Alertă în Roșia Montană după descoperirea unei fisuri la barajul lacului Tăul Mare. Nou mesaj de avertizare: evacuarea preventivă este imperativ necesară! Cota apei a scăzut până duminică seara cu 40 de centimetri

2 octombrie 2022, 07:08

Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare – Roşia Montană a scăzut cu 40 de centimetri, a anunţat, duminică seara, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba.

În zonă se intervine cu trei motopompe de mare capacitate pentru deversarea apei din lacul de acumulare.

Sunt angrenate următoarele forţe şi mijloace:

– ISU Alba: 25 de militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, un autoturism, o autospecială de intervenţie; pentru gestionarea situaţiei, ISU Alba a alertat întregul personal operativ;

– ISU Bihor – 2 militari, un camion, o motopompă;

– ISU Mureş – 3 militari, un camion, o motopompă;

– ISU Hunedoara – 3 militari, un camion, o motopompă;

– ISU Cluj – 3 militari, un camion, o motopompă;

– IJJ Alba – 4 jandarmi cu două auto;

– IPJ Alba – 4 poliţişti cu două auto;

– SGA – 2 persoane cu două auto.

Au fost constituite patru echipe mixte (ISU, IPJ, IJJ) în vederea informării populaţiei privind evacuarea.

Jandarmii și pompierii au mers din casă în casă duminică seara și le-au explicat localnicilor care este situația și ce au de făcut în continuare.

VEZI și Localnici evacuați în miez de noapte de lângă lacul Tăul Mare. Raed Arafat: Celor care continuă să refuze evacuarea li se va spune ce să facă dacă se dă alarma. Roșia Montană va fi în siguranţă în 2-3 zile

Un nou mesaj RO-ALERT a fost trimis la ora 15.30 locuitorilor din zonă. Autoritățile au avertizat din nou că evacuarea preventivă este „imperativ necesară”.

„Atenție! Locuitorilor din Rosia Montană, din proximitatea albiei pârâului Foieș! În urma evaluării din teren s-a constatat că evacuarea preventivă este imperativ necesară pentru protejarea vieții dumneavoastră! Există pericolul ca barajul Tău Mare să cedeze, sens în care se recomandă evacuarea preventivă pentru 2-3 zile până la evacuarea apei din baraj cu motopompele la un nivel de risc acceptabil”, se arată în mesajul primit pe telefon de locuitorii din zonă.

„Cei care doresc să se evacueze să ia legătura cu autoritățile prezente în localitatea Roșia Montană, altfel identificați un loc înalt în care să vă deplasați în cel mai scurt timp când se dă ordinul de evacuare!”, adaugă reprezentanții DSU – IGSU.

146 de persoane s-au evacuat, iar 30 au fost evacuate în spațiile special amenajate în internatele școlare din Abrud și din Câmpeni, a precizat corespondentul TVR Maria Man, pentru INFO PLUS 16.00.

Sunt multe persoane care nu doresc să plece și care nu cred că pericolul este atât de mare pe cât spun autoritățile.

Duminică după-amiază se acționează cu două motopompe pe lac, iar reprezentanții ISU au transmis că acestea vor fi suplimentate imediat ce albia de deversare va permite.

Recomandarea experților ajunși la fața locului a fost ca această procedură să continue, astfel încât nivelului lacului să scadă cu 5 metri, pentru ca riscul să fie unul acceptabil. Ulterior, se vor lua alte măsuri, a transmis Maria Man, corespondent TVR, pentru Telejurnal 14.00.

Se estimează că munca va dura câteva zile.

Localnicii din cea mai expusă zonă au fost informați din nou să se evacueze preventiv. Peste 100 de persoane au refuzat să facă acest lucru, pe semnătură proprie.

Deținătorul acumulării Tăul Mare, realizată în anul 1908, este Primăria Comunei Roșia Montană. Autorizația de funcționare este valabilă până la sfârșitul anului 2024.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a convocat duminică dimineață Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă.

„În acest moment nivelul apei în lac a scăzut cu circa 1 metru, apa fiind evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass. La fața locului se află echipe ale ISU Alba și ale A.N ‘Apele Române’, intervenindu-se cu motopompe de mare capacitate pentru a asigura scăderea nivelului în acumulare. ANAR, prin SGA Alba, va asigura monitorizarea tehnică a barajului pe toată durata intervențiilor. De asemenea, pe baza informațiilor actuale, pentru următoarele 24 de ore nu se prognozează creșteri importante de debite ȋn bazinul hidrografic Roșia Montană, debitele vor fi relativ staționare”, a subliniat ministrul Mediului, potrivit unui comunicat transmis Știrilor TVR.

Specialiștii ANAR au informat că, în acest moment, din lac este evacuat un debit de circa 0.15-0.2 mc/s, prin sifonare, prin conducta de by-pass, dar și un debit redus prin conducta de preaplin.

Nu sunt semnalate infiltrații în galeria golirii de fund.

Pentru informarea cetăţenilor, ISU Alba a transmis patru mesaje RO-ALERT concomitent cu anunţarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, poliţişti, jandarmi şi reprezentanţi ai administraţiei locale, care au explicat populaţiei importanţa evacuării preventive.

„Pentru protecţia populaţiei aflate în proximitatea barajului, în cadrul şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă a fost dispusă măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare. Relocarea cetăţenilor va fi temporară în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităţilor locale şi ale ISU Alba (şapte microbuze). La nevoie, aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spaţiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate şcolare şi săli de sport din oraşul Abrud şi oraşul Cîmpeni, cu o capacitate de cazare totală de aproximativ 400 de persoane”, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă duminică dimineață.

Conform IGSU, populaţia de pe raza localităţii Roşia Montană a luat măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a avariei la barajul Lacului de acumulare Tăul Mare.

70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localităţile limitrofe, 14 persoane au fost evacuate cu mijloace şi în spaţii asigurate de autorităţile locale (oraşele Abrud şi Cîmpeni), iar restul persoanelor au refuzat evacuarea”, a precizat ISU Alba.

Persoanele care nu se pot autoevacua vor fi evacuate cu sprijinul autorităţilor locale. „În acest moment nu există un risc iminent pentru populaţia din avalul acumulării, însă, preventiv, se impun măsuri pentru evacuare. Autorităţile locale şi judeţene au luat măsuri pentru punerea în siguranţă a acumulării. Autorităţile vor aduce la cunoştinţa populaţiei dacă starea de risc va impune alte măsuri„, precizează IGSU.

Duminică la prânz, se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere şi vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenţie, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.

În zonă au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare cu capacitatea de evacuare de 10.000 l/min.

Concomitent, un expert care a întocmit documentaţia ce a stat la baza obţinerii autorizaţiei de funcţionare a barajului vizat, împreună cu alţi specialişti ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor şi a metodelor de urmat pentru reducerea acestora, a transmis Maria Man, corespondent TVR, pentru INFO PLUS 12.00.

Conform ISU Alba, în total, la această misiune au fost angrenate următoarele forţe şi mijloace: de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă 71 de militari, două camioane cu două motopompe, două microbuze, opt autoturisme, două autospeciale de intervenţie (pentru gestionarea situaţiei, ISU Alba a alertat întregul personal operativ); a fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU Hunedoara, ISU Mureş, ISU Cluj şi ISU Bihor; de la IIJ Alba sunt 60 de jandarmi cu 15 auto, iar de la IPJ – 16 poliţişti cu 7 auto.

Duminică dimineaţa, de la ora 06.00, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a ajuns la faţa locului, având o şedinţă de lucru cu reprezentanţii tuturor instituţiilor şi operatorilor economici implicaţi în această misiune.

Fisura din baraj trebuie analizată cu atenţie de către experţi. În funcţie de ce vor descoperi acestia, autorităţile vor acţiona pentru siguranţa celor din zonă. Breșa este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă și s-a format prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră.

Barajul Tăul Mare este construit în anul 1908. Apa lacului era utilizată în trecut pentru spălarea miniereului din care se obținea aur.

Avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare

Centrul Judeţean Alba de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei a fost activat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce primarul comunei Roşia Montană a sunat la 112 şi a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

„Ca urmare a informării primite prin apel 112 de la primarul comunei Roşia Montană, prin care ni s-a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare, au fost dispuse până în aceste momente, următoarele măsuri: a fost convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Roşia Montană; s-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba; s-a activat Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei”, a anunţat ISU Alba.

La nivelul ISU Alba a fost alertată grupa operativă, iar personalul subunităţilor de intervenţie aflat în ture libere a fost chemat la serviciu pentru creşterea capacităţii de intervenţie.

În cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, au participat, în sistem de teleconferinţă, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi inspectorul general al IGSU, general-locotenent Dan-Paul Iamandi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite