„Franța trebuie să fie aproape de România”. Vizita la București arată determinarea lui Emmanuel Macron de a păstra Europa unită

24 august 2017, 11:37

„Emmanuel Macron, vizită oficială în România. Liderul de la Elysee se întâlnește cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Mihai Tudose”

„E o prietenie franco-română istorică ce trebuie să fie păstrată. Avem aceleaşi rădăcini culturale, România este o ţară latină în care încă mai găsim mulţi francofoni şi deci e foarte important de a discuta cu această ţară, în ciuda  diferenţelor. Ştim că la frontiera orientală a Europei sunt multe pericole: vedem Turcia care a trecut printr-un moment dificil, vedem Rusia – şi când spui Rusia, spui Ucraina. Ucraina este vecina României. E un proverb român care spune că singurul vecin cu care România nu a avut probleme e Marea Neagră. Deci, trebuie ca Franţa să fie aproape de România pentru a înţelege aşteptările, angoasele şi să vadă cum poate cuplul franco-român să acţioneze pentru a asigura securitatea în această parte estică a Europei.

„Măsuri excepționale de securitate în timpul vizitei lui Emmanuel Macron în România. Programul vizitei președintelui francez”

Mai sunt şi alte dosare despre care trebuie să se discute deschis, ca între prieteni: dosarul muncitorilor detaşaţi e un dosar dureros pentru economia franceză. Ştim că populaţia română a fost folosită de multe întreprinderi, în multe sectoare industriale, pentru a furniza muncitori detaşaţi pentru că sunt  calificaţi. E o realitate în Germania şi în Franţa. Deci trebuie pusă această problemă. La nivel global, problema  migraţiei în Europa, a migraţiei intra-europeană, sunt deseori dosare în care găsim România, pentru că România furnizează cel mai important contingent de migranţi intra-europeni. Beneficiem de libera circulaţie, deci oricine are dreptul de a se deplasa, au dreptul să lucreze în altă ţară. Turbulenţele care pot fi provocate în economiile şi societăţile locale nu trebuie neglijate. Trebuie vorbit deschis nu pentru a crea blocaje, ci pentru a vedea cum poate fi gestionată situaţia la Bucureşti şi la Paris”, a declarat editorialistul L’Express Cristophe Barbier, într-un interviu acordat corespondentului TVR la Paris, Mihaela Antoche.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă