Reforma pensiilor speciale se împiedică încă de includerea sau nu a militarilor în categoria „specialilor”. Coaliția vrea să renegocieze cu Bruxelles-ul

23 martie 2023, 19:46

Liderii Coaliției, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au aceeași abordare în privința pensiilor militarilor: În contextul războiului de la granița României, nu este momentul ca militarilor să li se reducă pensiile. Mai mult, liderul PSD Marcel Ciolacu propune ca aceștia, alături de polițiști și magistrați, să fie remunerați după legile europene.

Nicolae Ciucă, primul ministru: Pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt pensii ocupaționale, de serviciu, așa este în toate țările din UE și NATO, și nu cred că este oportun absolut deloc, pentru niciun partid politic, să capitalizeze, să se urce pe un astfel de subiect, într-un astfel de moment.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: Nu pot să accept ca militarii și polițiștii din România să fie la jumătate față de restul Europei. Este exclus așa ceva, nu se renunță la nicio reformă din PNRR, nu se renunță la niciun euro din PNRR, dar lăsați-ne să putem negocia interesele României.

Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a venit cu precizări suplimentare, după ce ieri a dat exemplul altor țări din Uniune care au renunțat la anumite reforme asumate. Ministrul Boloș a explicat într-o postare că reforma pensiilor speciale trebuie să țină cont de două criterii nenegociabile: sustenabilitatea și contributivitatea.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a anunțat că așteaptă la promulgare o lege corectă pentru toată lumea, care să garanteze că pensiile vor putea fi plătite pe termen lung.

Klaus Iohannis, președintele României: Reforma nu se realizează pentru a lua anumiți bani de la unii sau pentru a da bani la alții, ci pentru a crea un sistem corect, sistem echitabil și un sistem sustenabil.

Legea pensiilor speciale este la Senat, iar Coaliția va stabili până duminică amendamentele care urmează să fie depuse luni, la Parlament. Varianta adoptată de Senat va fi trimisă Comisiei Europene, pentru evaluare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite