Avioanele de luptă israeliene au lovit 150 de „ținte subterane” în nordul Gazei. Israelul a oprit conexiunea la internet și telecomunicațiile în teritoriul asediat

28 octombrie 2023, 08:34

ACTUALIZARE 12.50 Autoritățile libaneze au emis sâmbătă avertizări în privința unei posibile evacuări a Aeroportului Internațional Beirut în caz de urgență,  în contextul amplificării tensiunilor de la granița libaneză-israeliană, unde, recent au avut loc schimburi de focuri între Israel și grupul libanez puternic înarmat Hezbollah.

ACTUALIZARE 12.45 Președintele Egiptului Abdel Fattah al-Sisi a cerut sâmbătă tuturor să respecte suveranitatea și poziția Egiptului în regiune, în urma incidentelor de vineri în care dronele au căzut în două orașe egiptene din Marea Roșie. ”Egiptenii ar trebui să se simtă în siguranță, iar armata este capabilă să protejeze țara”, a spus Sisi la o expoziție de producție din Cairo. El a subliniat, de asemenea, că Egiptul va continua să joace un rol pozitiv în conflictul Israel-Hamas și nu dorește ca acesta să se extindă la nivel regional.

ACTUALIZARE 12.35 Familiile ostaticilor, în mare parte israelieni, ţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza şi-au exprimat sâmbătă „îngrijorarea” şi au cerut explicaţii guvernului după operaţiunile militare intense în teritoriul palestinian, informează France Presse.

ACTUALIZARE 12.10 Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu mai este în contact cu personalul său, instituţiile sanitare şi alţi parteneri din Fâşia Gaza blocată, a anunţat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

ACTUALIZARE 12.00 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut sâmbătă Israelului „să oprească imediat această nebunie” şi să pună capăt „atacurilor” asupra Gazei, într-un mesaj postat pe X (fostă Twitter), informează France Presse.

ACTUALIZARE 11.50 Purtătorul de cuvânt al IDF a mai declarat că pentru palestinienii care au călătorit spre sud, ajutorul umanitar va crește. „Vor intra mai multe camioane care transportă alimente, medicamente și apă. Oricine se află în acea zonă, care este o zonă sigură și protejată, le va primi” a spus Hagari.

ACTUALIZARE 11.47 În ceea ce privește soarta ostaticilor, Hagari a declarat că „întoarcerea acasă a celor răpiți este un efort național suprem. Și toate activitățile noastre, operaționale, de informații, sunt menite să realizeze acest obiectiv”.

ACTUALIZARE 11.45 Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a confirmat, într-o conferinţă de presă, că trupele israeliene au intrat peste noapte în nordul Fâșiei Gaza, adăugând că forțele armate sunt „încă pe teren”, transmite BBC.

ACTUALIZARE 11.40 Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a spus că mai mulți comandanți Hamas au fost uciși peste noapte în cadrul ofensivei extinse a Israelului în Gaza.

ACTUALIZARE 09.45 Explozii sporadice erau încă auzite sâmbătă dimineaţă de un jurnalist AFP în interiorul Fâşiei Gaza, provenind de la avioane de luptă israeliene, de la artilerie şi focuri trase de pe mare.

Intensitatea loviturilor aeriene şi a focului de artilerie a scăzut acum faţă de noaptea trecută, potrivit acestui jurnalist.

O ceaţă groasă acoperă zone întregi din nordul Gazei, a spus un alt jurnalist staţionat în Ashkelon, în sudul Israelului, la mai puţin de zece kilometri de graniţă.

Ore întregi de bombardamente şi lovituri continue au zguduit ferestrele şi solul din Ashkelon în timpul nopţii, până la ora locală 4.00 (1.00 GMT).

Fumul şi un miros acru de ars umpleau aerul la răsăritul soarelui la Ashkelon şi Sderot, în sudul Israelului, în timp ce avioanele de luptă israeliene continuau să zboare la joasă altitudine şi puteau fi auzite în mod regulat detonaţii provenite din Gaza.

ACTUALIZARE 09.40 O cincime dintre brutăriile susținute de agenția ONU pentru refugiații palestinieni din Gaza au fost bombardate până acum. Penuria alimentară cauzată de lipsa combustibilului devine „catastrofală”.

ACTUALIZARE 09.30 Avioanele de luptă israeliene au lovit 150 de „ținte subterane” în nordul Gazei în timpul unei nopți de vineri cu raiduri intense, a anunțat armata sâmbătă, potrivit agenției France-Presse. Zonele atacate includ „tuneluri teroriste, spații de luptă subterane și infrastructură subterană suplimentară”.

ACTUALIZARE 09.25 Într-o declarație separată, armata israeliană a declarat că liderul Hamas, Asem Abu Rakaba, a fost ucis într-un raid. Asem Abu Rakaba ar fi jucat un rol cheie în atacurile din 7 octombrie care au declanșat războiul actual. Acesta ar fi coordonat lansarea dronelor și a parapantelor Hamas, supravegherea și apărarea aeriană.

ACTUALIZARE 09.20 Mii de persoane au manifestat din nou vineri în Cisiordania ocupată şi în mai multe ţări arabe în sprijinul palestinienilor din Fâşia Gaza, bombardată de Israel după atacul Hamas din 7 octombrie, relatează AFP.

ACTUALIZARE 08.45 Adunarea Generală a ONU a cerut vineri cu o mare majoritate de voturi un „armistiţiu umanitar imediat”, în cea de-a 21-a zi a războiului dintre Hamas şi Israel, care a denunţat o „infamie” în timp ce armata sa a anunţat „extinderea” operaţiunilor terestre în Fâşia Gaza, relatează AFP.

ACTUALIZARE 08.15 Oficiali americani și israelieni au declarat pentru ABC News că incursiunea terestră de vineri seară în Gaza nu este o ofensivă pe scară largă.

ACTUALIZARE 08.00 Israelul a oprit conexiunea la internet și comunicațiile de-a lungul Fâșiei Gaza în timpul unui bombardament intens lansat vineri seară. 2,3 milioane de locuitori ai teritoriului blocat nu mai contact cu lumea exterioară.

Întreruperea aproape totală a telecomunicațiilor din Gaza poate duce la ascunderea atrocităților în masă, a spus Human Rights Watch. O serie de agenții internaționale și ONG-uri, inclusiv cu agenția umanitară a ONU, OCHA, Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, au declarat că au pierdut legătura vineri cu personalul din Gaza.

La rândul său, Amnesty International a declarat că a pierdut contactul cu personalul său din Gaza. „Această întrerupere a comunicaţiilor înseamnă că va fi şi mai dificil să se obţină informaţii şi dovezi esenţiale privind încălcări ale drepturilor omului şi crime de război comise împotriva civililor palestinieni în Gaza şi să se audă direct de la cei care suferă aceste încălcări”, a declarat ONG-ul.

Și Semiluna Roșie, Organizația Mondială a Sănătății, Médecins Sans Frontières, Unicef au declarat că au pierdut orice contact cu personalul lor din Gaza.

NetBlocks, un serviciu de monitorizare a accesului la internet, a raportat un „colaps al conectivităţii în Fâşia Gaza”.

ACTUALIZARE 07.30 Hamas va simți „mânia Israelului în această seară”, a declarat consilierul lui Benjamin Netanyahu, transmite Sky News.

Într-o intervenție la MSNBC, Mark Regev a declarat că gruparea va plăti pentru crimele sale împotriva umanității.

”Israelul își va începe răzbunarea în această seară”, a declarat acesta pentru postul de știri.„Când acest lucru se va termina, Gaza va fi foarte diferită”, a adăugat Mark Regev.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat vineri seară că forțele sale aeriene și terestre își intensifică operațiunile în Fâșia Gaza. Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari a declarat că atacurile aeriene au vizat tunelurile Hamas și alte ținte.

Acesta i-a avertizat pe locuitorii orașului Gaza să se deplaseze spre sud.

Anunțul IDF a venit pe fondul bombardamentelor foarte puternice lansate asupra Gazei. După căderea nopții, explozii frecvente provocate de loviturile aeriene isareliene au luminat cerul deasupra orașului Gaza.

ACTUALIZARE 07. 25 Hamas a declarat sâmbătă că luptătorii săi din Gaza sunt pregătiți să înfrunte atacurile israeliene cu „forță deplină”, după ce Israelul și-a intensificat atacurile aeriene și terestre. Gruparea militantă palestiniană a declarat că luptătorii săi se luptă cu trupele israeliene în orașul Beit Hanoun, din nord-estul Gazei, și în zona centrală Al-Bureij.

ACTUALIZARE 07.20 Agenția ONU pentru refugiații palestinieni a avertizat că „mulți alții vor muri” în Gaza din cauza penuriei catastrofale. „Oamenii din Gaza mor, nu mor doar din cauza bombelor și loviturilor, în curând mulți alții vor muri din cauza [asediului]”, a spus Philippe Lazzarini, șeful agenției.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite