Legea pensiilor a fost adoptată de Guvern. Marcel Ciolacu: Nu există ”nu vreau” sau ”nu pot” atunci când vine vorba de pensionari

9 noiembrie 2023, 10:33

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Calculele pe care le-am avut noi au fost calculele pe care le-am lucrat cu Banca Mondială. Calculele acesteia au fost mult mai complexe decât cele pe care le-am făcut cu cei de la Ministerul Finanțelor, dar important este că ne-am așezat la masă și împreună am găsit răspunsuri și soluții. Și important este că azi avem adoptată în guvern o nouă lege , o nouă propunere legislativă, care va intra într-o procedură de urgență în Parlament.

Ministrul de Finanțe a refuzat, dimineață, să semneze legea pensiilor programată să fie adoptată în ședința de Guvern. Coaliția s-a întrunit de urgență, iar câteva discuții au fost făcute publice.

După o ședință furtunoasă, liberalii au stabilit că merg mai departe, dar cu condiții.

Nicolae Ciucă, preşedintele PNL: La cifrele anunțate aseară de 55 de miliarde, impactul este de 3% din PIB, ceea ce este enorm de mult și trebuie să identificăm sursele de finanțare. Nu putem să promitem oamenilor și să nu avem sustenabilitate.

Ministrul de Finanțe a înaintat premierului legea, dar cu observații pe 17 pagini: majorările de pensii cer reforme suplimentare, adică taxe noi pentru mediul de afaceri și populație începând cu 2025.

Ministrul de Finanțe avertizează că nici ținta de deficit bugetar nu poate fi respectată. Iar Comisia Europeană ne-ar putea taxa pentru un deficit excesiv. Fără aceste măsuri, avizul e negativ, precizează Marcel Boloș, întrucât statul român nu poate susține impactul bugetar.

Ședința de Guvern a început cu întârziere. Premierul i-a trasat noi sarcini ministrului de Finanțe pentru a strânge mai mulți bani la bugetul statului.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Aștept un plan de măsuri administrativ asumat, atât privind colectarea cât și planul concret în privința digitalizării ANAF și sitemului vamal.

Premierul a dat asigurări că în 2024 nu se pun taxe noi, dar că în 2025, așa cum ne-am asumat prin PNRR, statul trebuie să facă încă o reformă.

ACTUALIZARE Ședința de Guvern a fost amânată de la ora 12.00, la ora 14.00. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar atunci când a ajuns avizul ministrului Marcel Boloș a cuprins multe observații.

În cele din urmă, în ședința de Guvern a fost adoptată Legea pensiilor, cea care face o reformă fundamentală a sistemului de pensii din România, iar premierul Marcel Ciolacu a transmis că “nu există nu se poate atunci când vine vorba despre pensionari”.

„Legea pensiilor a fost adoptată! Legea pensiilor a fost adoptată! Nu există „nu vreau” sau „nu pot” atunci când vine vorba de pensionari. Acest Guvern le va face dreptate!”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Au fost momente tensionate între liberali și social democrați. Liberalii erau îngrijorați de faptul că impactul bugetar e prea mare, iar social democrații le-au atras atenția că nu se uită unde trebuie și că suma pe care o citesc și-o consideră ca fiind impactul bugetar se referă la cu totul altceva.

“Un proiect care se bazează pe respect pentru contributivitate, pe eliminarea inechităților și pe puncte de stabilitate, puncte care arată respect pentru muncă”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.

Legat de sursa de finanțare pentru noua Lege a pensiilor, ministra a răspuns că este “cea care a fost dintotdeauna, BASS și bugetul de stat.”

„Sunt convinsă că împreună cu colegii din PNL, noi, cei din PSD, vom găsi soluțiile necesare astfel încât, în 2024, românii să poată beneficia de creșterile prevăzute.”

ACTUALIZARE Ședința de Guvern în care ar fi trebuit adoptată noua Lege a Pensiilor a fost suspendată până la ora 16.30. Totul în condițiile în care, potrivit unor surse TVR INFO, liderii coaliției nu au reușit să ajungă la un consens în privința impactului bugetar. Între timp, Avizul Consiliul Economic şi Social a ajuns la Guvern.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de guvern, că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB, reprezentând cheltuieli cu pensiile. El a subliniat, în debutul şedinţei că în anul următor nu vor exista măriri de impozite, dar a solicitat şi un plan de măsuri pentru creşterea colectărilor la bugetul de stat.

El a menţionat că aceasta este „una dintre cele mai importante legi” din acest mandat şi va aduce două majorări de pensii în anul 2024. Prima majorare urmează să aibă loc la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, aşa cum prevede legea, iar a doua va avea loc la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor creşte prin recalculare, „reparând nedreptăţi majore”, a spus Ciolacu.

Premierul a punctat că vor fi eliminate toate „inechităţile” din sistemul public de pensii, atât cele dintre femei şi bărbaţi, precum şi cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite.

”Vor fi  eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii. Atât cele dintre femei și bărbați, dar și cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite. Mai mult, prin adoptarea acestei legi vom elimina pragul de 9.4 % din PIB, introdus de cei care doreau blocarea creșterii pensiilor până în 2070!”.

Prim-ministrul a mai arătat că a parcurs avizul Ministerului de Finanţe şi a oferit asigurări că în anul 2024 „nu va fi nicio mărire de impozite” în România.

ACTUALIZARE Pe fondul acestor neînţelegeri privind asigurarea surselor de finanţare pentru majorarea pensiilor, o şedinţă de urgenţă a Coaliției a avut loc dimineață la Palatul Victoria. Ministrul Finanțelor ar fi acceptat să semneze proiectul după o nouă analiză, astfel că şedinta Executivului a fost amânată.

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Am fost la comisia pentru muncă din Camera Deputaților și acolo pe datele pe care le aveam am explicat care este cheltuiala cu pensiile din septembrie până în decembrie. Absolut corect, aproximativ 55 de miliarde de lei noi. Absolut corect. Asta înseamnă că ceea ce se rostogolește acum este fals. Aceea este cheltuiala cu pensiile calculate din septembrie până în decembrie.

ACTUALIZARE Înaintea şedinţei Executivului, care era programată să înceapă la ora 12,00, la Palatul Victoria a avut loc o discuţie între liderii coaliţiei, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, şi miniştrii de linie, cu privire la impactul bugetar al aplicării de anul viitor a noii legi a pensiilor.

În urma discuţiilor s-a convenit cu privire la avizul Ministerului Finanţelor pe proiect, urmând ca impactul bugetar să fie cel calculat de Banca Mondială, respectiv 16 miliarde de lei urmare a indexării pensiilor de la 1 ianuarie 2024 şi alte 12 miliarde de lei după recalcularea pensiilor, conform noii legi.

Potrivit unor surse guvernamentale, Marcel Boloş ar fi îngrijorat de impactul bugetar pe care îl implică această lege.

Boloş le-ar fi spus liberalilor că nu are de unde să scoată 55 de miliarde de lei în plus şi că anul viitor, ţinta pentru deficitul bugetar trebuie îndeplinită.

Actul normativ poate intra pe masa şedinţei de guvern şi poate fi discutat, însă e greu de crezut că un act normativ care implică cheltuieli bugetare atât de mari poate fi aprobat fără un aviz de la Ministerul Finanţelor.

„Conform Ministerului Muncii, impactul e de 55,6 miliarde de lei, din calculele Ministerului Finanțelor suma e diferită. Am solicitat să ne clarificăm care e suma reală pentru că e un impact mare pe care trebuie să ni-l asumăm cu date concrete și să avem sustenabilitate pe această decizie. Cu toții ne dorim ca prin lege să eliminăm disparitățile, inechitățile, să echilibrăm sistemul de pensii din țara noastră. La cifrele anunțate, de 55,6 miliarde de lei, impactul e de 3% din PIB, ceea ce e extraordinar de mult și trebuie să avem sustenabilitate”, a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite