COPII CU GREUTATE. Metode extreme de slăbit. Chirurgia bariatrică şi liposucţiile, tot mai căutate de români

29 iunie 2017, 20:48

SEMNEAZĂ ŞI TU PETIŢIA PENTRU INTRODUCEREA ORELOR DE NUTRIŢIE ÎN ŞCOLI ŞI LUPTĂ ALĂTURI DE TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII INFANTILE!

110 kg. Atât cântărea Alina la 26 de ani. Problemele cu greutatea au apărut în copilărie: “Am fost un copil grăsun, un adolescent supraponderal şi deja un adult obez Bunica mea a fost tot timpul cu sandvişelul lângă ea, cu ceva să am să mananc, să beau. Mama mai puţin. Când eram cu mama, mai slăbeam 2-3 kilograme, când eram cu bunica, mai puneam, şi tot aşa”.

Pasionată de muzică, Alina crede că a pierdut o parte din concursuri din cauza kilogramelor în plus. Acum doi ani şi jumătate, şi-a făcut o operaţie de micşorare a stomacului. Nu îi mai plăcea cum arăta şi îi era şi teamă să nu facă diabet sau alte complicaţii ale obezităţii. Acum, Alina cântăreşte 55 de kg. Însă, lupta cu poftele continuă.

M-am operat doar la stomac, nu şi la creier. Avem o problemă psihică. Şi acum mă gândesc la mâncare mereu. E o luptă cu care o sa trăiesc toată viaţa, pe care o sa trebuiască să o duc toată viaţa”, mărturiseşte Alina.

Sute de români ajung anual pe masa chirurgilor pentru a scăpa de kilogramele în plus. O astfel de intervenţie costă în jur de 6.500 de euro iar statul nu decontează niciun ban. Înainte de operaţia de micşorare a stomacului, consultul psihologic este obligatoriu.

Cel mai greu pacient operat de doctorul Cătălin Copăescu avea 300 de kilograme. În doi ani de la operaţie, a ajuns la 90 de kilograme.

“Obezitatea e o boală cu evoluţie progresivă şi, din păcate, asociază şi un deranj important din punct de vedere medical al celorlalte organe: steatoza hepatică, insuficienţa respiratorie, diabetul zaharat, dislipidemia, tulburările articulare, infertilitatea, migrenele, dezvoltarea unor tumori neoplazice. Indicaţia operatorie se stabileşte atunci când deja au apărut comorbidităţi. Chirurgia reuşeşte controlul glicemic în 80% din cazuri fără o nevoie suplimentară de tratament”, precizează Cătălin Copăescu medic specializat în chirurgie metabolică şi bariatrică.

Învăţăm când suntem mici cum să ne legăm şireturile. E un lucru banal şi, ca mersul pe bicicletă, nu uităm să-l facem niciodată. Sunt unii oameni însă care nu mai pot face acest lucru. Alţii, nu-şi mai pot ţine copiii în braţe. Din cauza kilogramelor în plus. Sunt o parte din motivele care îi trimit pe pacienţi în sălile de operaţie pentru a-şi reduce stomacul.

După operaţie, pacienţii trec pe la chirurgul plastician ca să scape de pielea în exces dar şi de grăsime. Alţi români sar peste diete sau sport şi vor să obţină rapid corpuri ca ale fotomodelelor.

Pragul cabinetelor estetice e trecut tot mai des de adolescenţi. În special băieţi cărora le-au crescut sânii.

Costurile unor astfel de proceduri încep de la 1.700 de euro.

La finalul reportajelor care constituie campania „Copii cu greutate” vom invita cei mai prestigioşi experţi în domeniu într-o dezbatere având „cărţile pe masă”.

Campania se derulează pe tot parcursul lunii iunie, în Telejurnalul de la ora 19.00, de luni până vineri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite