Vulnerabili în fața epidemiei de rujeolă. Doar 45% dintre copii sunt vaccinați și numărul deceselor crește

24 martie 2018, 14:31

Spațiul public e plin de dezbateri pro și contra imunizării și tot mai mulți părinți refuză să-și imunizeze copiii. Astfel, rata vacinării împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei a scăzut la mai puțin de jumătate. Iar numărul deceselor din cauza rujeolei a ajuns la 45. Cel mai mic, un bebeluș de 5 luni.

„Înregistrăm și  numărăm copii morți. Și lucrul ăsta este de neacceptat, pentru că rujeola poate fi prevenită prin vaccinare. Cei patru copii care au murit în cursul săptămânii trecute nu erau vaccinați” – prof. univ. dr. Alexandra Rafila.

Medicii de familie spun că părinții refuză vaccinarea din cauza informațiilor false de pe internet.

„Dr. Google e mai tare, este uneori mai puternic decât mine. De pildă, vaccinul ROR este refuzat pentru că în 1994 a fost făcută afirmația că vaccinul provoacă autism. Lucru care nu este adevărat” –  dr. Dorina Chelărescu.

Iar mult anunțata lege a vacciăarii se lasă așteptată. Anul trecut, autoritățile se lăudau că legea vaccinării  va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, dar proiectul s-a oprit în Camera Deputaților.

Ministerul Sănătăţii propunea în vara anului trecut ca vaccinarea să devină obligatorie la înscrierea în colectivitatea. Iar părinții, medicii și directorii școlilor care nu respecta prevederile legii riscă să primească avertismente și apoi amenzi care pot ajunge la 10 mii de lei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite