EDIȚIE SPECIALĂ

Donald Tusk, președintele Consiliului European: Brexit ne face, pe cei 27 rămași în Uniunea Europeană, mai hotărâți și mai uniți

Ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană, Tim Barrow, i-a înmânat, miercuri după-amiază, președintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea de notificare privind declanșarea Brexit-ului. Donald Tusk a făcut declarații la Bruxelles, după ce premierul britanic, Theresa May, a anunțat în Parlamentul britanic declanșarea procedurilor de Brexit.

29 Martie 2017, 15:12 (actualizat 29 Martie 2017, 16:08) |

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a confirmat miercuri, într-o declarație de presă, că a primit scrisoarea de notificare privind declanșarea Brexit-ului, și a promis că, în negocierile viitoare cu Londra, Uniunea Europeană "va acționa ca un grup monolit și își va apăra interesele".  Tusk s-a arătat încrezător că Uniunea Europeană va rămâne unită și puternică după Brexit și a afirmat că trebuie minimizate costurile pentru cetățeni și statele membre.

Declarațiile lui Donald Tusk:

  • Sunt foarte încrezător că, după Brexit, Uniunea Europeană va fi mai unită și mai puternică
  • Vom rămâne uniți în viitor și vom avea un parteneriat bun cu Marea Britanie, în ciuda acestei despărțiri oficializate prin scrisoarea primită azi.
  • Voi milita pentru a proteja interesele cetățenilor celor 27 de state rămase în Uniunea Europeană
  • În esență, vorbim despre gestionarea pagubelor
  • Trebuie să minimizăm costurile pentru cetățenii europeni, pentru afaceri și toate statele membre
  • Avem suficientă putere și toate instrumentele necesare pentru a atinge acest țel
  • ceea ce vreau să subliniez astăzi este că, de acum, nimic nu s-a schimbat
  • Când Marea Britanie părăsește UE,  legea europeană  continuă să se aplice și în UE, și în Marea Britanie
  • Vom acționa ca un grup monolit, structurile europene
  • Vineri, într-o conferință de presă,  vă voi împărtăși ghidul de negociere cu UE, care va fi adoptat de Consiliul European din 29 aprilie

Prim ministrul britanic, Theresa May, a confirmat miercuri, în Parlamentul de la Londra, că Marea Britanie a invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care dă startul negocierilor pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană.

"Va fi un parteneriat cu UE, chiar dacă ne despărțim. Poate, acum mai mult decât niciodată, lumea are nevoie de valorile liberal-democratice ale Europei. Nu părăsim Europa, vom rămâne un prieten apropiat, un aliat, un partener al UE. Nu vom respinge valorile sale (...) Este în interesul Marii Britanii și al UE să facem această despărțire într-o manieră onestă, în interesul ambelor părți, astfel încât să nu avem de suferit nici noi, nici UE, din punct de vedere economic", a spus premierul Theresa May, în discursul rostit în Parlamentul de la Londra.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI