Sindicatele din învățământ vor anunța luni dacă încetează greva. A fost pusă în consultare publică o nouă ordonanță de urgență cu măsuri salariale pentru personalul din educație

11 iunie 2023, 08:08

După nici 40 de minute de discuţii, sindicaliştii au părăsit sediul Guvernului cu misiunea de a aştepta reacţiile din teritoriu față de noua ofertă făcută de Executiv. Au transmis că oamenii nu se vor pronunţa până când nu vor vedea noile promisiuni trecute în acte normative.

Documentele au fost publicate la prânz.

Proiectul Ordonanței de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat poate fi consultat AICI

Ministerul Educației a dat exemple de calcul.

Primul proiect aduce creşterea cu 25% a salariilor din Educaţie. Garanţiile pentru salariul debutantului, de anul viitor, apar doar în nota de fundamentare. La fel și prima tranşă de 50% din creşterea ce va fi stabilită prin noua lege a salarizării, dar și majorările concrete de 1.300 de lei brut pentru personalul didactic.

Potrivit calculelor făcute de Ştirile TVR, după aplicarea majorării de 25%, salariul brut al profesorului cu grad didactic I şi peste 25 de ani vechime ajunge la 8.500 de lei. Așadar, majorarea netă este de 1.400 de lei, dacă este şi diriginte şi are gradaţie de merit.

Profesorul cu grad didactic II şi o vechime de 15-20 de ani va încasa un salariu brut de aproape 7.000 de lei, creşterea netă fiind de 1.250 de lei.

În cazul debutantului, salariul brut urcă la 5.400 de lei, noua ordonanţă îi aduce 830 de lei net. Impactul bugetar este de 2,7 miliarde de lei doar pe anul acesta.

A fost pus în transparenţă şi proiectul pentru primele de carieră. Sunt 1.500 de lei anual, până în 2027, pentru personalul didactic şi 500 de lei pentru nedidactic.

ACTUALIZARE Marius Nistor, FSE: După ce oamenii vor vedea conținutul actului normativ publicat în Monitorul Oficial, vor lua o decizie. (…) Am cerut să se achite în totalitate creșterile salariale pe viitoarea grilă în 2024, răspunsul Guvernului a fost că se acordă prima tranșă în ianuarie  2024, cealalta în 2025.

Simion Hăncescu, FSLI: Cu alte cuvinte, mâine este grevă în toate școlile. Ceea ce ni s-a oferit se cunoaște. Suplimentar, față de ce am obținut până acum, este vorba de o creștere medie a salariilor cu data de 1 iunie de 25%. De asemenea, acea primă anuală până în 2027 de 1.500 lei pentru personal didactic și 500 lei este noutatea pentru nedidactic. Și cam atât.

ACTUALIZARE Premierul Nicolae Ciucă: Am considerat că este absolut corect și transparent pentru ca dialogul să poată fi adus la cunoștința tuturor dascălilor pe măsurile agreate cu reprezentanții sindicatelor. (…) La nivelul coaliției, pentru că la această întâlnire am participat cu domnul președinte al PSD, Marcel Ciolacu, cu ministrul Educației, Doamna Deca, ministrul Muncii, domnul Budăi, cu secretarul general al Guvernului, domnul Neacșu și am vrut ca finalul să fie unul cât se poate de concludent pentru noi toți. Ne dorim să încheiem acest conflict de muncă pentru că este absolut o chestiune de responsabilitate față de sistemul de educație, față de copii, față de părinți.”

Șeful Guvernului a anunțat că salariile din învățământ ar urma să crească cu 25% pentru tot personalul.

„În ordonanţa de urgenţă pe care o vom pune astăzi în transparenţă, împreună cu sindicatele am agreat creşterea valorii sumelor pe care le vor primi atât personalul didactic, cât şi personalul didactic auxiliar să crească la nivelul de 25%. De asemenea, am agreat că, începând cu anul viitor, pe grila de salarizare nouă, în noua lege a salarizării, salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie. De asemenea, procentul de 40% din vechea ordonanţă de urgenţă va creşte la 50% începând cu 1 ianuarie 2024 şi, desigur, vom acorda acele sume de formare profesională de 1.500 de lei pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi 500 de lei pentru personalul nedidactic”, a explicat premierul.

El a adăugat că aceste măsuri, care vor fi aprobate de Guvern, sunt unele realizabile şi „nu vor deregla sistemul”.

„Am dorit să înţelegem cu toţii că este vorba de seriozitate şi de angajament şi nu am dorit să venim cu măsuri populiste, care să ducă la dereglarea sistemului. Sunt măsuri care sunt realizabile şi am convingerea că aşa cum au decurs discuţiile din această dimineaţă am înţeles cu toţii că nu există alt parcurs decât acesta şi în tot ceea ce am realizat până acum am dat dovadă că cea ce am promis am făcut. Sunt convins că astfel toţi dascălii din sistemul de educaţie vor avea încredere că ne ţinem promisiunile, aşa cum am demonstrat şi până acum„, a susţinut şeful Executivului.

Nicolae Ciucă a precizat că duminică va fi pusă în transparenţă decizională noua ordonanţă de urgenţă, iar până luni, la ora 10.00, sindicatele din educaţie trebuie să transmită decizia lor în legătură cu acest act normativ. Ordonanţa va fi aprobată într-o şedinţă ulterioară de Guvern.

ACTUALIZARE Premierul Nicolae Ciucă, ministrul Educației Ligia Deca, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, ministrul Muncii Marius Budăi și secretarul general al Guvernului Marian Neacșu au avut duminică dimineața, la Palatul Victoria,  o nouă rundă de consultări cu o delegație numeroasă a reprezentanților sindicatelor din educaţie.

Sâmbătă seara, Guvernul a venit cu o nouă ofertă pentru profesori, care prevede o creştere salarială de 25%  și o primă anuală de 1.500 lei  pentru personalul didactic de predare şi auxiliar şi 500 de lei pentru personalul nedidactic până în 2027. O altă cerere acceptată este creșterea la 50% a primei tranșe din diferența între salariul actual și noua grilă din noua lege a salarizării, de la 1 ianuarie 2024. Până acum sindicatele primiseră o primă tranșă de 40% și mai apoi 45% din această diferență.

Condiția pentru a primi această ofertă a fost ca liderii de sindicat să se prezinte duminică dimineață la ora 09.00 la Guvern și să anunțe încetarea grevei.

La ora 10.00, a avut loc şi o şedinţă de Guvern.

Cadrele didactice și alte categorii de angajați din sistem au declanşat greva generală în 22 mai.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite