Consiliul Concurenţei avertizează că unele preţuri ar putea creşte, iar anumite produse ar putea să nu mai ajungă în magazine după limitarea adaosului comercial

29 iunie 2023, 20:45

Consiliul Concurenței a dat undă verde ordonanței care limitează adaosul comercial pentru un număr fix de alimente, dar atrage atenția asupra unor riscuri. Limitele pentru adaos pot conduce la o aliniere a operatorilor la plafonul maxim și la o creștere a prețurilor finale. Consiliul Concurenței consideră că ar fi fost utilă o analiză de impact înaintea să fie aprobată măsura și că limita de adaos de 5% pentru disitribuitori poate fi greu de aplicat. Totodată, distribuitorii și retailerii ar putea refuza să mai furnizeze anumite produse, cu justificarea că acestea le produc pierderi.

Odată cu regulile de limitare a adaosului comercial, Executivul va aproba și lista cu cele 14 alimente pentru care se aplica măsura – carne de porc și pui, legume și fructe vrac, pâine, ouă, iaurt și lapte dar anumite sortimente.

Ordonanța de Urgență prin care Guvernul vrea să scadă prețurile alimentelor include limitarea adaosurilor comerciale până la maximum 20% la procesator în condițiile în care acum ajunge până la 45% și 20% la retaileri. Pe întreg lanțul de distribuție adaosul nu va putea fi mai mare de 5%. Efectele se vor resimți la unele produse de la 1 august, pentru că retailerii au termen 30 de zile să modifice contractele în derulare.

Nu e exclus ca plafonarea adaosurilor comerciale la produsele alimentare de bază să fie prelungită dincolo de următoarele trei luni. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că guvernul va evalua impactul măsurii și va decide dacă e necesară pe o perioadă mai lungă.

În prezent, din discuțiile pe care le-am purtat cu domnul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, și din documentarea pe care dumnealui a facut-o, la nivel de retailer – 80% se pare că a ajuns acest nivel al adaosului comercial, la procesator undeva la 40-50%. Este de văzut dacă după cele trei luni de zile prețurile s-au ieftinit sau au rămas tot la fel, e o măsură care în alte state membre UE a produs și a avut efect colateral pe anumite categorii de riscuri, e prematur să discutăm continuarea”, a declarat Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor a mai spus că ieftinirea la produse alimentare trebuie să apară pe tot lanțul, de la procesator până la vânzătorul final și distribuitor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite