EXCLUSIV. Termenul pentru doza booster va fi redus de la șase la patru luni

10 ianuarie 2022, 13:08

În Italia oamenii pot face deja doza booster la patru luni de la a doua vaccinare. Aceeaşi măsură a fost adoptată şi în Franţa, iar în Bulgaria, pentru a reduce explozia numărului de cazuri din noul val, autorităţile au scurtat intervalul de timp la jumătate. De la 6 la 3 luni. Coordonatorii campaniei de vaccinare vor ca şi românii să se poată imuniza cu doza trei la patru luni.

Medicul Radu Ţincu: Nivelul de anticorpi scade semnificativ la şase luni astfel încât mulţi din cei vaccinaţi nu mai erau protejaţi cu atât mai mult în cazul variantei Omicron unde s-a dovedit că readuce gradul de protecţie undeva la 70 – 85%. Varianta Omicron este însoţită de o scădere a eficienţei anticorpilor şi atunci avem nevoie de o cantitate mai mare de anticorpi neutralizanţi pentru eliminarea acestei variante virale.

Puţin peste 41% din persoanele eligibile pentru imunizare s-au vaccinat în România, iar 11% şi cu doza booster.

Medicul Radu Ţincu: E posibil ca această viroză respiratorie numită Covid 19 să necesite o vaccinare periodică aşa cum ne vaccinăm pentru gripă în fiecare an.

În valul 5, România luptă nu doar cu varianta Omicron, dar şi cu tulpina Delta.

Epidemiolog Emilian Popovici: Putem să spunem că înregistrăm un fel de uragan Omicron asupra Europei care, din păcate, inevitabil va cuprinde şi ţara noastră. Să nu uităm că cele două variante, respectiv varianta Delta şi varianta Omicron cel puţin o perioadă de timp vor infecta în paralel ceea ce înseamnă că ne vom confrunta cu formele grave în rata deja cunoscută.

De la începutul campaniei de vaccinare din decembrie 2020 şi până în prezent au fost administrate 16 milioane de doze de vaccin. 7,9 milioane de persoane au fost vaccinate cu doza 1, 7,8 milioane de persoane au fost vaccinate cu doza doi si 2,1 milioane de persoane au fost vaccinate cu doza trei.

Dacă în următoarea perioadă spitalele vor fi din nou pline, doar vaccinul poate face diferenţa între viaţă şi moarte, avertizează medicii.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă