Partea ucraineană a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia. Ministrul Sorin Grindeanu: Cerem acces și pe canalul Bâstroe

Vas românesc pe Brațul Chilia
Vas românesc pe Brațul Chilia
16 martie 2023, 13:15

De mâine, cele trei nave de la AFDJ Galați pot merge să facă măsurători doar între kilometrii 22 și 116, deși statul român a insistat ca aceste măsurători să înceapă de la kilometrul 11, implicit, și pe Canalul Bâstroe, a transmis Alina Salanți, de la Galați, pentru Telejurnal. Cele trei nave vor putea face aceste măsurători doar pe timp de zi.

„Partea ucraineană a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană), începând de mâine. Acest acord privește sectorul cuprins între km 22 și km 116 pe acest braț al Dunării, iar măsurătorile se vor desfășura doar pe timpul zilei. În discuțiile anterioare cu oficialitățile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11. Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia (între km 11 și km 22), dar și pe canalul Bâstroe”, a postat ministrul Sorin Grindeanu, pe Facebook.

Sorin Grindeanu adaugă: „În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, consider că este în interesul ambelor țări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braț Chilia și pe canalul Bâstroe”.

Avizul scris este absolut necesar pentru că Bâstroe se află complet pe teritoriul ucrainean, o zonă de conflict. Este nevoie de garanții de securitate și asistență pentru specialiștii români care vor face măsurătorile.

În urmă cu o săptămână, atunci când autoritățile ucrainene s-au întâlnit cu cele române, dar și cu delegația Comisiei Europene, au stabilit, printre altele, să permită accesul a trei nave românești începând cu 15 martie, doar dacă autoritățile din Ucraina vor primi acordul Forțelor Navale.

Trei nave de măsurători, un împingător și un ponton de cazare, așteaptă ancorate la Periprava, în județul Tulcea, să primească undă verde și să demareze acțiunea convenită de cele două părți, la negocierile de la Ismail.

Cele trei nave vor ajunge pe brațul Chilia, apoi pe canalul Bâstroe, aflat pe teritoriu ucrainean, acolo unde timp de 10 zile ar trebui să facă aceste măsurători. Urmează încă 30 zile în care vor fi prelucrate datele, abia apoi vom putea afla rezultatele, conform surselor din Ministerul Transporturilor.

Sunt informații conform cărora canalul Bâstroe ar fi avut inițial o adâncime de 3,9 metri, iar acum, în urma modernizării, ar fi ajuns la 6,5 metri și nu se știe dacă acest lucru afectează sau nu biosfera Deltei Dunării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă