Ministrul Educației, Valentin Popa, a demisionat: „Consider că limba română şi România nu sunt de negociat”

27 septembrie 2018, 13:35

Un articol dintr-o ordonanță dată în vară i-a supărat pe profesorii maghiari. Ei consideră discriminatorie obligativitatea ca predarea limbii române la clasele minorităților naționale să fie făcută doar de profesori cu studii superioare. Parlamentarii maghiari au cerut imperativ schimbarea ministrului Educației.

Valentin Popa a renunțat la funcție după o discuție cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

Valentin Popa: „Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbrile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. „

Liderul UDMR avertiza că rupe orice colaborare parlamentară cu PSD-ALDE.

După întâlnirea cu ministrul Educației, Liviu Dragnea a tranșat disputa.

Demisia șefului de la Educație a bulversat ședința săptămânală de Guvern, care a început cu o oră întârziere. Valentin Popa n-a fost prezent, iar premierul Viorica Dăncilă nu a făcut nicio declarație despre plecarea acestuia din fruntea ministerului.

Câteva ore mai târziu, guvernul a adoptat o nouă ordonanță, prin care legea revine la forma inițială.

Chiar dacă Valentin Popa a plecat din fruntea ministerului, la Tîrgu Mureș, câțiva părinți s-au adunat în fața Inspectoratului Școlar, în semn de protest.

În afară de maghiari, și Forumul Germanilor acuză că ordonanța este discriminatorie.

ACTUALIZARE Valentin Popa a precizat joi că asupra sa nu au fost făcute presiuni să demisioneze din funcţia de ministru al Educaţiei, dimpotrivă, şi a explicat că a luat această decizie pentru că nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanţei privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor.

„Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Până acum, în 28 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română. Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată. Am fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita şi am intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără nici un fel de succes. Nici când am plecat şi am spus la revedere, elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus şi au repetat salutul după profesoara de la clasă. Aceşti elevi făcuseră în conformitate cu programa timp de cinci – şase ani câte patru ore de limba română pe săptămână plătite de statul român suplimentar, peste salariul de bază al învăţătorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaşte al limbii române era aproape de zero. Având în vedere că Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului trebuie aprobate de Parlament, îi invit pe toţi parlamentarii să viziteze astfel de clase, să încerce să vadă nivelul de cunoaştere a limbii române căpătat de elevi într-un sistem care se doreşte astăzi a fi conservat”, a precizat Valentin Popa.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că a discutat cu ministrul Educaţiei despre nemulţumirile minorităţilor şi a adăugat că, de data aceasta, liderul UDMR, Kelemen Hunor, are dreptate când spune că nu va discuta alte proiecte cu cei din coaliţia de guvernare până nu sunt rezolvate problemele din Educaţie.

Întrebat la Parlament dacă a discutat cu ministrul Educaţiei despre nemulţumirile celor de la UDMR, Dragnea a spus: ‘‘Da, am discutat, dar nu e vorba numai de UDMR, este vorba de toate minorităţile, nu numai UDMR a ridicat (această problemă – n.r.), poate ei au fost cei mai vizibili, toate minorităţile au ridicat-o”.

El a adăugat că aşteaptă soluţia la această problemă de la Guvern.

Dragnea a admis că de data aceasta liderul UDMR are dreptate când spune că între Uniune şi coaliţia de guvernare nu se poate discuta despre alte proiecte legislative până când nu se rezolvă problema din Educaţie. „De data asta are dreptate domnul Kelemen Hunor, are dreptate”, a afirmat Dragnea.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri că până când nu se rezolvă problema predării limbii române în şcolile generale cu predare în limba maternă nu poate fi deschis subiectul colaborării parlamentare pe proiecte legislative cu PSD – ALDE.

Kelemen Hunor a solicitat săptămâna trecută remanierea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanţii UDMR, una privind învăţarea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă şi cealaltă privind recunoaşterea comasării Universităţii „Petru Maior” cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite