De ce nu citesc copiii. Profesoara Cristina Tunegaru: „Lecturile din şcoală nu îi captează pe cei mici”

28 septembrie 2017, 11:49

Studiile de specialitate arată că sunt de ajuns doar şase minute de citit pentru ca inima să înceapă să bată mai încet iar muşchii să se relaxeze. Iar beneficiile cititului nu se opresc aici. Îmbunătăţirea memoriei şi a procesului gândirii, creşterea nivelului de empatie sau scăderea riscului de apariţie a anumitor boli mintale se numără printre avantajele plăcerii de a lectura o carte.

Invitată la emisiunea „Pulsul Zilei”, profesoara de Limba română Cristina Tunegaru a explicat de ce copiii citesc din ce în ce mai puţin şi unde este vina şcolii în această problemă.

“Din păcate, manualele noastre de Limba română conţin texte care nu sunt potrivite pentru experienţa de lectură şi pentru vârsta copiilor. Nu putem să venim astăzi cu aceleaşi texte din autorii clasici, Ioan Slavici, Ion Creangă, de exemplu, pentru că sunt texte foarte dificile. Sunt texte care au multe cuvinte pe care copiii nu le înţeleg şi e foarte dificil să te apropii de lectură. (…) Lecturile din şcoală nu îi captează pe cei mici. E foarte important ca pe lângă activitatea de acasă, unde părinţii încearcă să îşi convingă părinţii sp citească, şcoala să contribuie în egală măsură. (…) Copilul care nu citeşte are mari dificultăţi în exprimarea orală şi scrisă. Lucrul acesta îl va afecta mai târziu”, a spus Tunegaru.

Cristina Tunegaru a criticat în mai multe rânduri sistemul de învăţământ, dar şi a amestecul Primăriei Capitalei în activitatea şcolară. Ulterior, dascălul s-a revoltat public când i s-a comunicat că nu îşi poate păstra postul de suplinitor la şcoala 95, deşi luase examenul de titularizare cu 9.67. Reprezentanții Inspectoratului Școlar General au explicat că postul ocupat de Cristina Tunegaru la Școala Generală nr. 95 din Capitala a fost solicitat de un cadru didactic titular. Profesoara Tunegaru era suplinitor, așa că, potrivit legislației, începând cu anul școlar 2017-2018, titularul are întâietate pe post.

Cristina Tunegaru a luat anul acesta 10 la titularizare şi ocupă un post de profesor de Limba română în satul Petrechioaia din judeţul Ilfov.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite