Au început măsurătorile pe brațul Chilia. Partea română a cerut acces și pe canalul Bâstroe, după ce Ucraina a dat doar un acord parțial

După câteva săptămâni de insistenţe din partea României, autorităţile de la Kiev le-au permis specialiştilor români să măsoare adâncimea pe braţul Chilia. Măsura nu se aplică însă şi pe canalul Bâstroe, acolo unde navele ucrainene au adâncit şenalul navigabil. Autorităţile române cred că partea ucraineană îşi va da acordul până la urmă şi pentru Bâstroe, după rezolvarea problemelor de securitate navală.

17 Martie 2023, 12:22 (actualizat 17 Martie 2023, 22:50) Știrile TVR |

Autoritățile române pot face măsurători pe partea ucraineană a brațului Chilia, dar nu și pe canalul Bâstroe, așa cum a cerut România. Ucraina și-a dat acordul ca navele Administrației Fluviale Dunărea de Jos Galați să poată face verificări între kilometrii 22 și 116, doar pe timp de zi.

Avizul scris este absolut necesar pentru că Bâstroe se află complet pe teritoriul ucrainean, o zonă de conflict. Este nevoie de garanții de securitate și asistență pentru specialiștii români care vor face măsurătorile.

"Partea ucraineană a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană), începând de mâine. Acest acord privește sectorul cuprins între km 22 și km 116 pe acest braț al Dunării, iar măsurătorile se vor desfășura doar pe timpul zilei. În discuțiile anterioare cu oficialitățile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11. Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia (între km 11 și km 22), dar și pe canalul Bâstroe", a scris joi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pe Facebook.

Pe canalul Bâstroe, în urma modernizărilor făcute de statul ucrainean, adâncimea a crescut de la 3,9 metri, la aproximativ 6,5 metri.

Măsurătorile vor dura 10 zile, însă nu se știe dacă este timp suficient, pentru că, la o măsurătoare similară făcută în 2005, a fost nevoie de 50 de zile, potrivit corespondentei TVR la Galați, Alina Salanți.

După măsurători, vor fi prelucrate datele și în cel mult o lună ar trebui să avem rezultate.

Statul român, dar și Comisia Europeană, susțin faptul că cea mai importantă cale de transport pe Dunăre trebuie să rămână în continuare canalul Sulina, care, la rându-i, are nevoie de modernizare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI