Localnici evacuați în miez de noapte de lângă lacul Tăul Mare. Raed Arafat: Celor care continuă să refuze evacuarea li se va spune ce să facă dacă se dă alarma. Roșia Montană va fi în siguranţă în 2-3 zile

La Roşia Montană, o surpare de teren de lângă Lacul Tăul Mare pune în pericol sute de localnici. Aceştia au primit mai multe mesaje RO-ALERT și au fost evacuaţi în miez de noapte. Cei mai mulţi au refuzat să plece, deși există pericolul unor infiltrații care să ducă la inundaţii. Zeci de pompieri și de jandarmi lucrează aproape fără întrerupere pentru a scoate de urgenţă apa din lac, însă va dura 2-3 zile până când Roșia Montană va fi în siguranţă.

02 Octombrie 2022, 18:36 (actualizat 02 Octombrie 2022, 18:48) Știrile TVR |

Primarul localității Roșia Montană a dat alarma la 112 în toiul nopții. A anunțat că localnicii sunt în pericol după ce galeria de evacuare a lacului Tăul Mare s-a surpat.

Oamenii au primit 4 mesaje RO-ALERT pentru a fi evacuați. Unii au plecat în grabă.

"A venit ISU - pompierii. Preventiv, să plecăm deoarece s-ar putea să fie probleme cu Tăul Mare".

"Două perechi de papuci la fiecare și hainele. (...) Aici am luat o pătură și un trening."

AICI Filmul evenimentelor

La lumina zilei, experții hidrologi au putut evalua groapa adâncă de aproape 2 metri care a apărut în apropierea lacului. Deocamdată, nu se scurge apă în mod necontrolat, însă există pericolul unor infiltrații care să surpe și mai mult pământul și să pornească o viitură.

Dialog cu Sorin Vlad, director, Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba:

"- Există pericolul să se surpe?

- Păi da, un pericol este".

Soluția experților a fost clară: nivelul apei din lac trebuie scăzut cu cel puțin 5 metri.

Costel Sofronie, expert în construcţii hidrotehnice: "Cu cât coborâm mai mult nivelul lacului, cu atât grosimea prismului de baraj din amonte este mai mare şi riscul scade mai mult decât proporţional".

Trei motopompe de mare putere au fost aduse la Roșia Montană, iar buldozerele le-au făcut loc să înainteze până la marginea lacului. Au început imediat să scoată apa.

În ciuda pericolului, cei mai mulți dintre localnici, aproape 200, au refuzat să fie evacuați și au semnat pe proprie răspundere că nu-şi părăsesc locuinţele. Ei vor primi în continuare mesaje RO-ALERT, iar echipele de la ISU, poliție și jandarmerie le vor explica riscurile.

"Eu rămân. Indiferent ce se întâmplă, eu rămân aici".

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne: "Dacă continuă să refuze evacuarea, o să li se explice ce să facă dacă se dă alarma. (...) Să identifice un loc mai înalt, să urce acolo ca să nu fie luați de viitură. (...) Dacă apare o viitură, timpul pe care o să-l avem la dispoziție va fi foarte scurt și va fi imposibilă evacuarea în regim de urgență".

Cel puțin 2-3 zile vor fi nevoiți să stea departe de case localnicii din Roşia Montană. Ei sunt găzduiţi la internate școlare și săli de sport din Abrud și Câmpeni.

Lacul Tăul Mare a fost amenajat în urmă cu 100 de ani, când în zonă erau activități de extragere a aurului. Acum era folosit pentru pescuit, în baza unei autorizații valabile până în 2024.

Experții hidrologi vor veni cu soluții pe termen lung, astfel încât să nu existe niciun pericol pentru localnici.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 10°C
IASI 2°C 8°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI