PSD cere și alte demisii în scandalul azilelor. Ciolacu: Doamna Firea nu a greşit cu nimic instituţional. Romașcanu: Doamna Turcan este la fel de vinovată ca domnul Budăi. Turcan vine cu explicații

17 iulie 2023, 12:33

Premierul analizează acum mai multe documente de la Ministerul Muncii privind persoanele care s-au ocupat de autorizarea azilelor. Marcel Ciolacu a declarat că în zilele următoare vor fi „suficiente destituiri” peste tot unde au fost nereguli în privinţa centrelor rezidenţiale pentru persoanele vârstnice.

Astăzi mi-au venit foarte multe hârtii, în urma controalelor efectuate. Părerea mea, şi mulţi colegi din ţară astăzi au intervenit, preşedinţi de consilii judeţene, care au atras atenţia că anumiţi oameni nu şi-au făcut treaba nici la nivel judeţean, şi de la anumite… AJPIS, de exemplu. Sunt ferm convins că în zilele următoare vor fi suficiente destituiri peste tot unde au existat nereguli„, a spus premierul, la sediul central al PSD, întrebat dacă Raluca Turcan sau alţi membri PNL ar trebui să îşi dea demisia, în contextul scandalului prilejuit de neregulile din centrele rezidenţiale pentru bătrâni.

Ciolacu a afirmat că Gabriela Firea nu a greşit cu nimic, instituţional, în cazul centrelor rezidenţiale pentru vârstnici.

Doamna Firea, din punctul meu de vedere, ca şi prim-ministru, nu a greşit cu absolut nimic instituţional. Doamna Firea nu a avut nicio atribuţie în ceea ce priveşte centrele pentru persoanele cu dizabilităţi. (…) Nu a avut nicio atribuţie în acest domeniu. Presupun că demisia domniei sale a venit în urma anumitor dezvăluiri de către presă şi, la fel cum am spus şi în Consiliul Politic Naţional, să fie un lucru pe care să îl învăţăm fiecare dintre noi, să avem grijă de oamenii care apar pe lângă persoanele publice, cei care ne fotografiază, ne filmează, sunt binevoitori, ca pe urmă să folosească aceste conjuncturi, în care câteodată nu sunt invitaţi, ca să îşi vadă anumite scopuri economice. Este un cost mare, dar cred că cu toţii, şi eu şi colegii mei, trebuie să avem foarte mare grijă cu cei care apar din când în când în anturaj”, a menţionat Ciolacu.

Președintele PSD spune că nu i-a cerut demisia Gabrielei Firea de la Ministerul Familiei, dar, la partid, social-democrații au votat suspendarea ei din toate funcțiile de conducere, pe termen nelimitat, până la lămurirea situației. Firea nu va mai participa la ședințele conducerii PSD și nu își va mai exercita atribuțiile de prim-vicepreședinte al partidului și nici de șef al Organizației PSD București, unde a fost înlocuită temporar de Paul Stănescu.

Haideţi să vedem toate documentele. Eu nu am cerut demisia nici domnului Budăi, nici doamnei Gabriela Firea, ca să fim foarte clari. Aş dori să văd toate documentele de la Ministerul Muncii, le-am solicitat, să vedem ce implicări sunt ale celor care au condus Ministerul Muncii„, a afirmat Ciolacu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că ministrul Culturii, Raluca Turcan, ar trebui să îşi dea demisia, pentru că este una dintre persoanele care au avizat „azile ale groazei”.

 

Lucian Romaşcanu a fost întrebat dacă preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut şi alte demisii din administraţia publică locală în urma neregulilor găsite în azilele de bătrâni.

„În plan politic, Gabriela Firea şi Marius Budăi şi-au făcut analizele şi au decis să-şi dea demisia de onoare. Cred că şi doamna Turcan, fiind una dintre persoanele care au avizat azile ale groazei, ar trebui să facă un pas în spate. E un gest de demnitate politică. Nu o acuz pe doamna Turcan că ar fi făcut ceva direct, care să influenţeze direct activitatea acelor aşezăminte, dar şi-a asumat să avizeze un azil care s-a dovedit a fi al groazei, la sfârşit„, a spus Romaşcanu, la sediul central al PSD.

El a adăugat că şi în USR sunt câteva exemple de oameni politici implicaţi în scandalul „azilelor groazei”.

Până la domnul Budăi sunt vreo 4-5 paliere de decizie, la fel şi în cazul doamnei Turcan. Domnul Budăi a înţeles să îşi dea demisia de onoare, doamna Turcan, nu. Este doar un exemplu de persoană politică care ar trebui să urmeze exemplul demisiilor de onoare din cadrul PSD, mai ales că în momentele extrem de fierbinţi ale investigaţiilor de la azilele groazei toată zona extra PSD a fost extrem de vocală. Nu mai vorbim de partea de USR, ca să vedem că la doamna Clotilde sunt câteva azile care au mari probleme, la Dominic Fritz la fel, la Consiliul Judeţean Ilfov la fel. Dacă suntem egali în faţa poporului şi a populaţiei privind deciziile politice pe care le luăm, haideţi să fim egali până la capăt”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PSD.

Întrebat dacă primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, ar trebui să facă un pas în spate, Romaşcanu a spus: „Este vorba despre toţi cei care au avut un impact sau o responsabilitate politică în zona respectivă”.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a reacţionat printr-o postare pe pagina sa de Facebook, în care spune că „la momentul acreditării centrului din Voluntari, toate lucrurile erau în regulă din punct de vedere al formalităţilor legale”. Raluca Turcan îşi mai exprimă încrederea că ancheta îi va scoate la iveală pe cei vinovaţi şi că aceştia vor plăti.

 

De la Bruxelles, președintele Iohannis anunță că decapitările politice sunt de ajuns, acum trebuie găsiți vinovații de facto.

Klaus Iohannis, președintele României: Demisiile politice au fost suficiente. Pentru moment este important să se găsească toate persoanele care efectiv s-au făcut vinovate de grozăviile care au fost descoperite.

Conducerea PSD a stabilit și viitorii miniștri de la Muncă și Familie: Simona Bucura-Oprescu și Natalia Intotero. Bucura este președinta Comisiei de Administrație din Parlament. Potrivit declarației de avere, Bucura este proprietara unui autoturism și are doua arme de vânătoare cu lunetă. Iar Natalia Intotero a mai fost ministru, secretar de stat la Externe și conduce Comisia de Învățământ din Camera Deputaților. Natalia Intotero este proprietara mai multor autoturisme, case și terenuri, iar soțul are mai multe spatii comerciale. Noii miniștri vor fi investiți în funcție miercuri, la Palatul Cotroceni.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite