Zootehnia viitorului: Vaci monitorizate printr-un senzor conectat la computer. Fermierul știe în orice moment ce fac animalele

17 aprilie 2018, 11:26

Pe o  pajiște din statul american Georgia pasc liniștite, zilnic, peste 2000 de vite. Pentru orice proprietar, întreținerea unui număr atât de mare de animale este o adevărată provocare. Nu și pentru Richard Watson. El a apelat la un sistem care monitorizează practic fiecare secundă pe care o petrece vaca pe islaz.

Richard  Watson, fermier: „Programul îţi arată dacă vaca paşte, rumegă, se plimbă, bea apă sau se odihneşte.”

Pentru fermierii cu mii de capete de vite care stau tot anul afară, programul, care se numește Asistentul Producătorului de Lactate, este mană cerească. Ei știu în orice moment ce face fiecare animal și pot afla aproape imediat dacă vacă nu se simte bine. Senzorul pe care îl poartă animalul la gât transmite toate informațiile, printr-un sistem wireless, la un computer. În situațiile de urgență computerul trimite alerte pe telefonul mobil al fermierului.

Mary Mackinson Faber,  fermier: „Dacă o vacă stă să fete sistemul ne trimite un text şi noi venim imediat să verificăm ce se întâmplă.”

Chiar dacă tehnologia le ușureaza munca, niciun crescator de vite nu crede că inteligența artificială o va înlocui pe cea a fermierului.

Deocamdată, însă, acest sistem contribuie deopotrivă la bunăstarea proprietarilor cât și a animalelor din ogradă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite