faţă de Moscova în plin conflict cu Ucraina, transmite AFP.

”Cancelarul german Olaf Scholz spune că ”Rusia nu mai este un furnizor de energie fiabil”. În primul rând, Germania este o ţară inamicală, în al doilea rând ea a impus sancţiuni împotriva întregii economii ruseşti (…) şi ea livrează arme letale Ucrainei”, a menţionat Medvedev într-un mesaj pe Telegram.

(w620) Dmitri Med

”Altfel spus, ea a declarat un război hibrid contra Rusiei. Germania se comportă ca un INAMIC al RUSIEI”, a adăugat fostul preşedinte rus. ”Iar acest unchi (cancelarul Scholz n.red) este surprins că germanii au mici necazuri cu gazul”, a completat Medvedev, sugerând o aparentă nedumerire a sa.

Compania rusă Gazprom a anunţat vineri suspendarea completă a livrărilor de gaze prin gazoductul Nord Stream, oficial invocând o scurgere de ulei la o turbină. Mai devreme în aceeaşi zi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmase că a sosit momentul ca UE să impună plafoane tarifare şi pentru gazul natural rusesc, după ce ţările din G7 conveniseră să impună astfel de plafoane pentru petrolul importat din Rusia, considerând că în acest fel ar putea diminua veniturile cu care Moscova îşi finanţează armata în războiul contra Ucrainei.

Statele UE, care susţin Ucraina în faţa ofensivei militare ruse, acuză Moscova de şantaj energetic, în timp ce iarna se apropie şi multe state membre se tem de penurii de gaz şi de creşterea facturilor.

Deşi este puternic dependentă de sursele de energie ruseşti, Germania ”va putea face faţă acestei ierni”, a asigurat duminică Olaf Scholz.

 

ACTUALIZARE 15.50 Ucraina aşteaptă să primească săptămâna aceasta din partea Uniunii Europene un ajutor financiar de cinci miliarde de euro, destinat susţinerii economiei şi armatei sale, precum şi pregătirilor pentru sezonul de iarnă, a declarat duminică premierul ucrainean Denis Şmigal, aflat într-o vizită în Germania, relatează Reuters.

(w620) Denis Åžmi

Războiul provocat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei secătuieşte resursele financiare ale Kievului, care a cerut în mod repetat ajutoare financiare din partea UE, SUA şi creditorilor internaţionali.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în urma agresiunii militare ruse deficitul bugetar al Ucrainei a ajuns la circa 5 miliarde de dolari lunar.

Sosit sâmbătă la Berlin, premierul Denis Şmigal urmează să se întâlnească cu cancelarul Olaf Scholz şi cu alţi oficiali germani.

Noul pachet de asistenţă financiară oferit de UE ”va ajuta la asigurarea stabilităţii economiei noastre, la susţinerea armatei şi (…) pregătirea sezonului  de încălzire”, a declarat premierul ucrainean înaintea întâlnirii cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier.

Ucraina mai aşteaptă din partea Germaniei să-i furnizeze toamna aceasta sisteme moderne de apărare antiaeriană, a menţionat de asemenea Şmigal.

Creditorii externi ai Ucrainei au acceptat luna trecută cererea acesteia de a îngheţa timp de doi ani plăţi în contul unor obligaţiuni internaţionale în valoare de circa 20 de miliarde de dolari, modalitate prin care guvernul de la Kiev a evitat intrarea în incapacitate de plată.

 

ACTUALIZARE 15.00 Potrivit primarului Oleksandr Senkevici, au fost vizate de atacuri instituții medicale și clădiri rezidențiale. Guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitali Kim, de asemenea, a transmis că, în urma atacurilor, care, cel mai probabil, au fost efectuate cu rachete de tip S-300, au fost avariate semnificativ trei instituții medicale, două instituții de învățământ, un hotel, un muzeu și blocuri de locuințe. Deocamdată, nu există informații referitore la eventuale victime urma bombardamentelor.

Patru civili au fost uciși, iar alți doi răniți în urma atacurilor lansate sâmbătă de forțele ruse în regiunea Donețk, potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko citat de The Kyiv Independent.

El a spus că armata rusă a ucis doi civili în Velyka Novosilka, unul în Siversk și unul în Vodyane. În prezent, este imposibil de estimat numărul exact de victime în Mariupol și Volnovakha, a afirmat guvernatorul din Donețk.

Forțele ruse continuă să bombardeze Harkov, o zonă rezidențială din districtul Kyivskyi fiind bombardată de două ori peste noapte, potrivit primarului Ihor Terekhov.

 

ACTUALIZARE 14.00 Volodimir Zelenski a îndemnat-o pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să pregătească un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia. Președintele ucrainean a anunțat pe Twitter că a vorbit la telefon cu Ursual von der Leyen  despre ajutorul financiar acordat țării sale, precum și despre faptul că a solicitat sancțiuni care să includă interzicerea eliberării vizelor pentru cetățenii ruși. Zelenski a spus că discutat despre măsuri prin care să fie limitat profitul obținut de Rusia prin vânzarea de petrol și gaze.

ACTUALIZARE 13.20 Ocupanții ruși au lovit peste noapte mai multe clădiri rezidențiale în zona Nicolaev a transmis Vitali Kim, guvernatorul zonei.  Mai multe case, trei spitale, două instituții de învățământ, un hotel și un muzeu au fost distruse în urma bombardamentelor. O casă a fost distrusă de o rachetă în satul Visunsk, Bereznehuvate, unde un copil a murit și alți trei au suferit răni din cauza schijelor. Vitali Kim a adăugat că orașul Nicolaev a fost supus unui „tir masiv de rachete” în noaptea de sâmbătă până în această dimineață, multe clădiri municipale au fost avariate și o persoană a fost rănită până acum.

ACTUALIZARE 13.00 Imagini video date publicității de Insider arată sisteme de rachete cu lansare multiplă care apațin armatei ruse și care lansează atacuri din zona centralei nucleare Zaporojie. Imaginile sunt filmate în noaptea de vineri până sâmbătă dimineața. Se pare că Moscova folosește centrala pentru atacuri militare ofensive peste râul Nipro, așa cum a susținut Ucraina.

ACTUALIZARE 11.00 Forțele armate ale Ucrainei au făcut publică cea mai recentă estimare oficială a pierderilor armatei ruse în război. Autoritățile ucrainene spun că 49.500 de soldați ruși și-au pierdut viața din februarie, dar aceste cifre nu pot fi verificate, notează The Guardian.

ACTUALIZARE 10.15 Armata rusă se confruntă cu „probleme legate de moral și disciplină”, pe lângă oboseală și pierderile mari, transmite Ministerul Apărării din Regatul Unit. Principala nemulțumire a militarilor ruși este legată de plată, sunt mari șanse ca „bonusuri de luptă considerabile” să nu fie plătite în realitate, adaugă Ministerul britanic al Apărării. Există probabil o „corupție totală” în rândul comandanților, precum și o „birocratie militară ineficientă”, susțin britanicii. Armata rusă nu a reușit în mod constant să acopere necesitățile de bază tale rupelor dislocate în Ucraina, precum uniforme, arme și rații adecvate, dar nici remunerații.

ACTUALIZARE 08.25 Un copil de opt ani a murit duminică dimineață după ce invadatorii ruși au bombardat regiunea Nicolaev, din sudul Ucrainei, potrivit șefei consiliului regional, Hanna Zamazeyeva. Alți doi copii s-au numărat printre cei răniți în atacurile lansate asupra orașelor Nicolaev și Bereznehuvate, a spus ea într-o actualizare pe Telegram.

ACTUALIZARE 08.15 Armata rusă a lansat noaptea trecută atacuri cu rachete asupra Kramatorsk și Sloviansk, în estul Ucrainei, potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko.

Ramzan Kadîrov, liderul regiunii Cecenia din Rusia şi un aliat important al preşedintelui Vladimir Putin, a spus că intenționează să ia o pauză „lungă, pe o perioadă nedeterminată”. Într-un videoclip postat pe Telegram, Kadîrov, în vârstă de 45 de ani, a spus că că este de „prea mult timp” la conducere și „a venit timpul” să plece. Kadîrov a realizat că se află la putere de 15 ani și că este cel mai longeviv lider de republică autonomă. El a adăugat că merită o vacanță lungă. Kadîrov s-a remarcat în ultimele luni prin amenințările la adresa conducerii de la Kiev.

Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de forțele ruse, a fost din nou deconectată de la rețeaua electrică, a anunțat sâmbătă Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), ai cărei experți se află la fața locului. Incidentul s-a produs „după noi bombardamente în zonă”, potrivit informațiilor furnizate de autoritățile ucrainene organismului ONU. Centrala continuă să funcționeze datorită unei linii de rezervă, precizează AIEA.

Forţele ucrainene au încercat să ocupe centrala nucleară Zaporojie, într-un atac care a avut loc vineri noapte, a transmis sâmbătă Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat sâmbătă seară Rusia că poartă un război energetic şi a cerut mai multă unitate în Europa, transmite dpa.

Rușii anunță că gazoductul Nord Stream 1 rămâne închis pe o perioadă nedeterminată. Oficial, sunt invocate probleme tehnice care nu au fost rezolvate în perioada de mentenanță. Comisia Europeană susține că pretextele Gazprom de a închide conducta sunt false. Comisarul european pentru economie a declarat că Uniunea este pregătită chiar și pentru scenariul în care Putin nu își vă respecta angajamentele.

Gazprom a anunţat sâmbătă că Siemens Energy este pregătit să efectueze reparaţii la gazoductul Nord Stream 1, dar nu există nicăieri spaţiu disponibil pentru realizarea acestei activităţi, o sugestie pe care Siemens a dezminţit-o şi a precizat că nu i s-a cerut să efectueze lucrarea, transmite Reuters.

CITEȘTE ȘI: Ucraina se oferă să exporte electricitate Germaniei

Germania va oferi Ucrainei un ajutor suplimentar de 200 de milioane de euro pentru a finanţa programele de asistenţă destinate persoanelor strămutate din interiorul Ucrainei ca urmare a invaziei Rusiei.

CITEȘTE ȘI: Lumea s-a despărţit de Mihail Gorbaciov, liderul care a pus capăt comunismului

CITEȘTE ȘI: Garry Kasparov cere UE să nu mai acorde vize turistice ruşilor. Kasparov: Nu poate fi turism în timp de război (…) Trebuie să fie clar, într-un singur sens: treci de partea cealaltă şi rămâi acolo

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

POLITICO: Iată de ce Ucraina se îndreaptă spre înfrângere