Marcel Ciolacu: Aprobăm OUG ce introduce mecanismul prin care stopăm creșterea prețurilor la alimentele de bază. Concretizăm viziunea noastră despre productivism și patriotism economic

30 iunie 2023, 08:18

Ministrul Agriculturii a prezentat OUG privind plafonarea adaosului comercial. Nu se intervine asupra prețului de vânzare impus de fermieri. Comercianții vor declara pe proprie răspundere ce adaos comercial aplică

Declarații ale premierului Marcel Ciolacu:

– Aprobăm OUG ce introduce mecanismul prin care stopâm creșterea prețurilor la alimentele de bază. Este prima țintă importantă enunțată și asumată de acest Guvern (…) În acest fel, ajutam la creșterea puterii de cumpărare pentru toți românii.

– Nu putem spera să avem alimente mai bune la prețuri decente doar limitand temporar trebuie să susținem creșterea producției și a procesării

–  Aprobăm astăzi si o schemă de sprijin în valoare de 600 de milioane de euro pentru firmele românești care fac investiții în unitățile de procesare.

– Concretizam viziunea noastră despre productivism si patriotism economic, lupta contra inflației reprezintă preocuparea centrală a acestei guvernări.

– Mă bucur că si Parlamentul ne ajuta în privința energieie, au votat o lege, au redus de la 1300 la 900 de lei pe megawatt, prețul maxim de decontare pentru energie electrică, această reducere duce la un efort mai mic din partea statului pentru a subvenționa prețul la energie, rămânând mai mulți bani pentru echitate socială.

– Azi vom lua o măsură, într-o OUG, închizând promisiunile făcute în sistemul de Sănătate. Avem creșteri de venit pentru toate categoriile din sănătate, la salariul de bază maxim prevăzut de lege. Sunt incluse fonduri pentru voucherele de vacanță, indemnizații pentru plata gărzilor, zile suplimentare de CO, deblocarea negocierilor și semnarea contractului colectiv de muncă.

– Practic ca și la educație,  reparăm inechitățile vechi și sunt convins ca împreună facem ceea ce este corect.

– Deblocăm prima tranșă din acordul de 100 de milioane de euro pe care îl avem cu Republica Moldova, banii se duc pentru microbuze școlare și pentru lucrările de alimentare cu apă pentru mai multe localități din R. Moldova.

______________________

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă privind combaterea creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, cota de adaos comercial practicată de procesator la produsele vizate poate fi de maximum 20%, faţă de costul de producţie, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare.

Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, poate fi de maximum 5%, faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale. Cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry poate fi de maximum 20%, faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele prevăzute în Legea nr. 81/2022.

De asemenea, proiectul stipulează că prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică pentru o perioadă de 90 de zile de la data intrării în vigoare.

Consiliul Concurenței a dat undă verde ordonanței care limitează adaosul comercial pentru un număr fix de alimente, dar atrage atenția asupra unor riscuri. Limitele pentru adaos pot conduce la o aliniere a operatorilor la plafonul maxim și la o creștere a prețurilor finale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite