Premieră în România. Dublu transplant de ganglioni, șansă pentru o femeie care avea limfedem uriaș la un braț, după ce a fost operată de cancer la sân

31 ianuarie 2022, 19:48

Manuela Badea, pacientă operată de limfedem, 53 de ani: Eu nu m-am plâns de neo de sân în aceşti 23 de ani. Eu m-am plâns de acest limfedem. Pentru mine, mâna a fost doborâtoare.

Inginera Manuela Badea din Piteşti avea 30 de ani, când a fost operată de cancer la sân, în 1999. După mastectomie şi radioterapie, braţul i-a tot crescut şi a ajuns la aproape jumătate de metru în circumferinţă. În van a făcut masaj de drenaj limfatic şi a căutat soluţii la nenumăraţi medici.

Acum două săptămâni, echipa chirurgului Dragoş Zamfirescu i-a redat speranţa printr-o amplă operaţie în premieră naţională – un dublu transfer de ganglioni limfatici, combinat cu reconstrucţia sânului cu ţesut propriu şi o megaliposucţie la braţul cu limfedem. Aproape 11 ore a durat totul.

Dr. Dragoș Zamfirescu, medic primar Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă: În mod sigur, nimeni până acum nu a mai făcut transfer liber de doi ganglioni vascularizaţi la acelaşi pacient. A fost o dată grupul de ganglioni inghinali care au fost transferaţi în axilă odată cu lamboul şi al doilea, grupul de ganglioni supraclaviculari la nivelul pumnului. Acest burete de grăsime cu ganglioni începe să absoarbă limfa care este în exces şi care nu se mai poate drena.

Chirurgii i-au cusut femeii patru artere şi patru vene. Au operat sub microscop vasele invizibile cu ochiul liber prin care circulă limfa.

Manuela Badea, pacientă operată de limfedem, 53 de ani: Pentru mine a fost ceva wow. Se va reuşi, sunt convinsă. Acum, mult, mult mai uşoară.

Reporter: Ce aţi simţit diferit, în afară de dimensiune?

Manuela Badea, pacientă operată de limfedem, 53 de ani: Mulţumirea mea sufletească.

Medicii speră că, în câteva luni, femeia va avea un braţ mult mai uşor şi mai apropiat de dimensiunile normale.

Rezultatul unei astfel de intervenţii se vede după 3, chiar 6 luni, spun specialiştii. La 80 la sută din cazuri, diferenţa este semnificativă. Din păcate, la 20 la sută dintre paciente nu se vede vreo schimbare.

E important ca pacientele să se adreseze cât mai devreme centrelor care fac intervenţii chirurgicale pentru limfedem, ca să nu fie nevoie de transferul de ganglioni.

Dr. Dragoș Zamfirescu, medic primar Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă: În stadiile incipiente funcţionează o parte din vasele limfatice, prin operaţii cu anestezie locală pot fi rezultate la vene şi funcţionează foarte bine pentru cam 3 ani, în medie.

Anual, în jur de 8.000 de românce suferă o mastectomie din cauza cancerului la sân. Nu există date statistice despre câte fac limfedem. În lume, se estimează că între 5 şi 40 la sută sunt afectate, mai ales după extirparea agresivă a ganglionilor de la subraţ, dacă au făcut radioterapie şi dacă sunt fumătoare, obeze sau diabetice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite