Ședință de guvern. Ciucă: Vom adopta OUG cu elementele de conținut așa cum au fost ele agreate cu sindicatele

12 iunie 2023, 10:39

Sindicatele au anunțat suspendarea grevei din învățământ, dar pun condiții

Am decis, la nivelul coaliției și în deplin consens cu liderii de sindicat ca, odată ce avem răspunsul scris din partea dumnealor (n.r. sindicatelor din învățământ) legat de revenirea la clasă a tuturor dascălilor, vom adopta și ne vom ține de cuvânt – cum am făcut și până acum – prin adoptarea OUG cu elementele de conținut așa cum au fost ele agreate cu sindicatele, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Coaliția de guvernare, Guvernul pe care îl conduc au asumat cu maximum de responsabilitate pentru interesul public, responsabilitate pentru rezolvarea problemelor din sistemul de educație și încă o dată subliniez sunt probleme care s-au acumulat în ani foarte mulți, nu vreau să dau vina pe o anume moștenire.

În deplin dialog (…) Am considerat că este absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă și se asigurăm dascălilor și întregului sistem de educație – copiilor, părinților – soluția prin care să putem să încheiem anul școlar să se deruleze valoarea națională și desigur să se deruleze examenul de bacalaureat.

Vom adopta adopta Ordonanța de urgență, de fapt sunt două ordonanțe de urgență pentru că una vizează asigurarea creșterilor salariale de la bugetul de stat și desigur alocarea fondurilor necesare pentru formarea profesională, bani care vor fi pe liniile de finanțare europeană. Ca atare sunt două ordonanțe de urgență în felul acesta sublinez, încă o dată, că acest guvern de coaliție a asigurat începând cu anul cu sfârșitul anului 2021 pentru anii de învățământ 2022-2023, 2023-2024 o finanțare de 8 miliarde de lei, față de finanțările cuvenite pentru anul 2021-2022 și, desigur, la acestea se adaugă sumele de bani pe care le alocăm prin această ordonanță de urgență de aproximativ 3 miliarde RON.

Doresc de asemenea să subliniez că în acest în acest tablou al finanțării trebuie să amintim că nu doar partea de partea salarială este cea care contează și contează și investițiile pe care le facem în învățământ, sunt bani alocați dezvoltării infrastructurii din întreg domeniul educației, a spus premierul Nicolae Ciucă

Duminică au fost puse în transparenţă decizională proiectele unor ordonanţe de urgenţă iniţiate de Ministerul Muncii şi Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene.

În funcție de răspunsul sindicatelor din educație, Guvernul urmează să adopte acest proiect.

Greva generală din educaţie a fost declanşată în data de 22 mai 2023 și de atunci executivul a negociat în mai multe rânduri cu sindicatele din învățământ.

Cea mai recentă ofertă a Executivului aduce salarii mai mari cu 25% pentru angajații din învăţământ de la 1 iunie, anul acesta, prime anuale și o tranșă de 50% din creșterea pe noua grilă, de la începutul anului viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite