Pensiile speciale, urgența maximă a coaliției de guvernare. Marcel Boloș: Ce este scris în PNRR este literă de lege

24 martie 2023, 08:24

Abordarea Comisiei tinde spre flexibilitate zero și, din acest punct de vedere, ceea ce este scris în PNRR este literă de lege. Și, în sistemele europene sunt rate de înlocuire a veniturilor de până la 80 la sută, nu avem un sistem distorsionat față de UE, însă, în PNRR, aceste lucuri sunt scrise. În plus, observațiile Comisiei duc la alinierea ratei de înlocuire între cele două sisteme de pensii, dacă le putem numi așa, a declarat Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene.

În momentul în care vom prezența un proiect de lege la Comisia Europeană care nu respectă cerințele, riscăm această plată parțială care, în primă etapă, duce la suspendarea banilor pe 6 luni, echivalentul sumei de 700 milioane de euro, apoi neîndeplinirea jalonului așa cum solicită Comisia duce la pierderea definitivă a banilor. Aici este decizia coalitiei și a Guvernului României, a adăugat ministrul Boloș.

Legea pensiilor speciale este la Senat, iar Coaliția va stabili până duminică amendamentele care urmează să fie depuse luni, la Parlament. Varianta adoptată de Senat va fi trimisă Comisiei Europene, pentru evaluare.

Comisia Europeană a stabilit că proiectul, în forma actuală, nu îndeplineşte cerinţele din Planul Național de Redresare și Rezilienţă (PNRR), iar liderii coaliției de guvernare au anunțat noi negocieri cu Executivul de la Bruxelles.

CITEȘTE ȘI: Reforma pensiilor speciale se împiedică încă de includerea sau nu a militarilor în categoria „specialilor”. Coaliția vrea să renegocieze cu Bruxelles-ul

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite